Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR"— Sunum transkripti:

1 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR

2 MADDELER KAÇA AYRILIR? 1.SAF MADDELER 2.KARIŞIMLAR 3.ÇÖZELTİLER
4.ÇÖZÜNME

3 Doğadaki maddeleri katı, sıvı ve gaz olarak sınıflamıştık
Doğadaki maddeleri katı, sıvı ve gaz olarak sınıflamıştık. Ancak maddeler, sadece katı, sıvı veya gaz olarak sınıflandırılmazlar. Maddeler; saf maddeler ve karışımlar olarak da sınıflandırılırlar. Suyun Hal Değişimi

4 1.SAF MADDELER Altın, gümüş, bakır gibi maddeler, tek bir maddeden oluşmuşlardır. İçlerinde kendilerinden başka madde bulunmaz. Bir bakır teli kestiğimizde, en küçük parçası yine bakırdır. Salata yaparken domates, marul, havuç, salatalık gibi malzemeler kullanırız. Kullandığımız bu malzemeler, doğada tek başlarına bulunurlar. Yapılarında, kendilerinden başka madde bulundurmazlar. Yapısında kendinden başka madde bulundurmayan maddelere saf madde denir

5 Bir beton parçasını çekiçle kırarak küçük parçalara ayırdığımızda içinde farklı maddeler olduğu görülür. Beton; çimento, kum ve çakıl gibi maddelerin suyla yoğrulması sonucu elde edilmiştir. Bakır, tek bir maddeden oluşur, yani saf maddedir. Beton ise birden çok maddeden oluştuğu için saf madde değildir. Çünkü saf maddelere, kendinden başka madde katılmamıştır. Saf maddeler, tek cins madde içerirler.

6 2.KARIŞIMLAR Saf maddeler bir araya gelerek karışımları oluştururlar. Yediğimiz salata, içtiğimiz çorba, birer karışımdır. Salatanın içindeki maddeleri görebilir ve karışanların bir kısmını kolayca ayırt edebiliriz. Deniz, hava, toprak gibi görebildiğimiz ve hissedebildiğimiz pek çok şey karışımdır. Benzin, gaz yağı, motorin gibi maddeleri elde ettiğimiz ham petrol de bir karışımdır.

7 Karışımlar, birden çok saf maddenin bir araya gelmesiyle oluşur
Karışımlar, birden çok saf maddenin bir araya gelmesiyle oluşur. Karışım denilince aklımıza ilk gelen, katıların oluşturduğu karışımlardır. Ancak bir karışımda sıvılar ve gazlar da bulunabilir. Bilinen pek çok karışım türü vardır. Örn: Kum + tuz + demir tozu = Katı-katı karışım Sıvı yağ + su = Sıvı-sıvı karışım Limonata: Limon, şeker ve sudan oluşan bir karışımdır. = Katı-sıvı karışım Ayran: Yoğurt, su ve tuz ile hazırlanan bir karışımdır. = Katı-sıvı karışım Gazoz = Sıvı-gaz karışım

8 Katılarla yapılan karışım örneklerinde her katıyı görebiliriz
*** Katılarla yapılan karışım örneklerinde her katıyı görebiliriz. Birden fazla saf maddenin karıştırılması elde edilen karışımlardaki maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler.

9 3.ÇÖZELTİLER Bir bardak su içerisine bir miktar şeker atıp karıştırdığımızda şeker, görünmez hale gelir. Bu olaya çözünme denir. İçtiğimiz şekerli su, bir çözeltidir. Su, şekeri çözmüş, şeker ise çözünmüştür. Suda çözünen maddelerin görünmez olması, onların kayboldukları anlamına gelmez.

10 Çözeltilerin çoğu sıvıdır, fakat katı ve gaz halinde bulunan çözeltiler de vardır.Su ve sirke, su ve meyve şekeri, su ve süt, gazoz ve vişne suyu karıştırıldıkları zaman birer çözelti oluşturur. Basit bir çözelti, karışımlar gibi en az iki maddenin bir araya gelmesiyle oluşur; çünkü çözeltiler, aslında birer karışımdır.

11 Çözeltileri hazırlamak için genellikle su kullanılır
Çözeltileri hazırlamak için genellikle su kullanılır. Su, iyi bir çözücüdür. Bazı katı maddeler, suyun içinde iyi çözünür. Bazıları ise suda çok az çözünür ya da hiç çözünmez.

12 4.ÇÖZÜNME Çorbaya kattığımız tuz, çorbanın içinde dağılır ve görünmez olur. Çorbada kullandığımız su, tuzu çözmüştür.Çorbaya kattığımız karabiberin ise çözünmediğini, yüzdüğünü görürüz. Çünkü karabiber, suda çözünmeyen bir maddedir. ****Bulaşık yıkarken kullanılan deterjanlar, su içinde çözünerek temizliğe yardımcı olur. ****Tebeşir tozu, suda çözünmeyen bir maddedir ve su ile bulanık bir karışım oluşturur.

13 Erime ve Çözünme Aynı Şeyler midir
Erime ve Çözünme Aynı Şeyler midir? Genellikle erime ve çözünme olayları birbirine karıştırılır. Oysa çözünme, bir erime veya yok olma olayı değildir. Erime, katı maddelerin ısı alarak sıvı hale gelmesi olayıdır. Çözünme ise, bir katının, bir sıvı içinde dağılıp görünmez hale gelmesi olayıdır. Örneğin; şeker, çay içerisinde erimez, çözünür.


"MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları