Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) SİSTEMİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Zehra AKÇA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) SİSTEMİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Zehra AKÇA."— Sunum transkripti:

1 TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) SİSTEMİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Zehra AKÇA

2 TEOG Sisteminin Nedir? Öğrencinin başarısını tek bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak çeşitli performanslarla belirlemeyi amaçlayan bu sistem, 6 temel dersten (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) alacağı merkezi sınavların ve Yılsonu Başarı Puan(YBP)’larının etkilediği Yerleştirmeye Esas Puan(YEP)’ı ile öğrencinin ortaöğretime geçmesini hedefliyor.

3 Merkezi Sınavlar TEOG modelinde, iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı,  üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacak. Sınav soruları, öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek niteliktedir.

4 Merkezi Sınavlar(devamı)
 Sorular 4 şıklı olacak ve yanlış cevaplar doğruları götürmeyecek. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulan öğrencilere ise alternatif sorular sorulacak. Merkezi sınavlar için Bakanlık bünyesinde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) bünyesinde soru havuzu oluşturulacak. Soruları derslere giren öğretmenler, işlenilen konulara kadar olan bölümden hazırlayacak ve sisteme attıkları soru başına para alacaklar.

5 Merkezi Sınavlar(devamı)
Ortak sınavı yapılan 6 temel dersin ağırlık katsayıları: Ders Adı Ağırlık Katsayısı Türkçe 4 Matemetik Fen ve Teknoloji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2 T.C. İnkkılap Tarihi ve Atatürkçülük Yabancı Dil Toplam 18

6 Yerleştirme Kriteri Öğrencilerin performansları Yerleştirmeye Esas Puanları hesaplanarak değerlendirilecek ve bu puana göre yerleştirme yapılacaktır. Yerleştirme Esas Puanları hesaplanırken okulda yapılan öğretmenler tarafından hazırlanan sınavlardan alınan puanlar ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hazırlanan merkezi sınavlar etkili olacak. Bu hesaplama sistemi de öğrencilerin bütün okul sürecine aktif katılımını hedefliyor.

7 Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) Nasıl Hesaplanacak ?
YEP, merkezi sınavlarının %70'i ile 6,7 ve8. sınıf YBP puanlarının ortalamasının %30'unun toplanması ile elde edilecek. Bakanlığın düzenleyeceği ortak sınavlardan alınan notların yüzde 60’ı ile öğretmen kanaat notunun yüzde 40’ı, dönem başarı puanını belirleyecek.  Yılsonu Başarı Puanı(YBP): 6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen toplam puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır.

8 Örnek YBP Hesaplaması:
DERSLER HAFTALIK DERS SAATİ YIL SONU NOTU AĞIRLIKLI YILSONU NOTU TÜRKÇE 5 80 5*80=400 MATEMATİK 4 85 4*85=340 FEN VE TEKNOLOJİ 90 4*90=360 SOSYAL BİLGİLER 3 3*90=270 YABANCI DİL 95 4*95=380 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 2 100 2*100=200 GÖRSEL SANATLAR 1 1*100=100 MÜZİK 1*95=95 BEDEN EĞİTİMİ 2*90=180 TEKNOLOJİ TASARIM TOPLAM 28 2505 YILSONU BAŞARI PUANI 2505/28=89.464

9 Örnek YEP Hesaplaması:
Bir diğer örnekle; bir öğrenci merkezi sınavlardan tam puan aldığında 700 puan alabiliyor. Öğrenci merkezi TEOG sınavından 600 puan alsın, 6,7 ve 8. sınıflardan ise Yılsonu Başarı Puanı olarak da 90, 80, 90 aldığında bu puanlar toplanıyor ve 860 alıyor. Bu puanın %50si alınıyor ve 500 üzerinden 430 puan elde ediliyor. Öğrencinin YEP puanı 430 oluyor. 8. Sınıf TEOG Sonucu %70 6,7 ve 8. sınıf YBP Ortalaması %30 YEB 90 63 70 21 84

10 YEP Puanının Eşitliği Durumu
Öğrencilerin YEP puanları eşit olduğunda; - Tercih önceliği, - Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği, - Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı dikkate alınacaktır.

11 TELAFİ Geçerli bir mazereti bulunması halinde sınava katılamayan öğrencilere sınavdan sonraki bir hafta içerisinde telafi sınavı yapılacak. Normalde öğrenciler sınavlarına kendi okullarında girerken; telafi sınavlarını kendi okullarında alamayacak, il ve ilçe merkezlerindeki sınav merkezlerinde alabilecekler.

12 Referans: MEB Tebliğler Dergisi, Ocak 2014, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi , html adresinden alıntılanmıştır.


"TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) SİSTEMİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Zehra AKÇA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları