Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ

2 YEMEDEN YAŞAYABİLİR MİYİZ ?
NEDEN YEMEK YİYORUZ? YEMEDEN YAŞAYABİLİR MİYİZ ?

3 KENDİNİ BÖYLE YORGUN HİSSETTİĞİN OLUYOR MU? BAZI ÇOCUKLAR NEDEN FAZLA BÜYÜMEZLER?

4 Vücudumuzun yakıtı besinlerdir !
Büyümek Düşünmek Hareket etmek ve tabii ki OYUN için...

5 BESİNLERDEN GELEN ENERJİYE,
PROTEİNLER'E KARBONHİDRATLAR'A MİNERALLER'E VİTAMİNLER'E YAĞLAR'A

6 VE TABİİ Kİ... SU 'YA İHTİYACIMIZ VAR !

7 PROTEİNLER BİZ BÜYÜDÜKÇE VÜCUDUMUZDAKİ HÜCRE SAYISI ARTAR
İŞTE BU HÜCRELERİN YAPILABİLMESİ İÇİN PROTEİN GEREKLİDİR.

8 VÜCUDUMUZU HASTALIKLARA KARŞI KORUYAN SAVUNMA SİSTEMLERİMİZ İÇİN YARALARIMIZIN ÇABUK İYİLEŞMESİ İÇİN PROTEİNLER GEREKLİDİR

9 KARBONHİDRATLAR VÜCUDUMUZ HAREKET ENERJİSİ İÇİN İLK ÖNCE KARBONHİDRATLARI KULLANIR İHTİYACIMIZ OLAN ENERJİNİN ÇOĞU KARBONHİDRATLARDAN SAĞLANIR

10 EN FAZLA ENERJİ SAĞLAYAN BESİN ÖĞESİDİR.
YAĞLAR EN FAZLA ENERJİ SAĞLAYAN BESİN ÖĞESİDİR. Hücre zarı ve sinir hücreleri için gereklidirler Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler.

11 YAĞLAR VÜCUTTA DEPOLANABİLİR
Gereğinden fazla beslenirsek ve yüksek kalorili yiyecekleri çok fazla yersek yağlar çok fazla depolanır ve şişmanlık oluşur

12 ACİL ENERJİ LAZIMMM !

13 - HAZIRIMM ! KARBONHİDRATLAR - HEMEN GELİYORUMMM !

14 DEPODAN ÇIKIYORUMMM - YAĞLAR BİRAZ GECİKİCEM -

15 YENİ HÜCRELER YAPIYORUM
- BEN GELEMEM ! - İŞLERİM VAR YENİ HÜCRELER YAPIYORUM PROTEİNLER

16 Besinlerimizde çok az miktarda bulunurlar
VİTAMİNLER Besinlerimizde çok az miktarda bulunurlar Ancak vücudumuzun çalışması için çok önemli düzenleyici görevleri vardır.

17 MİNERALLER VÜCUDUMUZDA EN ÇOK BULUNAN MİNERAL KALSİYUMDUR
MİNERALLER DE VİTAMİNLER GİBİ VÜCUDUMUZDA DÜZENLEYİCİ OLARAK GÖREV YAPAR VÜCUDUMUZDA EN ÇOK BULUNAN MİNERAL KALSİYUMDUR KALSİYUM İHTİYACIMIZI EN İYİ ŞEKİLDE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN SAĞLARIZ

18 BESİNLERİ GRUPLANDIRALIM
BESİNLERİ İÇERDİKLERİ BESİN ÖĞESİ BENZERLİKLERİNE GÖRE 4 GRUPTA TOPLUYORUZ

19 Benzerlikleri vurgulayın

20 KEMİK VE DİŞLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN ELZEM OLAN
SÜT GRUBU KEMİK VE DİŞLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN ELZEM OLAN KALSİYUM YÖNÜNDEN EN EN ZENGİN BESİNLERDİR ÇOCUK VE GENÇLERİN GÜNDE 3-4 PORSİYON TÜKETMESİ GEREKLİDİR 2 BARDAK SÜT + 1 KASE YOĞURT + 2 KİBRİT KUTUSU PEYNİR

21 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan;
Bir bardak sütte 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan; %52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin

22 D VİTAMİNİ YARDIMIYLA KEMİKLERİMİZİ GÜÇLENDİRİR
KALSİYUM D VİTAMİNİ D VİTAMİNİ YARDIMIYLA KEMİKLERİMİZİ GÜÇLENDİRİR KALSİYUM

23 YETERİNCE YARARLANIRSAK BESİNLERLE VÜCUDUMUZA ALDIĞIMIZ
D VİTAMİNİ BESİNLERİMİZDE AZ MİKTARDA BULUNUR GÜNEŞ IŞINLARINDAN YETERİNCE YARARLANIRSAK BESİNLERLE VÜCUDUMUZA ALDIĞIMIZ D VİTAMİNİ GÖREVLERİNİ DAHA İYİ YAPABİLİR

24 KEMİKLERİMİZ DAHA DAYANIKLI OLSUN ÇABUK KIRILMASIN DİYE,
NEDEN SÜT İÇMELİYİZ? KEMİKLERİMİZ DAHA DAYANIKLI OLSUN ÇABUK KIRILMASIN DİYE, GÜZEL VE SAĞLAM DİŞLERİMİZ OLSUN DİYE, KASLARIMIZ VE SİNİRLERİMİZ GÜÇLÜ OLSUN SPORDA DAHA BAŞARILI OLALIM DİYE, KEMİKLERİMİZİN UZAMASI YAVAŞLAMASIN BOYUMUZ KISA KALMASIN DİYE

25 ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU
BU GRUPTAKİ BESİNLER EN ÖNEMLİ PROTEİN KAYNAĞIMIZDIR 2-3 KÖFTE KADAR ET-TAVUK-BALIK-HİNDİ HAFTADA 3-4 KEZ 1 ADET YUMURTA HAFTADA 3-4 KEZ 1 PORSİYON KURUBAKLAGİL

26 ETLER İYİ KALİTE PROTEİN DEMİR B12 VİTAMİNİ KAYNAĞIDIR
KIRMIZI ETTEKİ DEMİRİN BİTKİSEL KAYNAKLARDAKİNE GÖRE VÜCUTTA KULLANILMASI DAHA KOLAYDIR ETTE YÜKSEK ORANDA BULUNAN DEMİR VE B12 VİTAMİNİ KANSIZLIĞI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

27 İÇ ORGANLARIMIZA, KASLARIMIZA VE BEYNİMİZE DAHA AZ OKSİJEN GİDER
KANSIZLIK İÇ ORGANLARIMIZA, KASLARIMIZA VE BEYNİMİZE DAHA AZ OKSİJEN GİDER YORGUNLUK VE HALSİZLİK DERS DİNLEMEDE ZORLANMA VÜCUT DİRENCİNİN DÜŞMESİ

28 VÜCUDUMUZDA AZ MİKTARDA BULUNMASINA RAĞMEN
DEMİR, VÜCUDUMUZDA AZ MİKTARDA BULUNMASINA RAĞMEN ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLERİ OLAN BİR MİNERALDİR DEMİR EN ÇOK ET, YUMURTA, KURU FASÜLYE, NOHUT, MERCİMEK VE KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERDE BULUNUR

29 DEMİRİN DOSTU-DÜŞMANI !
C VİTAMİNİ İÇEREN SEBZE VE MEYVELER DEMİRİN DOSTUDUR. ÇAY, KOLA, KAHVE GİBİ İÇECEKLER DEMİRİN DÜŞMANIDIR.

30 ETİN YANIK, KÖMÜRLEŞMİŞ KISIMLARI YENMEMELİDİR YANIK ETTE KANSER YAPICI MADDELER OLUŞUR

31 SALAM SOSİS GİBİ ET ÜRÜNLERİNDE RENGİNİ KORUMAK BOZULMASINI ÖNLEMEK İÇİN BAZI KİMYASAL MADDELER KULLANILIR BU KİMYASALLARIN VÜCUTTA ZARARLI ETKİLERİ OLABİLİR BUNUN İÇİN BU ÜRÜNLERİ DAHA AZ TÜKEMELİ VE BERABERİNDE C VE E VİTAMİNİ KAYNAĞI OLAN SEBZE VE MEYVELERİ YEMELİYİZ.

32 KURUBAKLAGİLLER ORTA İYİ PEKİYİ
Protein Kalitesi Orta Derecededir İyi Pişirilir Ve Tahıllarla Birlikte Yenirse Protein Kalitesi Yükselir C Vitamini Kaynağı Sebze Ve Meyvelerle Birlikte Yenirse Yapısındaki Demir Ve Kalsiyumun Vücutta Kullanılması Kolaylaşır ORTA İYİ PEKİYİ

33 YUMURTA Protein kalitesi en yüksek besindir Çocukların her gün
Yumurtayı kızarmış olarak yemek yerine haşlanmış olarak yemek daha sağlıklıdır. Yumurtanın pişmesi için su kaynadıktan sonra 8 dk. yeterlidir Çocukların her gün 1 yumurta yemesi yararlıdır

34 SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÇOK FAYDALI
BALIK BALIKTA SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÇOK FAYDALI BİR ÇEŞİT YAĞ VARDIR BALIK YERSEK BEYNİMİZ VE KALBİMİZ MUTLU OLUR

35 ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL ET-TAVUK-BALIK-HİNDİ 1 PORSİYON KURUBAKLAGİL
GRUBU 2-3 KÖFTE KADAR ET-TAVUK-BALIK-HİNDİ HAFTADA 3-4 KEZ 1 ADET YUMURTA 1 PORSİYON KURUBAKLAGİL

36 VÜCUDUMUZDA ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLERİ OLAN BİR DİĞER MİNERAL DE İYOTTUR
BALIK GİBİ DENİZ ÜRÜNLERİ VE İYOTLU TUZUN YAPISINDA BULUNUR YEMEKLER PİŞİRİLKEN İYOTLU TUZ KULLANMAK GEREKLİDİR VE İYOTUN DAHA İYİ KULLANILABİLMESİ İÇİN YEMEĞİN PİŞMESİNE YAKIN EKLENMELİDİR

37 SEBZE-MEYVE GRUBU 1 PORSİYON SEBZE YEMEĞİ + 1 PORSİYON SALATA
ÖZELLİKLE A VE C VİTAMİNİ, MİNERALLER VE POSADAN ZENGİNDİR 1 PORSİYON SEBZE YEMEĞİ + 1 PORSİYON SALATA 3 PORSİYON MEYVE

38 Kabuğunu soymayın Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin özellikle kabuğunda ve kabuğun hemen altındaki kısımda bulunur.

39 Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır!

40 Taze sebzeler doğrandıktan sonra yıkandığında çok fazla vitamin kaybederler

41 Çeşitli renklerde meyve ve sebze tüketin!
Farklı renk ve türlerdeki meyve ve sebzelerde farklı vitaminler bulunur. Gün içinde çeşitli renklerde meyve ve sebze tüketirsek birçok farklı vitamin ve mineral almış oluruz.

42 DAHA İYİ GÖRMEMİZİ SAĞLAR, BÜYÜME GELİŞME İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
VİTAMİNLER A VİTAMİNİ DAHA İYİ GÖRMEMİZİ SAĞLAR, BÜYÜME GELİŞME İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR C VİTAMİNİ GRİP NEZLE GİBİ HASTALIKLARA KARŞI KORUR

43 KEPEĞİ AYRILMAMIŞ TAHILLARDA
POSA nedir? KEPEĞİ AYRILMAMIŞ TAHILLARDA KURUBAKLAGİLLERDE SEBZE ve MEYVELERDE ZARARLI MADDELERİN BARSAKLARDAN DAHA KOLAY ATILABİLMESİNİ SAĞLAR

44 YETERLİ POSA ALABİLMEK İÇİN;
HERGÜN SEBZE MEYVE KURUBAKLAGİL POSADAN ZENGİN OLAN SEBZE, MEYVE VE KURUBAKLAGİL GİBİ BESİNLERİ HERGÜN YEMELİ KABUKLU YENEBİLEN SALATALIK, ELMA ARMUT GİBİ SEBZE VE MEYVELERİ İYİCE YIKADIKTAN SONRA YEMELİYİZ YEMELİYİZ

45 EKMEK VE TAHIL GRUBU Temel karbonhidrat kaynağıdır
İhtiyacımız olan enerjinin çoğunu karbonhidratlardan alırız B12 dışındaki B grubu vitaminlerinden zengin, özellikle B1 vitamininin en iyi kaynağıdır Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur

46 ÇOK SEVDİNİZ ŞEKER, BASİT YAPILI KARBONHİRATLARDANDIR
KARBONHİDRATLAR ÇOK SEVDİNİZ ŞEKER, BASİT YAPILI KARBONHİRATLARDANDIR SADECE ENERJİ VERİR BUNUN DIŞINDA SAĞLIĞIMIZ İÇİN GEREKLİ DİĞER BESİN ÖĞELERİNDEN İÇERMEZ

47 KARBONHİDRATLAR vitaminler ve posa azalır BEYAZ UN BUĞDAY vitaminler ve posa korunur BULGUR BUĞDAY

48 EKMEK VE TAHIL GRUBU Bu gruptan günde ortalama 4-6 orta dilim ekmek, +
1 küçük kase pilav-makarna veya 1 orta dilim börek 1 kase kadar çorba yemeliyiz

49 Günaydın! Güzel bir güne başlıyorsun Okula gitmeden önce yapman gereken çok önemli bir şey var!

50 KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜDÜR OKULDAN ÖNCE MUTLAKA KAHVALTIYA!

51 KAHVALTIDA NELER YİYELİM ?
Süt, peynir, yumurta, taze meyve suyu, kuru ve taze meyveler Kızartmalar, sosis, salam ve hamur işleri yerine domates, salatalık, havuç, tahin-pekmez, tam tahıl ekmeği yiyelim

52 SAĞLIKLI BESLENME ÇANTAM
Beslenme çantamıza 4 besin grubundan en az üçünden bir yiyecek koymalıyız !

53 BİRLİKTE YAPALIM !

54 OKULDA NE YESEM ? Acaba hangisini seçsem? Tatlı bir şeyler yesem!
Çok tatlıyım, sana sadece enerji veririm! Ben de tatlıyım. Hem enerji veririm hem de sağlığın için gerekli vitamin, mineral ve posadan zenginim!

55 OKULDA NE YESEM ? Acaba hangisini seçsem? Soğuk bir şeyler içsem!
Pek besleyici değilim, bolca karbondioksit ve katkı maddesi içeririm. Çok içersen dişlerini çürütebilirim. Ben besleyiciyim, kalsiyum, fosfor ve proteinden zenginim. Beni seçersen kemiklerini ve dişlerini güçlendiririm !

56 Sağlıklı beslenebilmek
Her zaman Her yerde Sağlıklı beslenebilmek sizin elinizde!


"UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları