Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
Hazırlayan; N.Ceren GÜVENDİK. FTR III,

2 Hemipleji Nedir? Hemipleji, vücudun bir yarısında (sağ ya da sol) kol ve bacak kaslarının güçsüzlüğü ve işlev görememesidir. Çeşitli nedenleri olmakla birlikte, en sık beyin damarlarının tıkanması ya da beyin kanaması sonucunda ortaya çıkar.

3 Hemiplejinin Sebepleri Nelerdir?
Hemipleji nedenleri arasında ilk sırayı beyin damarları ile ilgili hastalıklar alır. Kafa darbelerinden, beyin ameliyatlarından ve zehirlenmelerden sonra gelişebileceği gibi, beyin tümörü, mikrobik hastalıklardan sonra da görülebilir.  

4 Hemipleji Nasıl Oluşur?
Hemipleji, dünyada en sık karşılaşılan beyin ve sinir sistemi hastalıkları sorunudur. Bu durum vücudun bir yarısında istemli hareket kaybı veya hareket azlığı, duyu bozukluğu ve ayrıca iletişim (konuşma) bozukluğu, görme alanı kaybı ya da algılama bozuklukları gibi nörolojik bulgulara neden olabilir.

5 Risk Faktörleri Nelerdir?
İleri yaş, Hipertansiyon, Yüksek kolesterol ve kan yağları, Şişmanlık- fiziksel hareket azlığı, Bazı kalp hastalıklarına sahip olmak, Ailede hemipleji olması, Şeker hastalığı, Sigara-alkol

6 Belirtileri Nelerdir? Beyinde meydana gelen hasarın yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak belirtiler de değişebilir. Örneğin beynin orta atar damarında meydana gelen bir kanama ya da tıkanma, en sık gördüğümüz, yüzü de içine alan, vücudun bir yarısında felç geliştirir. Felç kolda, bacaklara nazaran daha belirgindir. Çoğu zaman da buna konuşma ve görme bozuklukları gibi problemler de eşlik edebilir.

7 Tedavisinde; Tedavi, rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmalıdır. Bu ekipte; beyin cerrahı, nörolog, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunur.

8 Yapılan ilaç tedavisi, beyin kanaması veya tıkanması neticesinde beyin dokusuna verilen hasarı bir an önce en aza indirmek, ilerlemesini önlemek ve beyin işlevlerinin sürdürülmesini sağlamaktır.

9 Rehabilitasyonda Amacımız;
Bu kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevini en üst düzeye ulaştırmaktır.

10 Rehabilitasyon çalışmaları, geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve hareketten oluşmaktadır.

11 Geç dönemde, hastalığın eklemleri bozması ve kas erimesine yol açması engellenmelidir. Bu dönemde hastada bazı özel yöntemler kullanılarak kas gücünün geri gelmesi hızlandırılmaya çalışılır. Denge-yürüme-koordinasyon egzersizleri hastanın hastalığının gelişimine göre uygulanır. Doktor ve ailenin psikolojik  desteği son derece önemlidir. İleri dönemde iş ve uğraşı terapisi, sosyal hayata uyum açısından faydalıdır.

12

13

14

15

16 Teşekkürler… 


"HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları