Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Belçika.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Belçika."— Sunum transkripti:

1 Belçika

2 Belçika Yüzölçümü :30.519 km2 Nüfusu :10.258.762
İdare şekli :Meşruti Krallık Başkenti :Brüksel Önemli şehirleri :Anvers, Bruges, Liege Dili :Hollandaca, Fransızca, Almanca Dini :Hıristiyanlık Para birimi :Euro, Belçika Frankı

3 Belçika’nın Tarihçesi
1831 yılında bağımsız bir krallık olan Belçika, I. ve II. Dünya Savaşlarında Alman ordularınca işgal edilmiştir. 1950 – 1970 yılları arasında etnik çatışmalar yaşanmış ve sonuçta ülke de dil bakımından iki ayrı bölge kabul edilmiştir.

4 Belçika’nın Sınırları
Belçika, küçük bir Batı Avrupa ülkesidir. Kuzeyde Hollanda, doğuda Almanya ve Lüksemburg, güneyde Fransa ile komşudur. Batıda ise Kuzey Denizi ile çevrilidir.

5 Belçika’nın Sınırları

6 Belçika’nın Sınırları

7 Belçika’nın Yer Şekilleri
Kuzeyinde Hollanda düzlüklerinin devamı Flandr adı verilen bölüm, Schelde Nehri ile kıyı arasındaki polderlerden meydana gelir. Doğu ve güneydoğuda orta yükseklikteki Ardenne Platosu yer alır. Orta bölümünde kalkerli yapıdaki hafif dalgalı alçak platolar bulunur. Ülkenin en önemli akarsuları Maas ve Schelde'dir. Akarsular arasında kanallarla bağlantı sağlanarak ülkede sık bir su yolu ağı kurulmuştur.

8 Belçika’nın İklimi Yüzey şekilleri sade oluduğ için, büyük bir bölümünde okyanus iklimi görülür. Ardenne Platosu'nun yüksek kesimlerinde kışlar biraz sert geçer. Batı Rüzgârları'nın etkisi ile her mevsim yağış görülür. Yazlar serin geçerken kışlar Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisi ile ılıktır. Kıyı ve orta kesimlerinde çalılıklar ve tuzcul bitkiler, içerdeki Arden Platosu'nda ise karışık ormanlar görülür.

9 Brüksel 51°K - 5°D / 55m 10,3°C / 795mm

10 Belçika’nın Nüfusu Belçika'da nüfus yoğunluğu fazladır. Halk, farklı dil konuşan Flâman ve Valonlar'dan oluşur. Halkın büyük çoğunluğu (%97) şehirlerde yaşar. En önemli şehirleri; başkent Brüksel ile Anvers, Anderlecht, Bruges, Liege ve Gand'tır. Belçika'da, civarında Türk yaşamaktadır.

11 Belçika’nın Nüfusu

12 Belçika’nın Ekonomik Etkinlikleri
Tarım, yüksek teknoloji ile yapılır. Hayvancılık iç ihtiyaca yöneliktir. Yer altı kaynakları çok azdır. Buna rağmen sanayisi gelişmiştir.

13 Belçika’da Tarım Ülke topraklarının yarısı tarıma elverişlidir.
Tarımda makineleşme sayesinde çalışan nüfusun ancak % 3'ü tarımla uğraşır. Tarımda modern metotlar sonucunda yüksek verim elde edilir. Şeker pancarı, buğday ve patates en önemli tarım ürünleridir. İç kesimlerde sebze ve çiçek yetiştiriciliği önem kazanır.

14 Belçika’da Hayvancılık
Çayır ve meraların geniş yer kaplaması büyükbaş hayvancılığı geliştirmiştir. Üretilen hayvansal ürünler iç ihtiyacı karşıladığı gibi ihracatta da önemli yer tutar.

15 Belçika’da Sanayi Yer altı kaynakları yönünden fakır olan ülke, ham maddesi büyük ölçüde dışardan sağlanan gelişmiş bir sanayiye sahiptir. Demir-çelik ve metalürji sanayi çok gelişmiştir. Motor, silâh ve gemi yapımı, elektrikli aletler ve kimya sanayi de önemlidir.

16 Belçika’da Ulaşım Akarsu ulaşım ağının gelişmiş olması limanların iç kesimlere bağlantısını kolaylaştırır. Anvers, Batı Avrupa'nın en önemli limanlarından biridir.

17 Belçika’da Ticaret Küçük bir ülke olmasına rağmen geniş bir ticaret hacmine sahiptir. Ticaretinin büyük bölümünü AB ülkeleriyle yapar. İthalatı: ham petrol, doğal gaz, çeşitli ham maddeler, ham elmas ve gıda maddeleri İhracatı: petrol ürünleri, işlenmiş elmas, gübre, demir – çelik ve tekstil ürünleri

18 Belçika – Türkiye İlişkileri
Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkelerden biridir. Türkiye'ye demir-çelik ürünleri, gübre, makineler ve çeşitli kimyasal ürünler satar. Türkiye'den kimyasal maddeler, fındık, pamuk, sebze-meyve ve konfeksiyon ürünleri alır.


"Belçika." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları