Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD"— Sunum transkripti:

1 Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD
Müzisyenlerde kas iskelet sistemi patolojileri Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD

2 Müzisyenlerde sağlık Gürültü, toz ve sigaraya maruz kalma
Ses sanatçılarında vokal kord sorunları Üflemeli çalgılar için diş problemleri, göz içi basıncında artış İşitme kaybı, tinnitus, yorgunluk, uyku ritminde bozulma Kas iskelet sistemi patolojileri AAOHN J (07)

3 Kas iskelet sistemi patolojileri
Aşırı kullanıma bağlı problemler Profesyonel müzisyenlerin % 65’i yaşıyor Tüm ağrılı durumların %50’sinden fazlasında sebep Tuzak nöropatileri Boyun çıkış sendromu Fokal distoni AAOHN J (07)

4 Kas iskelet sistemi patolojileri
Aşırı kullanıma bağlı problemler Kullanılan enstrüman etkiler; Keman ve çello’da sağ ön kol, omuz ve boyun Piyano çalanlarda sol ön kol ağrısı daha sık Vurmalı çalgılarda en az Piyano, gitar ve arp’de en fazla AAOHN J (07)

5 Risk faktörleri Kişiye bağlı: Dış faktörler: Vücut yapısı
Kas kuvveti, tonusu, elastikiyeti Sistemik hastalıklar Dış faktörler: Çalınan ortam Çalma tekniği Tekrar sayısı, enstrümanın çalma sırasında taşınan ağırlığı AAOHN J (07)

6 Beklentiler Keman- Boyun, omuz, önkol Gitar- Sırt, parmaklar
Piyano- Parmaklar, tendinit Flüt- El bileği ve parmaklar Hand Clin (02)

7 Yakınımlar Ağrı Yanma Uyuşma Karıncalanma Elektriklenme Seyirme
Hand Clin (02)

8 Kronik Yumuşak Doku Travmaları
a-     Kas:                           i.      Miyofasiyal ağrı sendromu b-     Tendon:                           i.      Rotator kaf tendiniti,                           ii.      Lateral epikondilit,                           iii.      Medial epikondilit,                           iv.      Aşil tendiniti

9 Kronik Yumuşak Doku Travmaları
c-     Sinir                       i.      Karpal tünel sendromu,                       ii.      Ulnar oluk sendromu,                       iii.      Meraljia parestetika,                       iv.      Tarsal tünel sendromu, d-     Damar:                        i.      Torasik outlet sendromu

10 Rotator kaf tendiniti- Klinik
Omuz ağrısı Kol hareketleri ile ağrının artması Lokal hassasiyet Kas zaafiyeti İleri dönemlerde omuz hareketlerinin kısıtlanması Bu patolojilerin sonucunda ortaya çıkan tablo lokalize ağrıdır. Tendon veya bursa üzerine palpasyon lokal ağrıyı arttırır. İstirahat ve inflamasyonu önlemek için steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların kullanımı, yakınımları azaltır. Özellikle tendinitlerde kasın dirence karşı zorlanması, şikayetleri arttırır.

11

12 Tedavi Semptomatik: İnflamasyona yönelik: Analjezikler,
Analjezik fizik tedavi yöntemleri İnflamasyona yönelik: SOAİİ’ lar Soğuk uygulama İstirahat Pekiyi, tedavide elimizde hangi silahlar var. Temel yakınımımız ağrı ve bunun en önemli sebei inflamasyon olduğu için semptoma yönelik veya etyolojiye yönelik tedavi yapılabilir. Ağrı; basit analjezikler ve TENS, elektrostimulasyon gibi fizik tedavi yöntemleri ile azaltılabilir. Veya inflamasyonu azaltmaya yönelik tedavi uygulanabilir. Bu amaçla kullanılan SOAİİ’lar çeşitlidir. Ayrıca, “RICE” tedavisi ilk saatler içinde önerilmektedir. Bu tedavi; istirahat (rest), buz uygulama (ice), kompresyon, bandajlama (compression) ve elevasyonu (elevation) içermektedir.

13

14

15 Boyun çıkış sendromu Torakoservikal bölgeden aksillaya doğru uzanan torasik çıkış bölgesinde, subklavia arter ve veninin ve brakial pleksusun alt liflerinin sıkışmasıyla oluşan bir tuzak nöropatisidir.

16 Populasyonun % 0.3- % 0.7’sinde,
En sık görülme yaşı : , Kadın/erkek oranı= 4/1, Aşırı omuz kavşağı depresyonu yapan sporcular ve müzisyenlerde, özellikle flüt çalanlarda Aşırı kilolularda

17 Mononöropatiler Phys Med Rehabil Clin N Am (04)

18 Boyun ve omuz travması (% 86)
Mekanik faktörler Enflamasyon Tümörler (çok nadir ) Kötü postür: omuzlar çökük, dorsal kifoz artmış,omuz instabil.

19 Klinik Bulgular Vasküler TOS Nörojenik TOS Tüm kolda ağrı
Olguların %10’u Venöz /arteryal bası bulguları=8/2ü Kolda ağrı ,şişlik ve siyanoz ,venöz distansiyon Periferik ödem Nörojenik TOS Tüm kolda ağrı Parestezi(C8-T1) El kaslarında zaaf Çabuk yorulma Elde soğukluk hissi Soğuk intoleransı

20 Tanı Fizik Muayene *Provokatif testler: -Adson -Ters Adson
-Kostoklavikuler kompresyon -Hiperabduksiyon (Wright ) -Roos *Kas atrofisi Laboratuar *X Ray -boyun grafileri -apikal lordotik grafi *Doppler US *Elektromyografi

21 Konservatif Tedavi 1. Eğitim : Düzgün postür !!! 2. Rehabilitasyon
3. Egzersiz 4. Medikal Tedavi

22 Egzersizler 1. Omuz kavşağı egzersizleri 2. Üst servikal bölgeye germe
3. Boyun izometrikleri 4. Postür egzersizleri 5. Kas güçlendirme- skapula stabilizasyonu

23 Lateral epikondilit El bileği dorsifleksörlerinin yapıştığı lateral epikondilde ortaya çıkan, devamlı zorlanma ile bağlantılı inflamasyon, El bileğinin dorsifleksiyonda dirence karşı çalıştığı durumlarda görülür, Lateral epikondil palpasyonla hassastır, dirence karşı el bileği dorsifleksiyonu ağrı oluşturur.

24 Lateral epikondilitte egzersiz

25 Lateral epikondilit egzersizleri

26 Medial epikondilit El bileği palmar fleksörlerinin yapıştığı medial epikondilin devamlı zorlanması, Aşırı yük taşımak ve el bileğini palmar fleksiyonda tutan hareketler,

27 Karpal tünel sendromu N. Medianus’un karpal tünel içinde sıkışması,
Tünelin tavanını lig. carpi transversum, tabanını el bileği kemikleri oluşturur. İçinden parmakların yüzeyel ve derin fleksörleri, n.medianus geçer.

28 Karpal tünel sendromu- etyoloji
Genelde idiopatik- postmenapozal kadınlarda, Gebelik, Tekrarlayan travmalar, Hipotiroidi, RA, kristal artropatileri,

29

30

31 Karpal tünel sendromu- tedavi
Konservatif tedavi - Antiinflamatuar - Atelleme - Fizik tedavi- koruma - Enjeksiyon Cerrahi tedavi

32 Korunma Çalışma öncesi ısınma uygulamak
10 tekrarla tendon ve sinir kaydırma egzersizleri Tek uzun ara yerine sık kısa aralar Düzgün oturuş pozisyonunu korumak AAOHN J (07)

33 Tendon kaydırma egzersizi
AAOHN J (07)

34 Median sinir kaydırma egzersizi
AAOHN J (07)

35 Avuç içi kasları kuvvetlendirme
Hand Clin (02)

36 Parmakları kuvvetlendirme
Hand Clin (02)

37 Hipermobiller için parmakları kuvvetlendirme
Hand Clin (02)

38 draysegulketenci@hotmail.com 32102 31302
Sağlıklı ve keyifli günler dileklerimle


"Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları