Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnşaat Mühendisliği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnşaat Mühendisliği."— Sunum transkripti:

1 İnşaat Mühendisliği

2 Türk Dil Kurumu'na göre mühendis:
Mühendis sözcüğü Arapça da hendese (geometri) ile meşgul olan, geometri bilen kişi anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu'na göre mühendis: İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse.'dir. Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)'a göre mühendislik, "Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır."

3 İnşaat mühendisinin rolü bu faaliyetlerin inşasının planlanması,
İnşaat mühendisliği temel olarak her türlü yapı, yol, köprü, baraj, havaalanı, liman, çeşitli çevre sistemleri, sulama, kanalizasyon, su temini ve iyileştirilmesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. KISACA; İnşaat mühendisinin rolü bu faaliyetlerin inşasının planlanması, tasarımı ve yönetimidir.

4 Evinizden çıktığınızda
üzerinde ilerlediğiniz yol, trafik ışıklarının sinyalizasyonu, kullandığınız köprüler, üst geçitler, amfiler, tiyatrolar, barajlar, sulama kanalları, şehir su dağıtım şebekeleri, kanalizasyon, oturduğunuz, çalıştığınız mekânlar, binalar, vinçler, kuleler, alışveriş merkezleri, oteller hep inşaat mühendislerinin çalıştığı ve yarattığı eserlerdir.

5 İnşaat Mühendisleri olmasaydı . :))

6 Bunlar arasından önemlileri:
Genel kanının aksine, İnşaat Mühendisliği sadece binaların inşaatı ile ilgili bir bölüm değildir. İnşaat Mühendisliği uygarlığın altyapısı olan birçok bilimleri kapsar. Bunlar arasından önemlileri: Yapı, Geoteknik, Hidrolik, Ulaşım sistemleri (trafik), Tasarım ve bilimsel araştırma, Malzeme bilimi, Yapı işletmesi Topografyadır

7 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İnşaat mühendisi olmak isteyenlerin; - Üstün bir akademik yeteneğe - Sayısal akıl yürütme gücüne sahip - Şekiller arasındaki ilişkileri görebilen (örneğin bir küpün açılımının nasıl olacağını zihinde canlandırabilen) - Fen bilimlerinde özellikle matematik ve fizikte başarılı - Sorumluluk sahibi dikkatli - Bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilen - Başkalarını etkileyebilen - Yaratıcı kimseler olmaları gerekir. Her bilim dalında olduğu gibi, inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde bir araya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen, sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da inşaat mühendisinde aranan kişilik özellikleridir.

8 MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelerin “İnşaat Mühendisliği” bölümlerinde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli düzeyde “Sayısal (SAY)” puan almak gereklidir.

9 EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Matematik, Fizik, Kimya, Teknik Resim , Yabancı Dil, Bilgisayar Programlama, Jeoloji, Mühendislik Mekaniği, Mühendislik Ekonomisi, Malzeme Bilimi, İnşaat Mühendisliği Bilgisi Uygulaması, Topografya, Yapı Malzemeleri, Ulaştırma Mühendisliği, Hidroloji, İstatistiksel Yöntemler, Zemin Mekaniği, Hidromekanik, Yapı Statiği, Temel Mühendisliği, Su Kaynakları Mühendisliği, Betonarme Yapım Mühendisliği ve İşletmesi, Çelik Yapılar Yapı Tasarımı vb. dersleri almaktadırlar. Eğitim sırasında staj zorunluluğu vardır.

10 MESLEKTE İLERLEME Kişi temel meslek eğitiminden sonra yatırımcı kuruluşların meslek odalarının ve büyük firmaların açtığı mesleki eğitim kurslarına katılabilir üniversitede akademik kariyer yapabilir. Yapı malzemesi yapı işletmesi deprem mühendisliği geoteknik (yer bilimleri) hidrolik su yapıları (barajlar bentler dalga kıran) yol demiryolu gibi alanlarda uzmanlaşmak mümkündür. BENZER MESLEKLER: Mimarlık jeofizik mühendisliği çevre mühendisliği inşaat teknikerliği.

11 GöREVLERi - Yapılması istenen yapının inşaat alanına uygun olup olmadığını inceler mühendislik hesapları yapar bunlarla ilgili projeler hazırlar gerekli malzeme ve donanımı hesaplar ve yapım araç-gereçleri sağlar - İnşaat projeleri ile ilgili olarak proje ve ihale dosyası hazırlar - Şantiye kurdurur gerekli insan gücü malzeme ve araç-gereci sağlar - Uygulamada ortaya çıkan proje hatalarının düzeltilmesine çalışır - Özel ve teknik şartnameler ve sözleşmeler özel fiyat analizi hazırlar ihale komisyonuyla birlikte ihale işlemlerini yapar - Geçici ve kesin kabul komisyonlarında yer alarak inşaatın devir teslim işlemlerinin yapılmasını sağlar - İnşaatla ilgili sorunlarda bilirkişi olarak görev yapar.

12 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İnşaat mühendisi çizim yaparken büroda yapım aşamasında inşaatlarda çalışır. Proje mühendislerinin çalışma ortamı rahat olmasına rağmen şantiye mühendislerinin çalışma ortamı tozlu gürültülü yazın sıcak kışın soğuk olabilir. İnşaatta çalışırken az da olsa kazaya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri düzenli olabileceği gibi hafta sonu çalışması da olabilir. Özellikle büyük firmalarda çalışan meslek elemanları sık sık seyahat edebilirler. Çalışırken tesisat konusuyla ilgili tekniker ve mühendislerle mimarlarla teknik ressamlarla işçilerle iletişimde bulunabilirler. KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Hesap makinesi bilgisayar büro çalışmalarında teknik resim çizim aletleri - Ölçme aletleri (zemin ölçme aletleri takometre gibi).

13 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI İnşaat mühendisleri kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Genel olarak TC Devlet Demiryolları Karayolları Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığında çalışmaktadırlar. Kendi işyerlerini açabilirler. Çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak yurt dışında çalışan inşaat mühendisleri de vardır.

14 BURS KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Öğrenciler öğrenimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim ve harç kredisi çeşitli kuruluşlardan burs alabilirler. - Kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar. Özel işyerlerinde çalışanlarda kazanç tecrübeye ve bölgelere göre değişmektedir. Kendi işyerlerini açarak müteahhitlik yapanlarda ise ücret yapılan işe göre değişkendir.

15 Dolayısı ile sorumlulukları çok büyüktür.
En fazla sorumluluk isteyen mesleklerden biridir. Zira insanlar onların yaptıkları yapıların içlerinde yaşarlar. Hayatımızın her alanında inşaat vardır, dolayısı ile yapılan her yapı onların sorumluluğundadır. En etik olması gereken, en çok mesleki birikime sahip olası gereken kişilerdir. Dolayısı ile sorumlulukları çok büyüktür. Kazançları ise bir o kadar küçük .

16 Ya İnşaat Mühendisleri de onların mesleğini anladığını iddia ederse ??
Her mesleğin kendine göre sorunu var ama bizim en büyük sorunumuz kendimizi yeterince ifade edememek. Nasıl edebiliriz ki konu inşaat olunca ülkemizde nedendir bilinmez ama anlamayan yok. Doktorundan çiftçisine herkesimden insan çıkıyor; İnşaat yapmakta ne var ki ben de yaptım ya da yaparım diyor. Ya İnşaat Mühendisleri de onların mesleğini anladığını iddia ederse ??

17 ÇÜNKÜ !!! TEŞEKKÜRLER...


"İnşaat Mühendisliği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları