Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Danimarka.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Danimarka."— Sunum transkripti:

1 Danimarka

2 Danimarka Yüz ölçümü :43.092 km2 Nüfusu :5.352.815
İdare şekli :Meşruti Krallık Başkenti :Kopenhag Önemli şehirleri :Odense, Arhus, Alburg Dili :Danimarkaca Dini :Hıristiyanlık Para birimi :Euro, Danimarka kronu

3 Danimarka’nın Tarihçesi
1849'a kadar krallıkla yönetilmiş; sonra meşrutî krallığa geçilmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından işgal edilen ülke, 1945'te işgalden kurtularak tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. Danimarka 1973 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmuştur.

4 Danimarka’nın Sınırları
Kuzey Avrupa'da bir adalar devletidir. Jutland yarımadası ile 500 kadar adadan oluşur. Baltık denizi ile Kuzey denizi arasında yer alır.

5 Danimarka’nın Sınırları

6 Danimarka’nın Yer Şekilleri
Ülke genelde düzlüklerden oluşur. En yüksek noktası 170 metredir. Ülkede çok sayıda fyord, ada ve boğaz bulunur. En önemli akarsuyu Gudena ırmağıdır.

7 Danimarka’nın Yer Şekilleri

8 Danimarka’nın İklimi Ülkede Ilıman okyanus iklimi görülür.
Bol yağış alır.

9 Kopenhag 56°K – 13°D / 5m 8,3°C / 587mm

10 Upernavik Greenland 73°K – 56°B / 63m -7.5°C / 235mm

11 Danimarka’nın Nüfusu Nüfusu, 2001 yılına göre 5 352 815'tir.
Nüfus daha çok şehirlerde yaşar. kadar yabancı vardır.

12 Danimarka’nın Ekonomik Etkinlikleri
Tarım modern yöntemlerle yapılır. Hayvancılık çok ge­lişmiştir. Balıkçılık bakımından Dünya'nın önde gelen ülkelerindendir. Yer altı kaynakları çok azdır. Ancak sa­nayisi çok gelişmiştir.

13 Tarım Topraklarının büyük bölümü tarıma elverişlidir.
Avrupa ülkeleri içerisinde tarıma elverişli toprak oranı en yüksek olan ülkedir. Çalışan nüfusun çok küçük bir bölümü tarımla uğraşır. Modern tarım metotları kullanıldığı için verim yüksektir. En çok yetiştirilen ürün arpadır. Ayrıca yem bitkileri, şeker pancarı ve patates yetiştirilir.

14 Hayvancılık Ülkede hayvancılık çok gelişmiştir.
Tarım gelirlerinin büyük bölümü hayvansal ürünlerden sağlanır. Domuz, sığır ve kümes hayvanı yetiştiriciliği çok yaygındır. Danimarka ekonomisinde, balıkçılık da çok önemlidir. Kuzey Denizi kıyıları, Grönland ve Faröer Adaları, balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerdir. Açık deniz balıkçılığı yaygındır ve avlanmada modern yöntemler kullanılır.

15 Maden ve Enerji Danimarka'da yer altı kaynakları çok sınırlıdır.
Jutland Yarımadası'ndan tuz, Kuzey Denizi'nden de petrol ve doğal gaz çıkarılır.

16 Sanayi Ülkede sanayi çok gelişmiştir. En çok gelişen dal, gıda sanayiidir. Toplam sanayi üretiminin %35'i bu alandan sağlanır. Makine, gemi yapımı, petrokimya ve tekstil sanayileri de çok gelişmiştir. Sanayinin ihtiyaç duyduğu ham maddelerin çoğu dışarıdan ithal edilir. Elektrik ihtiyacı termik ve nükleer santrallerden sağlanır. Termik santrallerin yakıt ihtiyacının yarısı Kuzey Denizi'nden çıkarılan petrolden karşılanır.

17 Ticaret Danimarka küçük bir ülke olmasına karşılık, dünyanın önde gelen ticaret ülkelerinden biridir. Dış ticaretinde Almanya, İngiltere ve İsveç başta gelir. Danimarka, et ve süt ürünleri, balık, bira, çeşitli kimyasal ürünler, makineler ve gemi ihraç eder. Dışarıdan ise ham petrol, demir-çelik ürünleri, madensel ham maddeler, kâğıt, otomotiv ürünleri alır.

18 Danimarka – Türkiye İlişkileri
Türkiye ile Danimarka'nın siyasal ve ekonomik ilişkileri gelişmiştir, iki ülke de NATO üyesidir. 35 bin kadar Türk işçisi bu ülkede çalışmaktadır. Türkiye’ye çeşitli makineler, optik aletler, gıda maddeleri, ilâç, canlı hayvan satar. Türkiye’den konfeksiyon ve deri ürünleri ile sebze ve meyve alır. iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 600 milyon dolar kadardır.


"Danimarka." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları