Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Taze Otlar & Baharatlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Taze Otlar & Baharatlar."— Sunum transkripti:

1 Taze Otlar & Baharatlar

2 TAZE OTLAR Taze otlar bitkilerin yeşil yapraklarıdır.
Yapraklar koparıldıklarında taze olarak ya da kurutulduktan sonra da kullanılabilirler. Yapraklardan çıkan yağ hoş bir koku yaratır bu da yemeğe geçer. Bu otlar sindirimin bir parçası olan mide sıvılarını harekete geçirir.

3 FESLEĞEN Fesleğen keskin ve tatlı kokusuyla tanınır.Domatesle uyum sağlar. Pesto sosun önemli bir malzemesidir ve bazı salatalara da konulabilir.

4 DEFNE YAPRAĞI Diğer otlara göre büyük yaprakları vardır.Diğer otlar gibi küçük parçalar halinde kesilerek kullanılmazlar. Kurutulduğunda da yapraklar bütün olarak kurutulur. Pek çok sosta, yahnide,çorbalarda,balık ve sebze yemeklerinde kullanılır.

5 FRENK SOĞANI Soğan ailesindendir. Genellikle salata ve ordövrlere soğan aromasını vermek için kullanılır.Balık,et ve tavuk yemeklerinde ve çorbaları süslemede kullanılır.

6 KİŞNİŞ Maydanoz yapraklarına benzer ve hemen fark edilebilen keskin bir tadı vardır. Kişniş aynı zamanda baharat olarak da kullanılır fakat bu bitkinin farklı bir bölümünden elde edilir.

7 DEREOTU İnce ve sık yapraklıdır. Gri-yeşil kuştüyüne benzer. Turşularda , balık ve deniz ürünlerinde kullanılır.

8 REZENE Dereotuna benzer, daha sık ve yeşil yapraklıdır. Balık yemeklerinde kullanılır. Et ve salatalarda da bulunabilir.

9 MERCANKÖŞK Tatlı ve çok yönlü bir tadı vardır.Kurutulmuş haliyle genellikle çorbalarda,soslarda ve yahnilerde kullanılır. Tazeyken peynirle, balıkla,domuz eti,kümes hayvanlarının eti ve sebze yemeklerinde kullanılır.

10 KEKLİK OTU Güçlü ve çarpıcı bir aroması vardır.Lezzeti keskindir.Genellikle Yunan ve İtalyan yemeklerinde kullanılır. Et, makarna ve sebze yemeklerinin yanı sıra salata,sos ve çorbalarda kullanılır.

11 MAYDANOZ Maydanoz pek çok yemeği lezzetlendirmenin yanı sıra süslemede de kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.

12 BİBERİYE Güçlü bir kokusu olduğu için az miktarlarda kullanılır. Genellikle ızgara yada fırınlanmış yemekleri pişirirken kullanılır. Ayrıca salata ,sos ve yahnilerde bulunabilir. Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.

13 ADAÇAYI Sindirim sistemine yardımcı olduğu için yağlı etlerle, doldurulmuş domuz ve tavuk yemeklerinde kullanılan bir malzemedir. Yoğun ve keskin bir kokusu vardır.

14 TARHUN OTU Taze olarak kullanılması tavsiye edilir.Bernaz sos gibi beyaz soslarda kullanılır. Omlet ve salataların dışında balık ve et yemeklerinde kullanılır.

15 KEKİK Çok baskın bir tadı olmadığı için diğer otlarla birlikte kullanılabilir. Kekik,salatalarda,soslarda, çorba ve yahnilerde iç malzemelerde kullanılabilir.Bazen sebzelerle de karıştırılabilir.

16 BAHARATLAR Baharatlarda da taze otlar gibi mide sularını harekete geçiren yağlar vardır. Baharatlar; Kabuk: Tarçın Çiçek:Karanfil,safran Meyve: Acı biber,kırmızı biber,tane biber Kök: Zencefil,zerdeçal Tohum:Kakule,kişniş,kimyon,muskat  En çok bilinenler karışımlardan oluşanlardır. oluşur.

17 KABUK BAHARATLAR TARÇIN
Genellikle toz haliyle kullanılır. Tarçın çubukları kurumuş, kıvrık kabuklardır ve bazı ayırt edici bir lezzet katmak için kullanılırlar.

18 ÇİÇEK BAHARATLAR Safran Karanfil
Açmamış çiçek tomurcuklarıdır. Bu tomurcuklar soslara, et sularına lezzet katmak için kullanılır. Ayrıca sıcak şarapta da kullanılabilir. Çiğdem çiçeklerinin tepecikleri kurutularak safran elde edilir.Safran yemeğe sadece lezzet değil sarı bir renk de verir.Pirinç pilavlarında, çorba ve soslarda kullanılır.

19 MEYVE BAHARATLAR Acı Biber Tane Biber
Bu biberler değişik renk,büyüklük ve acılıktadır.Toz kırmızı biber çili biberinden yapılır.Acı biberler genellikle Hint,Meksika ve Tayland mutfaklarında kullanılır.Bazı makarna ve pizzalarda da kullanılabilir. Biber bitkisinin kurtulmuş meyvelerinden elde edilen güçlü bir baharattır. Siyah,beyaz gibi değişik çeşitleri vardır.Hepsi farklı bitkilerden elde edilir. Yemeğin lezzetini arttırmak için kullanılır.

20 KÖK BAHARATLAR Zencefil Zerdeçal
Tropik bir zambak çeşidinden elde edilir. Güçlü ,hafif keskin,tatlı, aromatik bir kokusu vardır.Toz olarak hamur ürünlerinde ve diğer baharatlarla karışım şeklinde kullanılabilirler.Kökler doğranıp az yağda çabuk kızartma yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Kendi başına çok kokusu olamadığı için genellikle köri yapımında renk verici olarak kullanılır.Başka bir değişle kökü toz haline getirilerek diğer baharatlarla karıştırılır ve yemeğin rengini değiştirir.

21 TOHUM BAHARATLAR Kakule Kişniş
Kakule genellikle toz haline getirilip tatlı ve fırın ürünlerinde kullanılır.Yoğun aromasından gelen benzersiz güçlü bir tadı vardır. Köride de bulunur. Tohumlar genellikle toz haline getirilerek kullanılır ve narenciye ye benzer bir tadı vardır.Diğer baharatlarla karıştırılarak kullanılır. Ayrıca soslarda da bulunabilir.

22 Kimyon Muskat Kimyon biberden sonra dünyada en çok kullanılan ikinci baharattır. Köri karışımlarında, Meksika mutfağında ve pek çok kültürde kullanılır. Güçlü,yağlı,tatlı bir lezzeti vardır. Ezilmiş yada rendelenmiş halde kullanılır.Tatlı bir kokusu vardır çorba ve soslarda kullanılır.Peynir ve sebze yemeklerinde de bulunabilir. Diğer baharatlar gibi karışımlara da konulabilir.

23 BAHARAT KARIŞIMLARI Köri Acı biber tozu
Farklı renk ve karışımlarda olabilir ancak tipik olarak kişniş, kimyon, boyotu, zerdeçal ve kırmızı toz biberden oluşur. Kaküle, rezene ve tarçın da eklenebilir. Muskat ve Arnavut biberli olanları da vardır. Bu da çok kullanılan bir baharat karışımıdır. Genellikle Tayland ve Meksika mutfağında kullanılır. Karışımda genellikle kurutulup ezilmiş acı biber,kimyon,sarımsak tozu ve keklikotu bulunur.

24 TUZ Sodyum kloroidden oluşan bir mineraldir.
Yemeğin lezzetini arttırmak için kullanılır. Toz ve iri taneli çeşitleri vardır. İri taneliler değirmen yardımıyla çekilerek eş zamanlı kullanılabilir.


"Taze Otlar & Baharatlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları