Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cerebral Palsy’de Yeni Yaklaşımlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cerebral Palsy’de Yeni Yaklaşımlar"— Sunum transkripti:

1 Cerebral Palsy’de Yeni Yaklaşımlar
ZEYNEP AYAN KORKMAZ ELVAN YILMAZ RUSLAN RUSTAMOV

2 TheraSuit

3 Therasuit Metodu yoğun ve spesifik bir egzersiz programına dayanır
Therasuit Metodu yoğun ve spesifik bir egzersiz programına dayanır. Patolojik reflekslerin eliminasyonu ve yeni, doğru ve fonksiyonel hareket paternlerinin yerleştirilmesinin büyük bir önemi vardır.

4 Hikaye Uzay teknolojisinden esinlenerek geliştirilen bu tedavi metodu temelini Rusya'dan alır. Orijinaline kozmonotların giydiği özel kıyafet olan 'Penguin Suit' denmektedir. İlk başta bu kıyafet kozmonotların uzayda uzun süre kaldıklarında karşılaştıkları yer çekimi eksikliğinin olumsuz etkilerini (kas atrofisi, osteoporoz) önlemek amacıyla dizayn edildi. 1990'lı yıllarda 'suit' nöromuskuler rahatsızlıkları olan çocuklarda kullanıldı. 1997 yılında suit Amerika'da özürlü çocukların hizmetine sunuldu. 2002 yılında 'TheraSuit' dizayn edildi.

5 TheraSuit'i Geliştirenler Hakkında: Richard ve Izabela Koscielny
17 yaşında serebral palsili Kaya ve 7 yaşında Maya isimli kızların anne ve babası. Her ikisi de Polonya'da Fiziksel Eğitim Akademisi'nden master derecesine sahip fizyoterapistler Her ikisi de özel bakıma muhtaç çocuk hasta grubunda 18 yıllık deneyime sahip Her ikisi de sertifikalı spor eğitmeni. Izabela engelli çocuklar için sertifikalı yoga eğitmeni Richard fiziksel eğitim antrenörü Birlikte 2002 yılında  TheraSuit LLC şirketini kurarak tüm dünyadaki klinik merkezlere TheraSuit, Universal Egzersiz Unitesi ve diğer özel ihtiyaç ekipmanlarını gönderme başladılar . 2003 yılında 'Cerebral Palsy Magazine' dergisini yayına soktular. (Serebral Palsi'ye odaklı tek dergidir.) Serebral palsili bireylere yoğun egzersiz programı uygulanan, ayrıca bu yöntemi uygulamak isteyen terapistlere eğitim verilen Pediatric Fitness Merkezi'ni kurdular. Izabela ve Richard Koscielny 2004 yılında kurulan Amerikan Yoğun Pediatrik Fizyoterapi Birliğinin öncülerindendir. (American Association of Intensive Pediatric Physical Therapy)

6 Therasuitte kullanılan aletler
Therasuit( yumuşak dinamik proprioseptif ortez) Therasuit vücudu mümkün olduğu kadar normale yakın bir şekilde düzeltir. Doğru postüral düzgünlüğü yeniden kurmanın kas tonusu, duyu ve vestibular fonksiyonu normalize etmede çok önemli bir rolü vardır.

7 THERASUIT Elastik bant sistemi sayesinde birbirine bağlantılı;. başlık
yelek diz yastıkları ayakkabı bileşenlerini içeren yumuşak, proprioseptif, dinamik ortez

8

9 TheraSuitin 6 boyu vardır:
x-small  (sarı/kırmızı)         2.5 yaş small     (sarı)                     yaş                   medium (kırmızı)   5-8 yaş large  (yeşil)                        8-12yaş x-large  (mavi)                    12 üstü erişkin xx-large (mavi/sarı)          yetişkinler

10

11 Evrensel egzersiz ünitesi
İstenilen hareketleri izole etmek ve bu hareketten sorumlu kas gruplarını kuvvetlendirmek için gerekli yetenekleri kazandırmada kullanılır. Evrensel egzersiz ünitesi hareket genişliği, kas ve eklem esnekliği yanında fonksiyonel becerilerin kazandırılmasını sağlar.

12

13 Ana Hedefler Çocuğun kas tonusunu standart duruma getirmek
Aktif hareket miktarını arttırmak Kuvvet ve dayanıklılığı arttırmak 'Bağımsız birey' hedefiyle çalışır. Çocuğun fonksiyonel becerilerini geliştirmesine olanak sağlayarak, yeni kuvvetlenen kas gruplarını kontrollü hale getirmek

14 Proprioseptionu geliştirmek
Patolojik refleksleri azaltmak Hareketin uygun paternini restore etmek Vücut ağırlığını yüklemek Tüm bunlar vestibulo-proprioseptif aferetleri normalize eder. Vestibuler sistem önemli bir sistemdir. Kas eklem ve tendon gibi periferden gelen bilgileri oluşturur,entegre eder ve geri gönderir. Vücudun denge ve pozisyonunu,kas tonusunu etkiler.

15 Kas,tendon,ligament ve eklem kapslünden ne kadar doğru input giderse
o kadar düzgün bir yapı oluşur.

16

17 Dinamik Egzersiz Kafesinin Yararları
Kasların kuvvetlendirilmesinde; Ortezle desteklenen çocuklar egzersiz kafesi içinde istenilen kasları doğru paternde, kontrollü ve en önemlisi dinamik olarak çalıştırılabilirler. PNF Tekniklerinin kullanılarak izole hareketlerin ortaya çıkarılması Kullanılan makara sistemi sayesinde ağırlık aktarımı kolay bir şekilde gerçekleşirken beyin çevre ile daha etkili bir şekilde uyum sağlamak için primitif refleksler ve düzeltme reaksiyonlarını entegre eder. Egzersizlerin oyun aktivitesi şekline dönüştürülerek uzun yıllar süren rehabilitasyon sürecinin çocuğun katılımının maksimum düzeye ulaşmasını sağlar. Dinamik Kafesin ekipmanları ve materyelleri sayesinde spor yapma imkanı sağlanır.

18

19 Fizyoterapiste Avantajları
Zamanın doğru ve etkin kullanılması Spesifik çalışma kolaylığının sağlanması Fizyoterapist eforunun %50 nin üstünde artması Uzun dönem hedeflerin kısa zamanda kazandırılması Çocukların rehabilitasyon sürecine maksimum katılma arzusunda olması Davranış bozukluğu olan, kooperasyonu güç, iletişim kurulamayan Hastaların  tedavisinde kolaylık sağlar. Renkli ortamda, birçok farklı ekipmanlarla, düzenli çalışma ortamı sunar. Tüm  fizik tedavi ekipmanlarını içinde barındırır Uygun ortam hazırlanarak egzersize katılımı arttırır. Yardımcı personel görevini görür. Aynı anda birkaç egzersizin yapılmasına olanak sağlar.

20

21 Endikasyonları: Cerebral Palsy Geliim gerilikleri Travmatik beyin hasarı Post stroke (CVA) Ataxia Athetosis Spastisite Hipotoni Kontraendikasyonları : % 50 den daha fazla sublukse olan kalça Ciddi skolyoz  

22 Tipik Yoğun Egzersiz Programı: Günde 3-4 saat, haftada 5 gün- 3-4 hafta
İlk hafta: Tonus azaltılması üzerinde çalışma, patolojik hareket kalıplarını azaltma, aktif düzgün hareket kalıplarını arttırma ve genel kuvvetlendirme İkinci hafta: Hareketlenen sorumlu spesifik kas gruplarının kuvvetlendirilmesi üzerinde çalışma Üçüncü hafta: Artan kuvvet ve dayanıklılığı kullanarak çocuğun fonksiyonel seviyesini geliştirme (oturma, emekleme, yürüme)

23 Nasıl Etkili Oluyor: Patolojik hareket kalıplarını azaltır Kuvveti arttırır Kas kontrol ve koordinasyonunu arttırır Dayanıklılığı arttırır Fonksiyonel aktiviteleri arttırır (oturma, emekleme, yürüme gibi.)

24 Intensive Therapy Combined with Strengthening Exercises Using the Thera Suit in a Child with CP: A Case Report © 12 yaşındaki cerebral palsyli erkek çocuk Gross Motor Function Classification System Gross Motor Function Measure 3 haftalık yoğun Thera Suit tedavisi(Pazartesi- Cuma 8:30-12:30 ) Her hafta yarım saat aquatherapy and hippotherapy almış. 3 hafta sonra ve 6 ay sonra değerlendirilmiştir. Sonuç: GMFM’in her bölümünde gelişme gözlemlenmiş. Aquatherapy ve hippotherapy ile birlikte yoğun Thera Suit tedavisi fonksiyonelliği arttırmaya yardımcı olmuştur. Elizabeth C S Datorre, PT, DPT, MSPT, ATC, 2004


"Cerebral Palsy’de Yeni Yaklaşımlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları