Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:"— Sunum transkripti:

1 MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
İKLİMİ: Marmara Bölgesinde Akdeniz,Karadeniz,ve karasal iklimin hepsi görülür. Karadeniz Kıyılarında Karadeniz iklimi,Ergene ve Bilecik’te karasal iklim,Güney Marmara(Bursa) Akdeniz iklimi görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Karadeniz kıyılarında orman,Bilecik ve Ergene’de bozkır,Güney Marmara’da maki görülür. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yeryüzü şekilleri bakımından oldukça sade ve Türkiye’nin deniz seviyesine en yakın bölgesidir.(Sakarya 31 m) Önemli ovaları; Sakarya Ovası,Bursa Ovası,Ergene Ovası Önemli Dağları; Uludağ,Samanlı Dağı,Yıldız Dağları Önemli Akarsuları; Meriç,Sakarya,Ergene,Susurluk Önemli Gölleri; İznik,Sapanca,Manyas Gölleri Körfezleri;İzmit Körfezi,Gemlik Körfezi,Erdek Körfezi Boğazları;İstanbul Boğazı Çanakkale Boğazı NÜFUSU: Ülkenin en kalabalık nüfusuna sahiptir. EKONOMİ: Sanayide en gelişmiş bölgemizdir.Türkiye’deki sanayinin %40’ı Marmara bölgesindedir. Tarım;ayçiçeği,şeker pancarı,zeytin,pirinç en fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; ahır hayvancılığı gelişmiştir. Maki:Her mevsim yeşil kalan kısa ağaçlar. Bozkır:Yazın kuruyan otçul bitkiler.

2 İÇ ANADOLU BÖLGESİ İKLİMİ: Step iklim görülür . YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü bozkırdır. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yer şekilleri bakımından sadedir,engebeli değildir. Platoların en fazla olduğu bölgedir. Önemli platoları; Obruk,Haymana,Cihanbeyli Önemli Dağları; Erciyes,Hasandağı,Melendiz Önemli Gölleri; Tuz Gölü,Akşehir Gölü EKONOMİ: Ekonomisi daha çok tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım;Yaygın olarak tahıl tarımı yapılır. Step İklim:Yazlar sıcak ve kurak,kışlar soğuk yağışlar ilkbaharda düşer.

3 DOĞU ANADOLU BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
İKLİMİ: Karasal iklim görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü bozkır ve ormandır. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yükseltisi en fazla olan bölgemizdir. Önemli ovaları; Malatya ,Elazığ,Bingöl Önemli Dağları; Ağrı Dağı,Süphan Dağı,Nemrut Dağı Önemli Akarsuları; Fırat,Dicle,Aras Önemli Gölleri; Van Gölü EKONOMİ: Ekonomi hayvancılık ve tarıma dayanır. Tarım;arpa,buğday,şeker pancarıçen fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Büyük baş hayvancılık gelişmiştir.

4 EGE BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
İKLİMİ: Genelde Akdeniz iklimi görülür.İç kesimlerde karasal iklim görülür.. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü makidir. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Dağlar denize dik uzanır.Kıyıları girintili çıkıntılıdır. Önemli ovaları; Gediz,Küçük ve Büyük menderes Önemli Dağları; Kaz Dağı,Bozdağlar,Menteşe Dağları,Aydın Dağlarıdır. Önemli Akarsuları; Bakırçay, Gediz,Küçük ve Büyük menderes Önemli Gölleri; Marmara ve Çamiçi Körfezleri; İzmir Körfezi,Kuşadası Körfezi,Ayvalık Körfezi EKONOMİ: Bölgede tarım oldukça gelişmiştir. Tarım; zeytin,pamuk,turunçgiller,haş haş en fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Küçük baş hayvancılık vardır.

5 AKDENİZ BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Genel olarak engebeli ve dağlıktır.
İKLİMİ: Akdeniz iklimi görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü makidir. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Genel olarak engebeli ve dağlıktır. Önemli ovaları; Çukurova,Antalya Ovası Önemli Dağları; Toroslar Önemli Akarsuları; Ceyhan,Seyhan ve Manavgat çayı Önemli Gölleri; Eğirdir,Burdur,Beyşehir Gölü Körfezleri;İskenderun Körfezi, EKONOMİ: Sanayide en gelişmiş bölgemizdir.Türkiye’deki sanayinin %40’ı Marmara bölgesindedir. Tarım;muz üretiminin tamamı bu bölgededir. Gül,turunçgil,yerfıstığı,tahıl daha fazla üretilen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Küçükbaş hayvancılık yaygındır.

6 KARADENİZ BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Dağlar kıyıya paralel uzanır.En yüksek kısmı Doğu Karadeniz,sonra Batı Karadeniz ve en alçak kısmı Orta Karadeniz’dir. Önemli ovaları; Çarşamba,Bafra ovaları Önemli Dağları; Köroğlu ,Bolu,Canik,Giresun Dağları’dır. Önemli Akarsuları; Sakarya,Kızılırmak,Yeşilırmak’tır. Önemli Gölleri; Abant,Uzungöl,Yedigöller Geçitler:Ecevit,Kalkanlı,Kop önemli geçitlerdir. İKLİMİ: Kıyıda Karadeniz,iç kısımlarda karasal iklim görülür. Her mevsim yağış alır. BİTKİ ÖRTÜSÜ Kıyıda orman,iç kesimde bozkır görülür. NÜFUSU:Türkiye ortalamasının altındadır.. EKONOMİ: Halkın büyük bir kısmı tarım,balıkçılık ve hayvancılıkla geçinir. Tarım;Çay,Mısır,Şeker pancarı,Fındık en fazla yetiştirilen ürünlerdir. Taşkömürünün tamamı Karadeniz Bölgesinde çıkarılır.

7 GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yer şekilleri düzdür,ova ve platolardan oluşur. Önemli ovaları; Altın Başak(harran) ovası,Birecik,Suruç ovaları Platoları;Gaziantep platosu,Adıyaman,Ş.Urfa Platoları Önemli Dağları; Karacadağ Önemli Akarsuları; Dicle,Fırat İKLİMİ: Step iklimi görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü makidir. EKONOMİ: Tarım; pamuk,buğday,pirinç en fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Küçük baş hayvancılık vardır.


"MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları