Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Portekiz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Portekiz."— Sunum transkripti:

1 Portekiz

2 Portekiz Yüzölçümü :92.082 km2 Nüfusu :10.066.293
İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Lizbon Önemli şehirleri :Porto, Braga, Coimbra Dili :Portekizce Dini :Hıristiyanlık Para birimi :Euro, Eskudo

3 Portekiz’in Tarihçesi
Konumu gereği çeşitli kavimlerin istilâsına uğrayan Portekiz, 1143'te bağımsız bir devlet olmuştur. 15. yüzyılda coğrafi keşiflere katılarak çeşitli sömürgeler kazanmıştır. Hindistan deniz ticaret yolunu bularak zenginleşen ülke, daha sonra sömürgelerini İngiltere ve Hollanda'ya kaptırarak ekonomik yönden zayıflamıştır. 1986'da Avrupa Birliği'ne girerek ekonomik sıkıntılarını azaltmıştır.

4 Portekiz’in Sınırları
İber yarımadasında bulunur. Kuzey ve doğusundan İspanya, batı ve güneyinden Atlas Okyanusu ile çevrilidir.

5 Azor Adaları

6 Portekiz’in Yer Şekilleri
Kuzey kesimi platolardan meydana gelir. Güney bölgesi kuzeye oranla daha alçak ovalardan oluşur. Kıyı ovaları kuzeyden güneye doğru genişler. Tajo, Douro ve Sado ırmakları önemli akarsularıdır.

7 Portekiz’in Yer Şekilleri

8 Portekiz’in İklimi Portekiz'in kuzey kıyılarında ılıman okyanus, güney kıyılarında Akdeniz, iç kesimlerde ise karasal iklim özellikleri görülür.

9 Portekiz’in Nüfusu Nüfusu, 2001 yılına göre 'tür. Nüfus artış hızı yüksektir. Porto ve Lizbon en kalabalık şe­hirlerdir.

10 Portekiz’in Ekonomik Etkinlikleri
Tarım, balıkçılık ve küçükbaş hayvancılık önemlidir. Yer altı kaynakları azdır. Sanayisi gelişme yolundadır. Turizm ülke ekonomisi için önemlidir.

11 Tarım Portekiz topraklarının yarıya yakını tarı­ma elverişlidir.
Ülkenin kuzey kesimlerinde patates ve mısır, güneyinde de zeytin, in­cir, üzüm üretimi önemlidir. Akarsu vadile­rinde çeltik tarımı da yapılır. Portekiz, Tajo vadisinde yetiştirilen mantar meşesi üretiminde dünya birincisidir.

12 Hayvancılık Portekiz'de kıyı ve açık deniz balıkçılığı gelişmiştir.
Sardalye, morina ve balina avlanan önemli balıklardır.

13 Maden ve Enerji Yer altı kaynakları bakımından fakirdir.
Volfram en önemli madenidir. Ayrıca demir, bakır ve linyit de bulunur.

14 Sanayi Avrupa Birliği'nden alınan yardımlar ve yabancı sermayenin ülkeye girmesiyle sanayide önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ülkede tekstil, gıda, kimya ve makine sanayi hızla gelişmektedir. Sanayi tesisleri daha çok Lizbon ve Porto çevresinde yoğunlaşmıştır.

15 Turizm Turizmden elde edilen gelir, ülke ekonomisinde önemli yer tutar. Ülkeye her yıl 5 milyondan fazla turist gelir. Turizm geliri dış ticaret açığının kapatılmasında önemli bir paya sahiptir.

16 Ticaret Portekiz ticaretinin büyük bölümünü AB ülkeleri ile yapar.
İhracatı: Zeytinyağı, şarap, konserve, balık, mantar meşesi, tekstil ürünleri ve çeşitli makineler satar. İthalatı: Petrol demir-çelik ürünleri, şeker, tahıl ve kimyasal maddeler alır.

17 Portekiz - Türkiye İlişkileri
Türkiye – Portekiz arasında ticarî ilişkiler gelişmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 380 milyon dolardır. Türkiye'ye zeytinyağı, kimyasal ürünler, çeşitli makineler ve kâğıt hamuru satar. Türkiye'den sebze, meyve, plâstik ürünler, elektrikli aletler, pamuk, halı ve cam eşya alır.

18 Lizbon

19 Madeira

20 Acores

21 Madeira

22 Madeira

23 Braga

24 Vila Real

25 Porto

26 Porto

27 Lizbon

28 Lizbon

29 Lizbon

30 Lizbon


"Portekiz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları