Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlıklı Beslenme. Obezite Danışmanlığı: Kişinin bulunduğu durumu bilmesi Riskleri azaltmak için neler yapabileceğini öğrenmesi Yaşam tarzında değişiklik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlıklı Beslenme. Obezite Danışmanlığı: Kişinin bulunduğu durumu bilmesi Riskleri azaltmak için neler yapabileceğini öğrenmesi Yaşam tarzında değişiklik."— Sunum transkripti:

1 Sağlıklı Beslenme

2 Obezite Danışmanlığı: Kişinin bulunduğu durumu bilmesi Riskleri azaltmak için neler yapabileceğini öğrenmesi Yaşam tarzında değişiklik yapabileceği noktaları belirlemesi Obezite durumunun risklerini öğrenmesi

3 • Yüksek LDL • Yüksek Kan Şekeri • Yüksek Kolesterol • Düşük antioksidanlar • Yetersiz omega3 • Sigara ÖNCELİKLE TUZU AZALTIN ! Şeker ve basit karbonhidrat tüketimini azaltın! Sağlıklı yağları tüketin! Yeterli anti oksidan koruması için en az 5 porsiyon sebze- meyve tüketin! Sigarayı bırakın!

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 4 yapraklı yonca

15

16 SÜT GRUBU • Yetişkinler için günde 2 porsiyon, • Çocuk, genç, gebe, emzikli ve menopoz sonrası için günde 3-4 porsiyon tüketilmeli • 1 porsiyon=1 Bardak süt=1 Kase yoğurt= 1 dilim peynir

17 • Kalsiyum açısından zengin besinler bu gruptadır. • Kalsiyumun besin desteği olarak alınması yerine süt ürünlerinden alınması kilo kontrolüne daha çok yardımcı olur. • Kılçığı ile birlikte yenilen balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kurubaklagiller de kalsiyum sağlar ancak bu kalsiyumun vücutta kullanılma oranı süttekine oranla düşüktür. SÜT GRUBU

18 Bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacı: 800mg 2 Bardak Pekmez 6 Adet Marul 4 Bağ Roka 4 Kase Yoğurt 1 kg kuru fasülye 4 bardak Süt

19 ET- YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU • Bu grupta et, tavuk, balık, yumurta, kurufasülye, nohut, mercimek gibi besinler ve ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bulunur. • Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B1, B6, B12, Avitamini ve posa(kurubaklagiller)dan zengindir. • Büyüme ve gelişmeyi sağlar. • Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve kan yapımı için önemli besin öğeleri bu gruptadır. B vitaminleri enerji metabolizması için anahtar rolü oynar.

20 ET- YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU • Bu gruptaki besinlerin sindirimi güç olduğu için termik etkisi yüksektir. • Metabolizma hızının artmasına neden olur. • Kilo kontrolünü sağlamak için az da olsa her öğünde bu grup yiyeceklerden birinin olması gereklidir. • İhtiyaçtan fazla tüketildiğinde depolanmaz atılır, atım sırasında böbrekleri yorduğu için uzun dönemde yüksek proteinli beslenmek sağlıklı değildir.

21 ET- YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU • Günlük 2-3 porsiyon tüketilmesi yeterlidir. • 1 Porsiyon = 60-90g et, tavuk, balık vb. = 50 g kuru baklagil = 30g yağlı tohumlar = 1 adet yumurta

22 SEBZE VE MEYVE GRUBU • Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve posadan zengindirler • Bağışıklık sistemini güçlendirir • Yaşlanmayı geciktirir. • Posa içerikleri yüksek olduğu için doygunluk süresini uzatır, kilo kontrolüne yardımcı olur • Karbonhidrat içeriği yüksek olan patates havuç gibi yiyecekler fazla tüketilmemelidir.

23 • Kuru erik:5770 • Kuru üzüm:2830 • Böğürtlen:2036 • Çilek:1540 • Ahududu:1220 • Erik:949 • Portakal:750 • Kırmızı üzüm:739 • Kiraz:670 ORAC (Oksijen Radikali Emme Kapasitesi)  Kara lahana:1770  Ispanak:1260  Brüksel Lahanası:980  Brokoli:890  Pancar:840  Kırmızı biber:710  Soğan:450  Mısır:400  Patlıcan:390 İnsan vücudundaki her hücre günde ortalama serbest radikalin saldırısına maruz kalmaktadır

24 SEBZE VE MEYVE GRUBU • Günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. • Çiğ sebze ve meyveler ara öğünler için iyi seçeneklerdir. • 1 tabak sebze yemeği+1 tabak salata+3 porsiyon meyve

25 EKMEK VE TAHIL GRUBU • B12 dışındaki B grubu vitaminlerinden zengin, özellikle B1 (Tiamin) vitamininin en iyi kaynağıdır. • Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur • Karbonhidrat içerikleri yüksektir. • Vücudun temel enerji ihtiyacını karşılar B vitaminleri enerji metabolizması için anahtar rolü oynar.

26 EKMEK VE TAHIL GRUBU • Saflaştırılmış olanlar yerine tam taneli olanları tercih edilmeli • Protein kalitesini arttırmak için kuru baklagillerle birlikte tüketilmeli • Enerji ihtiyacının karşılanması için her öğünde tüketilmeli Diyet yaparken yapılan en büyük yanlış “Ekmeği Kesmek”tir!

27 EKMEK VE TAHIL GRUBU • Günlük tüketimi kişinin enerji ihtiyacına göre değişmekle birlikte yetişkinler 6-10 porsiyon arasına tüketilebilir • 1 porsiyon= 1 dilim ekmek = 1 küçük kase pilav-makarna = 1 dilim Börek = 1 kase çorba Hamur işi, pasta, börek, poğaça, tatlı vs. enerji içerikleri çok yüksek ancak besin değeri düşük yiyeceklerdir. Kolaylıkla kilo almanıza neden olur!

28 • Omega3: Ceviz, fındık, keten tohumu,soya fasülyesi, lahana, ıspanak, brokoli, marul, soğuk su balıkları ve balık yağı • Omega6: Ayçiçeği, mısır, soya ve tahıl ürünlerinde • Omega 9: Zeytin yağı, fındık yağı DOYMAMIŞ YAĞLAR

29 • Doymuş yağlar ve trans yağlar LDL • Omega 6 LDLHDL • Omega 9 Total kolHDL • Omega 3LDL HDL

30  Bu iki elzem yağ vücudumuzda rekabet halindedir. Omega3 kanda akışkanlığı sağlarken omega6 kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.  1 gr omega3 karşılığında 5-10gr omega6 olmalıdır.  Dengeyi sağlamak için omega9 (tekli doymamış y.a.), yani ZEYTİNYAĞI TÜKETİLMELİDİR.

31 Her öğünde en az 3 besin grubundan besin tüketin

32

33

34

35

36

37


"Sağlıklı Beslenme. Obezite Danışmanlığı: Kişinin bulunduğu durumu bilmesi Riskleri azaltmak için neler yapabileceğini öğrenmesi Yaşam tarzında değişiklik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları