Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Teknoloji Transferi ve Örnekler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Teknoloji Transferi ve Örnekler"— Sunum transkripti:

1

2 Teknoloji Transferi ve Örnekler
Prof. Dr. H. Selçuk GEÇİM Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı

3 Teknokentlerin Amacı 4691 sayılı TGB kanununda Teknokentlerin kuruluş amacı …..üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak,…. teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, …… teknolojik bilgiyi ticarileştirmek,… Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek.

4 Hacettepe Teknokent Mevcut Durum
Yaklaşık m²’lik 153 ayrı ofis alanında 103 Ar-Ge firması ve 33 KOSGEB-TEKMER Kuluçka dönemi şirketi. Sektörler, bilişim teknolojileri-yazılım, tıp teknolojileri-medikal-biyomedikal- gıda, - elektronik-telekomünikasyon-savunma sanayi, nanoteknoloji-ileri malzeme, otomotiv-makina-kimya-maden-çevre toplam 224 (191+33) proje üzerinde araştırma-geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.

5 Üniversite Sanayi İşbirliğinde Karşılaşılan Zorluklar
Sanayici tarafı; Üniversitelere yabancılık, Temas noktalarının bilinmezliği, İlişki kurma zorluğu, Üniversitelerin profesyonellik anlayışındaki farklılıklar ve öncelikler, Profesyonel Ar-Ge’ye talep ve kültür eksiklikleri, Üniversite tarafı; Koordinasyon ve iletişim sorunları, Danışmanlık ve destek hizmetlerindeki eksiklikler, Yüksek oranda Döner Sermaye kesintileri. Ticari nitelikli Ar-Ge deneyim eksiklikleri,

6 Çözüm: Üniversite Sanayi İşbirliği/Teknoloji Transfer Merkezi
İki ayrı dünyanın (sanayici ve üniversite) dillerinden anlayabilecek, Fikirleri proje haline getirebilecek, Koordinasyon ve destek hizmetleri sağlayacak, Gerektiğinde pazarlama ve finans desteği verebilecek, Fikri mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin önlemlerin alınmasında destek verebilecek, arayüz işlevi yapan merkez: Teknoloji Transfer Merkezi.

7 Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (TTM)
Alman İşbirliği ve Yardım Teşkilatı (GTZ)’nin desteğe değer olarak seçtiği Merkezimiz, Mart 2009 içinde Steinbeis Şubesi olarak Steinbeis Network’e dahil olacaktır, Geçen iki yıl içinde Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi’nin kuruluş çalışmaları GTZ’nin maddi ve danışmanlık desteği ile sürdürülmektedir.

8 Dünya’dan Teknoloji Transfer Merkezleri
Firmalar İçin Ar-Ge ve Danışmanlık Yapılması Alman Modeli (Steinbeis Transfer Merkezleri) Amerikan Modeli Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması ve Ticarileştirilmesi, yatırım fonları kurulması İngiliz Modeli Firmalar İçin Yönlendirme ve Eşleştirme

9 Steinbeis Transfer Merkezleri’nin Mevcut Durumu
Steinbeis Vakfı Transfer Merkezlerinin işlevi: Üniversite ve sanayi arasında arakesit oluşturmak, Sanayi kaynaklı problemlere çözüm önermek, Üniversite kaynaklı projelerin ticarileşmesine danışmanlık yapmak, Destek ve eğitim hizmetleri vermek, Gerektiğinde laboratuar kurmak ve işletmek, Steinbeis Network’ü aracılığıyla ulusal ve uluslararası çözüm ortağı bulmak, Transfer Merkezleri Almanya Örneği: 2007 itibariyle 739 Steinbeis Transfer Merkezi çalışmaktadır. Bunun 83 tanesi 2007 yılında kurulmuştur. Çalışan Profili: yılı itibariyle Transfer Merkezlerinde toplam doğrudan, kişi ise sözleşme karşılığı çalışmaktadır. Bu çalışanların 762’si profesör unvanına sahiptir.

10 ABD’nde Teknoloji Transfer Merkezleri
2006 yılında ABD üniversitelerinde toplam araştırma fonu 45 milyar $ Sadece SUNY (State Universty Of New York) Üniversitesinde 2006 yılında üniversite kaynaklı 697 yeni ürün, arasında yeni ürün, Üniversiteye (SUNY) sağlanan gelir 4 milyar $.

11 Bölgesel ve Uluslararası Projeler İnovasyon stratejileri
İngiliz Teknoloji Transfer Merkezleri (*) Talep Bilgi Diagnostic tools Yönlendirme Pazar analizi Teknoloji izleme Ürün geliştirme İnovasyon yönetimi Laboratuar testleri Kalite Yönetimi Standartlar Patent araştırmaları Bilgi işlem Pazarlama İhracat desteği Eşleştirme Bölgesel ve Uluslararası Projeler Bölgesel İnovasyon stratejileri Küme ve networklar Diğer müşteri Destek (*) Lana Hopkinson

12 Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi’nin İşbirliği Yaptığı Çözüm Ortakları
Stratejik çözüm ortaklıkları; İnovent Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim A.Ş. Türkiye’deki üniversiteler, AR-GE kuruluşları ve endüstride geliştirilen teknolojilerin, iş fikirlerinin ticari değerlerine ulaşmaları için gerekli olan süreçleri yönetmek amacıyla kurulmuş Sabancı Üniversitesi’nin bir kuruluşudur. İnopark Ltd. Şti. Tübitak destekleri özellikle Teydeb projelerinin hazırlamasında ortak olarak çalışılan bir firmadır. Yönetim Yatırım Danışmanlık Ltd. Şti. Firmalara sektörleri çerçevesinde gerçekleşecek her türlü konularda; vizyon, hedef ve strateji, orta ve uzun vade plan oluşturma, iş geliştirme, proje, sözleşme, yatırım değerlendirme, hukuksal destek, finansman ve ortak temini gibi konularda çalışan bir firmadır. Ankara Patent Bürosu Ltd. Şti. Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması/Patent çalışmaları.

13 Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (TTM) Uygulama Örneği (1)
Sanayi Üniversite A Firması, Rüzgar Enerjisi Projesi: Firma ziyareti ile TTM faaliyetlerinin anlatılması, Rüzgar enerjisi projesi hakkında ön bilgi alınması, Üniversitenin Makine Mühendisliği Bölümü ile görüşme ve rüzgar akış simülasyonunun yapılma ihtiyacının belirlenmesi, Rüzgar akış simülasyonu gerçekleştirilmesi için Teknokentten bir firma ile işbirliğinin yapılmasının gerekliliğinin tespiti, İlgili Üniversite Öğretim üyesi ile firma ziyareti, teknik danışmanlık konularının belirlenmesi, TÜBİTAK/TEYDEB desteğinin sağlanması için başvuru kararı, Proje hazırlığı ve sunulması, Rüzgar tünelinde prototipin denenmesi, Not: ilk 6 madde gerçekleşti, 7 ve 8. maddeler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

14 Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (TTM) Uygulama Örneği (2)
Sanayi Üniversite B Firması, Dinamik Omurga Sistemi Tasarım Projesi: Titanyum nikel alaşımlı implant geliştirilmesi, Öğretim elemanından konunun öğrenilmesi, İlgili konuda çalışmakta olan firma bulunması, Tarafların bir araya getirilerek ortak çalışma platformunun oluşturulması, Tasarım detaylarının belirlenmesi, TÜBİTAK/TEYDEB projesinin hazırlanması, finans temini, Fikri mülkiyet haklarının korunması/patent çalışmaları, Ürünün ticari hale getirilmesi, Not: ilk 4 madde gerçekleşti, 5,6 ve 7. maddeler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

15 Hacettepe TTM Tarafından Yapılan Proje Çalışmaları
Ağustos 2008’den itibaren oluşan proje istatistikleri: Üzerinde çalışılan potansiyel Proje Sayısı: 37

16 Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi Tarafından Yürütülen Projeler
Firma İsmi Çalışma konusu (Sav.San–Gizli-) Sonlu Elemanlar Analizi çalış. danışmanlık Beti Elektronik Eğitim Seti Geliştirilmesi Erkunt Traktör Sonlu Elemanlar Analizi çalış. danışmanlık Ekodenge Çevre AB projesi KOSGEB Firma değerleme yapay zeka uygulaması Panelpol Poliüretan malzeme analizi Novalit TEYDEB proje sunuş hazırlığı desteği TCDD Cer motor kömürü analiz yöntemi geliştirilmesi (-Gizli-) Protez tasarımında natürel doku geliştirilmesi Solitem Güneş enerjisi paneli tasarımı (- Gizli-) Dinamik omurga sistemleri tasarımı

17 Hacettepe Üniversitesi Teknokent A.Ş. Proje Yarışması
2008 yılı Proje Yarışması için; “Fen Bilimleri ve Mühendislik” alanında 34 proje, “Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri” alanında 13 proje olmak üzere toplam 47 proje başvurusu yapılmıştır. Proje başvuruları Bilimsel Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Proje Yarışması sonuçları 26 Mart 2008 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü (M) Salonu’nda yapılacak törenle açıklanacak ve ödüller dağıtılacaktır. Her iki kategoride birinciye TL, ikinciye TL ve üçüncüye TL para ödülü verilecektir. Proje Yarışması her yıl tekrarlanacaktır. 2009 yılı Proje Yarışmasına başvurular tarihine kadar yapılacaktır. Proje Yarışmasıyla ilgili bilgilere, Hacettepe Teknokent A.Ş.’ne ait web adresinden ulaşılabilecektir.

18 Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günleri-2009 (HÜTEG’09)
Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günleri, Mart 2009 tarihlerinde düzenlenecektir. 26 Mart 2009 tarihinde Proje Yarışması Ödül Töreni yapılacak olup, SUNY Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven YALÇINTAŞ ve Steinbeis Vakfı Başkanı Prof. Dr. Thrash davetli konuşmacı olarak “Teknoloji Transferi ve Üniversite-Sanayi İşbirliği” konularında birer sunuş yapacaktır. HÜTEG’09’da Hacettepe Teknokent A.Ş. ile; Steinbeis Vakfı arasında “Teknoloji Transferi İşbirliği Sözleşmesi” imzalanacaktır. Bu anlaşmayla Hacettepe Teknokent A.Ş., Steinbeis Teknoloji Transfer Merkezleri ağına dahil olacaktır. Hacettepe Teknokent A.Ş. İle SUNY Üniversitesi arasında “Teknoloji Transfer Merkezleri İşbirliği” anlaşması yapılacaktır. Bu anlaşmayla Hacettepe Üniversitesi bünyesinde geliştirilen teknolojilerin dünya pazarlarına sunulmasına katkı sağlanacaktır.

19 Teşekkürler!


"Teknoloji Transferi ve Örnekler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları