Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜZEL KONUŞMADA KIRK ADIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜZEL KONUŞMADA KIRK ADIM"— Sunum transkripti:

1 GÜZEL KONUŞMADA KIRK ADIM

2 İLK İNTİBA Kişiler kıyafetleri ile karşılanır, bilgileriyle uğurlanırlar. Eğer dinleyicide olumlu bir ilk intiba bırakabildiyseniz, konuşmanıza güvenle başlayabilirsiniz.

3 ORTAK NOKTA Karşınızdakilerle ortak noktanızı bulup, konuşmanızı bu noktadan hareketle yönlendirin. Zorluklardan biri bu şekilde aşılacaktır.

4 İNANILIR KAYNAK OLMAK İnanılır bir kaynak durumundaysanız, hedefte tutum, davranış, kanaat değişimi sağlama özelliğine diğerlerinden daha fazla sahipsiniz demektir. Günlük hayatınızda bilim adamlarının bu yöndeki tespitini fark edebilirsiniz.

5 SAYGINLIĞA SAHİP OLMAK
Konuşmacının uzmanlığı dinleyicinin konuşmacıya hürmet derecesi ile ilgilidir. Yüksek saygınlığı olan kaynaktan gelen iletişim daha kolaylıkla kabul edilebilmektedir.

6 KONUŞMACININ GÜVENİLİRLİĞİ
Konuşmacının uzmanlığın ötesinde güvenilir olması, hedefi etkileyebilmesi için çok önemlidir. Konuşmacının maksadı dinleyiciyi kandırmak olarak yorumlanırsa, dinleyici üzerinde etkili olmaz.

7 SEVİLEN KİŞİ OLMAK İnsanlar sevdiği kişilerin mesajlarına karşı iletişim kapılarını aralık bırakmayı ihmal etmez. Her akşam tv de sevgi faktöründen yararlanıldığını göreceksiniz.

8 SEÇİLECEK KONU Eğer dinlenilmek istiyorsanız,seçeceğıniz konu dinleyici ile direkt ilgili olmalı,güncel olmalı veya hayati önemi bulunmalıdır.

9 ANLATMAK İSTENİLENLER
Anlatacaklarınızı belirleyen,anlatmak istediklerizdir. Konuşma sonunda, dinleyenlerin sizin gibi düşünmesini ve davranmasını isteyebilirsiniz. Zaten konunuzu da buna göre sınırlandıracaksınız demektir.

10 SEÇİLECEK TARZ Amacınıza ulaşmak için seçeceğiniz tarzı hedef kitleniz ve ortam belirleyecektir. Aynı ortamda kendi düşüncenizden olmayan insanlara seslenirken daha farklı bir tarz kullanmak durumundasınız.

11 BİLGİLERİ MADDELEME Amacınıza ve sınırladığınız konuya uygun olarak bilgileri maddeler halinde alt alta yazın bir çok maddenin oluştuğunu göreceksiniz. Fazla maddeleri ayıklayın kalanları önem sırasına göre alt alta sıralayın.

12 KONUŞMAYI YAZMAK Konuşma planını hazırladıktan sonra anlatacağınız konunun tamamını kağıda yazın. Yazdıklarınızı hem kendiniz dileyin hem de başkalarına diletin. Konuşmanızı yazarken de konuşma dilini kullanmayı unutmayın.

13 KONUYA GİRİŞ İyi bir konuşma konuyu tanıtma tartışma ve geliştirme ile konuyu yönlendirip sonuca bağlamaktan ibarettir. Hırsız gibi konuyu bırakıp gitmek planlıda olsa konuşmacıya avantaj sağlamaz.

14 HEYECAN Heyecanın varlığını hissedebilirsiniz.
Sizinde böyle bir probleminiz varsa bilmeniz gereken şey heyecanı aşmanın yolu kendine güvendir.

15 KONUŞMAYA FARKLI BAŞLAMA
Konuşmaya farklı şekillerde başlayarak dikkatleri konuşmanıza ve anlattığınızın içeriğine çekerek dinleyicilerinizi yönlendirebilirsiniz.

16 DİNLEYİCİLERİ GÜLDÜRME
İnsanları güldürerek rahatlatıp ilgiyi üzerinize çekerek konuşmanızı yönlendirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey fıkranın konuyla yakından ilgili olmasıdır.

17 ÜNLEMLE BAŞLAMA İçinde ünlem olan bir soru ile konuşmanıza başlayabilirsiniz. Böylece dinleyiciyi istediğiniz konunun içine etkili bir şekilde sokmuş olursunuz.

18 ÇARPICI ÖRNEK Söze çarpıcı bir örnekle başlamakta ilgiyi tarafınıza çeker. Mesela enkaz altında kalarak ölen bir maden işçisinin cenazesinde o işçinin son sözleri hareketi oluşturan bir dinamik olabilir.

19 MALZEMELER Video kaset çalar fotoğraf gibi malzemeleri söze başlamadan göstermek ilgi çekebilen önemli bir yoldur. Ardından konuşmaya başlamak başarıyı artırıcı, günümüzde de etkili olan bir metottur.

20 ÖZÜR DİLEMEMEK Asla günah çıkarma psikozuna girip, konuşmanıza özür dileyerek başlamayın. Özür dileyerek başlanan konuşma kitlesini baştan kaybetmiş konuşmadır.

21 TAVIR BELİRLEME Hiç kimse başkasını anlamak için kendini fazla yormaya katlanmaktan yana değildir. Bu yüzden tavrınızı belirleyin, ortaya koyun “ Her şey her yerde ve her an geçerli değildir” kuralını unutmayın.

22 BASİT CÜMLELER Konuştuğunuz insanlar, cümlelerinizi takip etmek için zorlanmasın. Basit cümleler kurup ne dediğiniz herkes tarafından anlaşılabilir konumda olsun.

23 BİLİNENLERİ ORTAYA KOYMA
Bilinenlerle bilinmeyenleri netleştirin. Örnek: “İran x km uzunluğundadır” denildiğinde kimsenin aklında kalmaz, çabuk unutulur.

24 GÖZE HİTAP ETME Dinleyiciler sizi görebiliyorlarsa, görme duyusundan yararlanmayı ihmal etmeyin. Video televizyon, fotoğraf, resimler, vs. Bütün bunlardan yararlanıldığı takdirde konuşmanız renklenecektir.

25 ÇOK AZ KELİME Konuşma boyunca anlatılmak istenen bazı fikirler vardır.
Bu fikirlerin iki kez anlatılma zorunluluğu da... Ama bu zorunluluğu aynı kelimeleri kullanarak gidermeyin.

26 ÖRNEK VERME Somut bir örneği olmayan bir konudan bahsediyorsanız yani soyut bir düşünceyi anlatıyorsanız, örnekler vererek konuyu mutlaka açıklayın.

27 KONUYU SINIRLAMA Konuşma konunuz ne olursa olsun, bir konunun en fazla iki yönünü anlatın. Ne kadar az cephede savaşmak durumunda kalırsanız başarınız o oranda artar.

28 TAKİP ETME Anlattıklarınızın dinlenip dinlenilmediğini sürekli takip edin. Sesinin tonunu bu takipten aldığın sonuçlara göre ayarlama zorunluluğu vardır. İzleyiciyi takipten vazgeçtiğinde kendini dinlemeye başlarsın.

29 MIRILDANMAMAK Konuşmaya etrafınızdakileri de katmak istiyorsanız mırıldanmayın. Anlattıklarınızın doğru olduğuna sizinde inanmadığınız duygusu dinleyicide hemen etkisini gösterir.

30 AYRINTILARI ATLAMA Konu beğenilmediğinden yada başka bir sebeple dinleyicinin ilgisinin dağıldığını fark edebilirsiniz. O zaman, mutlaka ve hemen ayrıntıları atlayıp, sonuç ve değerlendirmeye gidin.

31 KONUŞMA SÜRESİ Konuşmaya başlamadan saatinizi masanızın üzerine veya göreceğiniz bir yere koyun. Size ait konuşma süresi varsa, bu süreyi aşmayın. Konuşmanızı saatinize göre ayarlayın.

32 SON SÖZ Son söz, ilk söz gibi en çok hatırlanacak, zihinde en kalıcı yere sahip olacak bir öneme haizdir. Bu sebeple sözün bitirilme biçimine çok dikkat edin.

33 ŞİİR OKUMA Bir mısra, bir dize, bir beyit de konuşmanızı çok güzel bitirmenizin anahtarı olabilir. Uygun ortamda en uygun şiiri kullanmak başarınızı artıracaktır.

34 GELECEKTEN HABER VERME
Konuşmanızı parlak bir geleceğe olan özlemin vaade dönüştürülmüş şekliyle bitirebilirsiniz. İleriye dönük bir zaman dilimi içinde neler olacağını, his ve heyecan unsurunu da katarak belirtmek etkili bitirmenin son sözleri olabilir.

35 ALINTI SÖZ İnsanların sevdiği yada etkilendiği kişilerin sözlerine karşı zaafları vardır. Bunlardan yararlanıp iyi bir konuşmayı, bir eserden alıntı bir söz ile iyi bir sonuca bağlayabilirsiniz.

36 YORUMA AÇIK BIRAKMAK Etkili bitirme şekillerinden birisi de anlattığınız konuyu amaç doğrultusunda yönlendirip, heyecanı zirveye ulaştırıp sonuca bağlamadan yoruma açık olarak bırakmaktır.

37 BİTİŞİ SÖYLEMEME Yapabileceğiniz en önemli bitirme hatalarından birisi, konuşmanızın sonunda anlatacaklarınızın bittiğini söylemenizdir. Konuşmanızı bitirin ama asla bitirdiğinizi sözle söylemeyin. .

38 FIKRA Eğer konuşmanızı fıkra anlatıp bitirecekseniz, anlattığınız fıkranın konuşmanızın temel amacından ayrı olmamasına özen gösterin. Bu şekilde amacınızı özetleyen fıkralar dinleyicilerin kafasından yıllarca silinmez.


"GÜZEL KONUŞMADA KIRK ADIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları