Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hitabetin 10 Altın Kuralı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hitabetin 10 Altın Kuralı"— Sunum transkripti:

1 Hitabetin 10 Altın Kuralı
CEO’S dergisi – Ekim 2007

2 Hitabetin 10 Altın Kuralı
Lider olabilmenin ilk kuralı artık hepimizin gayet iyi bildiği gibi insanları etkileme yeteneğinizin olmasıdır. Tarih boyunca binlerce kez yaşandığı gibi, sadece konuşarak insanlara istenilen her şeyi yaptırmak mümkün! Etkili olabilmek için en önemli silahlarımızdan biri de hitabet yeteneğimiz. İşte günümüz liderlerine hitabet ile ilgili 10 tüyo.

3 1 Egzersiz yaparak sesinizi netleştirin
Bir insanın yüzü 44 farklı kas sayesinde 7000 eşsiz ifadeye bürünebilir. En önemli yüz kaslarınızı çalıştırmayı alışkanlık edinin. Çenenizi, dudaklarınızı ve dilinizi çözmek ve gevşetmek için belirli egzersizler yapın. Yapacağınız konuşmaya fiziksel olarak hazırlanmak size güven verecektir.

4 2 Zor cümlelerle pratik yapın
Tekerleme ya da uzun deyimleri arka arkaya hızlı bir şekilde hata yapmadan söylemeye çalışın. Çok zor cümleleri seri bir şekilde hata yapmadan kurabilmeye alışırsanız, konuşmanız akıcılık kazanacaktır.

5 3 Diyaframınızı kullanın
Ses tonunuz da akıcı ve hatasız cümleler kurabilmek, kadar önemli. Sesinizin tonunu iyi ayarlayabilmek ve sesinize renk katabilmek için nefes egzersizi yapın derin bir nefes alın ve nefesinizi verirken tıpkı bir balonu şişirir gibi karnınızı şişirin.

6 4 Duruş Konuşurkenki tavrınız, yaptığınız hareketler kendinizi ifade etme şeklinize çok büyük ölçüde yansır. Konuşma yaparken boyun ve omuzlarınızın dik olması ve göğüs kafesinizin dışarı çıkık durması gerekir. Duruşunuz rahat olsun ama aynı zamanda ayaklarınızı yere sağlam basın. (Hem sağlam, hem de rahat edebileceğiniz bir şekilde durun) Konuşmanızı yaparken dinleyicilerin dikkatlerini üzerinize çekmenizi sağlayacak stilinize uygun el hareketleri yapın. Ama eI hareketi yapmak için uğraşmayın.

7 5 Rahatlayın ve gülümseyin:
Ne kadar rahat olursanız, o kadar güvende hissedeceksiniz ve hissettiğiniz bu özgüven sizi dinleyenlere o derece yansıyacak. Dinleyicilere gülümsemek sizi rahatlatacaktır. Topluluk önünde konuşmak sizi heyecanlandırdığında adrenalinizi olumlu yönde kullanın. (Oluşan adrenalinin verdiği enerjiyi sizi dinleyenlere yansıtarak ilgilerini canlı tutun)

8 6 Pozitif olun Pozitif bir tavır çok önemlidir.
En son yaptığınız, gerçekten başarılı geçen sunumunuzu hayalinizde canlandırın. O dakikayı hatırlayın. Pozitif hissi kullanmayı öğrenin. Psikolojik olarak kendinizi konuşmanıza hazırlayın.

9 7 Kalbinizden konuşun Hislerinizi ve coşkunuzu sesinize ve seçtiğiniz kelimelere yansıtın. Ses tonunun yüzde sekseni hislerden oluşur ve bu, konuşurken dinleyicilerinizle aranızda bağ kurmanızı sağlar.

10 8 Değerlendirme yapın ve eleştiriye açık olun
Performansınızı her zaman sorgulayın. Kendinizi daha da geliştirebilmek adına yakın hissettiğiniz kişilerden eleştiri alın ve bu eleştirileri değerlendirin.

11 9 Sesinize iyi bakın ve onu önemseyin
Sesinizi her zaman önemseyin. Sesinizi korumak için gereken özeni gösterin.

12 10 Kendiniz olun Konuşurken kendi stilinizi yaratın ve iç dünyanızı sizi dinleyenlere yansıtın.


"Hitabetin 10 Altın Kuralı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları