Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI."— Sunum transkripti:

1 Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI

2 EKME Ğİ N TÜRK MUTFA Ğ INDAK İ YER İ Ekmek, genellikle tahıl ununa su, tuz karıştırılarak hazırlanan mayalı veya mayasız hamurun şekillendirilerek pişirilmesinden elde edilen bir besindir. Çoğunlukla buğday unu kullanılmakla beraber mısır, çavdar gibi tahıl unlarından da ekmek yapılmaktadır. Ekmek, genellikle bir başka besinle birlikte tüketilir. Yanında katık olmaksızın tüketildiğinde yavan ekmek ifadesi kullanılır. “Ekmek” sözünün eski Türkçede “etmek”, bazı bölgelerde ise “ötmek” şeklinde söylendiği, Osmanlıcada etmek olarak yazıldığı, ekmek şeklinde telaffuz edildiği, kaynaklarda görülmektedir. Divan-ı Lügat-it Türk’te “etmek” şeklinde geçer.

3 Türkler, öğüttükleri buğdaydan çok çeşitli ekmek yapmışlar ve bu ürüne bazen pişiriliş tarzına, bazen biçimine göre değişik isimler vermişlerdir. Geleneksel ekmek, evlerde çoğunlukla tinürü (tandır) adı verilen fırınlarda pişirilmekteydi. Bayram günlerinde yağ, baharat ve kokulu otlar eklenerek değişik lezzette ekmekler elde edildiği belirtilmektedir. Tuz, kimyon, çörek otu, rezene otu, safran, susam, hardal, karpuz çekirdeği eklenen maddeler arasındadır. Yörelerin kendine has meşhur olmuş ekmeği vardır

4 Yufka ekmeğinin benzeri lavaş ekmektir. İnce pide, Azeri ve Çağatay Türkçesinde yufka olarak geçmektedir. Bu ekmeklerden başka mısır, arpa, darı ve buğday unlarından mayalı-mayasız, yağlı-yağsız, ince- kalın, şekerli-şekersiz, sacta pişirilen ekmek türleri vardır. Yufkadan başka bazla maçın da Selçuklular devrinde yapıldığı bilinmektedir. Mayalı hamurun içinde ceviz, fındık, susam, bazen kıyma, bazen de üzüm konan yağlı, şekerli, şekersiz olarak yapılan, nokul lokul adı verilen çöreklere, Selçuklu devri yiyecekleri arasında rastlanmıştır. Bu çeşitlerin hepsinin Anadolu’ya Türkmenlerle beraber geldiği sanılmaktadır.

5 Ekmeğin Türk mutfağında önemi büyüktür. Toplumun temel besin maddesidir. Ekmeğin türü ne olursa olsun öncelikle günlük ekmeğin nasıl karşılanacağı düşünülür. Öyle ki para kazanmanın, çalışmanın karşılığı “ekmek parası” olarak ifade edilir. Bu da ekmeğin, günlük hayatta ne denli önemli olduğunu açıklamaktadır. Ucuz enerji kaynağı olan ekmek, fakir halkın beslenmesinde önem taşımaktadır. Ekmek sadece doyurucu olmayıp, halkın protein ihtiyacının önemli kısmını karşılayan bir besindir.

6 GÜNÜMÜZDE EKMEK NASIL OLUYOR? VE HANG İ A Ş AMADAN GEÇ İ YOR?

7 YUVURMA

8

9

10 TEPSİLERE KOYMA İŞLEMİ

11 TEPSİLER

12 HAMUR TEKNESİ

13 FIRIN YAKMA İŞLEMİ

14 PİŞİRME İŞLEMLERİ

15 FIRIN

16

17 VE MİS GİBİ KOKUSUYLA EKMEK

18 HAZIRLAYAN ELİF YILDIRIM 7/A 248


"Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları