Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur."— Sunum transkripti:

1 MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.
Adını Marmara Denizi’nden almaktadır. Karadeniz Bölgesi,İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi ile komşudur. Ayrıca Yunanistan ve Bulgaristan ile de komşudur.

2 HAZIRLAYAN: MURAT GÜNGÖREN
19 EVLER İLKÖĞRETİM OKULU PINARHİSAR-KIRKLARELİ

3

4 BÖLGEMİZİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
Bölgemizin üç denizle sınırı vardır.Bölgemizin doğusunda Kara Deniz,Batısında Ege Denizi ve adını aldığı Marmara Denizi.

5 DAĞLAR Bölgemizin Trakya bölümünde, Yıldız dağları Koru Dağı
Işıklı Dağları Güney Marmara’da Samanlı Dağları Uludağ

6 OVALAR Bölgemizin en önemli ovaları: Trakya bölümünde Ergene
Anadolu bölümünde yer alan; İnegöl, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Bursa Gönen Balıkesir

7 AKARSULAR Bölgemizdeki akarsular: Meriç, Ergene, Sakarya ve
Susurluk nehirleridir.

8 GÖLLER Büyük Çekmece Küçük Çekmece Manyas İznik Sapanca Ulubat
Durusu (Terkos) Ayrıca yapay göl ve göletler vardır.

9 BÖLGEMİZİN İKLİMİ Bölgemizde yurdumuzdaki üç iklim tipi de görülmektedir. Bölgemizin Kara Deniz kıyılarında Karadeniz İklimi, Marmara Denizi ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kesimlerde özellikle Trakya bölümünde Karasal iklim görülmektedir.

10 BİTKİ ÖRTÜSÜ Bölgemizde Karadeniz İklimi görülen bölümlerinde özellikle Yıldız Dağlarında ormanlar geniş yer kaplar. Akdeniz İklimi görülen bölümlerde kısa boylu bodur ağaçlardan oluşan makilikler vardır. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde ise kısa boylu otlardan oluşan Bozkırlar vardır.

11 MARMARA BÖLGESİ

12 BÖLGEMİZİN İLLERİ İstanbul Kırklareli Edirne Tekirdağ Çanakkale Bursa
Balıkesir Yalova İzmit ( Kocaeli) Adapazarı ( Sakarya ) Bilecik

13 NÜFUS VE YERLEŞME 2000 Sayımına göre bölgenin nüfusu 17.3 Milyondur .Nüfus yoğunluğu Km2'ye 258 kişidir. Bu Türkiye ortalamasının çok üstündedir (Türkiye ortalaması 83 kişidir.) Kentsel nüfusu en fazla olan bölgemizdir. Halkın % 79'u kentlerde yaşar. Nüfusu çok fazla olduğu için diğer bölgelerden ürün alır. Nüfus Çatalca-Kocaeli yarımadasına yoğunlaşmıştır. İstanbul en kalabalık ilidir. İzmit, Adapazarı ve Bursa diğer büyük illeridir. Nüfus artış hızı %o 27'dir (Türkiye %o 18.34). Nüfus ve nüfus yoğunluğunda 1. sıradadır

14 BÖLGENİN BÖLÜMLERİ Marmara Bölgesi, beşerî, ekonomik ve doğal sebeplerden dolayı 4 coğrafî bölüme ayrılmıştır.

15 KOCAELİ –ÇATALCA BÖLÜMÜ
Marmara Bölgesi'nde içinde en fazla nüfus gücünü barındıran, iş istihdamının en büyük olduğu, tarihî bakımdan en önemli bölümdür. Adapazarı Ovası'nın doğusundan başlayarak, Silivri'ye kadar devam eder. Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğu topraklarını kapsayan bu bölüm İstanbul Boğazı ile ikiye bölünür. Doğudaki kısım Kocaeli Yarımadası ve Adapazarı Ovası, batıdaki kısım ise Çatalca Yarımadası'dır. Bölüm akarsular ile parçalanmış olup, yer yer tepeliklere sahiptir.

16 YILDIZ DAĞLARI BÖLÜMÜ yıldız Dağları Bölümü, Marmara Bölgesi'nin kuzeybatısını oluşturur. İsmini alanın büyük bir alanını kaplayan Yıldız Dağları'ndan alır. Batıda, Bulgaristan sınırından, doğuda Durusu Gölü'ne kadar uzanır

17 ERGENE BÖLÜMÜ Ergene Bölümü, adını içinealan bu bölüm Yıldız Dağları ile Koru Dağları arasında kalmış bölümü kapsar. Tekirdağ ve Edirne illerinin bütünü ile Kırklareli'nin yarıya yakınını ve Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin çok küçük bir alanını kapsar. Marmara Bölgesi'nin, en soğuk, en az yağış alan, bitki örtüsünün en cılız olduğu yer Ergene Bölümüdür. Genel bitki örtüsü bozkırlardır

18 GÜNEY MARMARA BÖLÜMÜ Güney Marmara Bölümü yeryüzü şekilleri bakımından Marmara Bölgesi'nin en fazla çeşitlilik gösterdiği bölümdür. Plâtolar, ovalar, göller, akarsular, körfezler bölümün başlıca yer şekilleridir. Saros Körfezi ile İzmit Körfezi'nin güneyinde kalan, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Bilecik illeri ile, İzmit ve Sakarya illerinin bir kısmını kapsayan alandır

19 TARIM Yüzölçümüne göre ekili-dikili alanı en fazla bölgemizdir. Sebebi engebenin az, düzlüklerin fazla olmasıdır. Makineli tarım yaygındır. İklim çeşitliliği yetiştirilen ürünleri de çeşitli kılmaktadır. Ulaşımın kolay olması, sulamanın yaygın olması ve tüketici nüfusun fazla olması nedeniyle tarım gelişmiştir. Fakat kalabalık nüfusa yetmediği için başka bölgelerden de gelmektedir.

20 Tütün: A. Pazarı (Türkiye'de %8 ile 3
Tütün: A.Pazarı (Türkiye'de %8 ile 3.), Ayçiçeği: Ergene Havzası (Türkiye'de 1.) Zeytin: Güney Kıyılarında (Türkiye'de %27 ile 2.), Pamuk: Balıkesir (Yağışın azalması sayesinde.) Şekerpancarı: Trakya-Alpullu, Adapazarı ve Susurlukta sulanabilen alanlarda. Buğday: İç kesimlerde (Türkiye'nin %13'ü), Pirinç: Ergene ve Meriç havzalarında (Türkiye'de 1.) Mısır: Doğu Marmara ve Trakya'da. (Türkiye'de 2.)

21 HAYVANCILIK Hayvancılık genellikle besicilik ve ahır hayvancılığı şeklindedir. Bunun sebepleri tarım arazisinin fazlalığı, tüketici nüfusun fazla olması, pazarlama sorununun olmaması ve yer şekilleri ve iklim şartlarının buna uygun olmasıdır. İstanbul ve çevresinde kümes hayvancılığı, Bursa ve çevresinde ipekböcekçiliği yapılmaktadır.

22 BÖLGE HAKKINDA NOTLAR:
Ø Yüzölçümüne göre 6. Sıradadır. Ø Ortalama yükseltisi en az bölgedir. Ø Nüfus ve nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgedir. Ø En fazla iç göç alan bölgedir. Ø Sanayisi en gelişmiş ve sanayi nüfusu en fazla bölgedir. Ø İşçi nüfusu en fazla bölgedir. Ø Alanına oranla ekili-dikili alanı en fazla bölgedir. Ø İki kıtada toprağı olup iki çok önemli boğaza sahiptir. Ø Orman bakımından 4. Sıradadır. Ø Yünlü ve ipekli dokumada ilk sırada yer alan bölgedir. Ø Boğazlar ria kıyı tipidir. Ø İstanbul en büyük ithalat limanımızdır. Ø En çok vergi veren bölgemizdir.

23 Ø Bor üretiminde Türkiye'de ve Dünyada ilk sıradadır
Ø Bor üretiminde Türkiye'de ve Dünyada ilk sıradadır. Ø Alanına oranla tarım arazisi en fazla bölgedir. Ø Ekonomimize katkısı daha çok sanayi alanındadır. Ø Hizmet sektörünün en fazla olduğu bölgedir. Ø Çayır ve otlakları en az bölgedir. (Alanının 1/10'undan az) Ø Ürün vermeyen toprakları en az bölgedir. Ø Enerji üretimi en az ama tüketimi en fazla bölgedir.

24 Ø Turizm gelirleri en fazla olan bölgedir
Ø Turizm gelirleri en fazla olan bölgedir. Ø Şeftali, Ayçiçeği, Pirinç ve Kestane üretiminde ilk sıradadır. Ø Madenler bakımından en zengin ili Balıkesir'dir. Ø Kağıt sanayisinin en fazla olduğu bölgedir. Ø Ortalama sıcaklık derece, yağış mm'dir. Ø En fazla yağışı kışın, en azı yazın alır. Yazın Karadeniz ikliminin etkisiyle yağış alır. Ø Okur yazar oranı en fazla bölgedir. Ø Ekonomimize katkısı sanayi ve ticaret alanındadır.


"MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları