Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN"— Sunum transkripti:

1 ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN

2

3

4 ÖZBEKİSTAN

5

6 YÜZÖLÇÜMÜ: km² NÜFUSU:24.1 milyon İDARE ŞEKLİ:Cumhuriyet BAŞKENTİ:Taşkent RESMİ DİLİ:Özbekçe DİNİ:İslamiyet

7 SINIRLARI: Ülkenin kuzeyinde ve batısında Kazakistan, doğusunda Kırgızistan ve Tacikistan, güneyinde Afganistan ve Türkmenistan yer alır. YÜZEY ŞEKİLLERİ: Ülkenin güneydoğusunda Tanrı Dağlarının uzantısı yer alır. Ülkenin geriye kalan arazisi düzlüklerden oluşur. Kızılkum ve Karakum çölleri ülkenin %80’ini kaplar. Ülkenin önemli akarsuları Seyhun ve Ceyhun nehirleridir.

8 İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:Ülkede sert karasal iklim hakimdir
İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:Ülkede sert karasal iklim hakimdir. Yağış yetersizliği nedeniyle çöller geniş alan kaplar. Hakim bitki örtüsü çöl formasyonudur. Ancak çöller dışındaki alçak sahalarda bozkırlar ve yüksek kesimlerde ormanlar görülür. NÜFUS VE YERLEŞME:Nüfusun %71’ini Özbekler,%8’ini Ruslar oluşturur. Nüfusun geri kalanını ise Tatarlar, Kazaklar, Kırgızlar oluşturur. Önemli şehirleri; Taşkent, Buhara ve Semerkand’dır.

9

10 EKONOMİ:Ülke ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık oluşturur
EKONOMİ:Ülke ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık oluşturur. En önemli tarım ürünleri pamuk ve pirinçtir. Bozkırlarda koyun, keçi ve deve beslenir. Ayrıca sığır besiciliği önemli bir yere sahiptir. Ülke maden yatakları bakımından zengindir. Petrol, doğal gaz, altın, gümüş, çinko, bakır, uranyum gibi değerli maden yatakları vardır. Sanayi daha çok tarıma dayalıdır.

11

12 KIRGIZİSTAN YÜZÖLÇÜMÜ:199.000km² NÜFUSU:4.5 milyon
İDARE ŞEKLİ:Cumhuriyet BAŞKENTİ:Bişkek RESMİ DİLİ:Kırgızca DİNİ:İslamiyet

13

14

15 SINIRLARI: Kuzeyde Kazakistan, güneydoğuda Çin Halk Cumhuriyeti, güneyde Tacikistan, güneybatıda Özbekistan yer alır. YÜZEY ŞEKİLLERİ:Çok dağlık bir ülkedir. Ortalama yükseltisi 2750m dir. Güneyde Tanrı dağları yer almaktadır. Kuzeyde Issık gölü ve alçak platolar vardır. İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:Ülkede karasal iklim hüküm sürer. Dağların eteklerinde iğne yapraklı ormanlar, yüksek kesimlerde dağ çayırları vardır.

16

17

18 NÜFUS VE YERLEŞME:Ülke nüfusunun %57’sini Kırgızlar, %19’unu Ruslar oluşturur. Geri kalan nüfusun yarısını Özbekler diğer yarısını çeşitli Türk toplulukları oluşturur. Ülkedeki en önemli yerleşme başkent Bişkek’tir. EKONOMİ:Ülke ekonomisi tarım ve sanayiye dayanır. Önemli tarım ürünleri şeker pancarı, pamuk, tütün ve tahıllardır. Kırgızistan’da koyun yetiştiriciliği ve arıcılık gelişmiştir. Ülkenin önemli madenleri altın ve civadır. Sanayi tesisleri Bişkek çevresinde yoğunlaşmıştır.

19 KAZAKİSTAN

20

21 YÜZÖLÇÜMÜ: km² NÜFUSU:16.8 milyon İDARE ŞEKLİ:Cumhuriyet BAŞKENTİ:Astana RESMİ DİLİ: Kazak Türkçesi DİNİ:İslamiyet

22 SINIRLARI:Kuzeyde Rusya Federasyonu, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti, güneyde Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan yer alır. YÜZEY ŞEKİLLERİ:Ülkenin doğusunda Altay ve Tanrı Dağları yer alır. Hazar Denizi kıyısında yükseklik 28m deniz seviyesinin altına iner. En önemli gölü Balkaş gölüdür. Önemli akarsuları ise İrtiş ve Seyhun nehirleridir.

23

24 İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ: Ülkede karasal iklim hakimdir
İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ: Ülkede karasal iklim hakimdir. Ülkenin kuzeyi 6 ay boyunca karla kaplıdır. Güneye doğru sıcaklık ve kuraklık artar. Kızılkum çölünün kuzeyinde çöl bitkileri, çevredeki platolar ve Hazar Denizinin doğusunda bozkırlar yaygındır. Güneydoğudaki yüksek kesimlerde iğne yapraklı ormanlar görülür.

25 NÜFUS VE YERLEŞME:Ülke nüfusunun yarısını Kazaklar oluşturur
NÜFUS VE YERLEŞME:Ülke nüfusunun yarısını Kazaklar oluşturur. Ülkedeki azınlıkları Ruslar ve Ukraynalılar oluşturur.Önemli şehirleri Almatı, Astana ve Karagandadır. EKONOMİ:Ekonomi tarım ve sanayiye dayanır. Ülkenin kuzeyinde tahıl, şeker pancarı, keten, ay çiçeği ve yem bitkileri yetiştirilir , buna bağlı olarak sığır besiciliği gelişmiştir. Ülkedeki iki büyük kömür havzası karaganda ve ekibastuz havzalarıdır.Önemli madenler bakır, kurşun, çinko, gümüş, altın, demir ve linyittir.

26


"ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları