Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında."— Sunum transkripti:

1 HIRISTIYANLIK

2

3 Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında idi. Yahudiler, çe ş itli mezheplere bölünmü ş, dinî konular çıkar meselesi hâline gelmi ş ti. Tek tanrı inancına sahip olan Yahudiler, putperest Romalılardan kurtulma yollarını arıyorlardı. Bunun için bir kurtarıcı Mesih bekliyorlardı. İş te Hz. İ sa böyle bir dönemde gelmi ş ti. Bu amaçla o, kendisinden önceki peygamberler gibi topluma gerekli uyarıları yapmı ş ve etrafında bir cemaat olu ş turmu ş tur. Hz. İ sa, Yahudilerin mevcut dindarlık anlayı ş larını ele ş tirmesinden rahatsız olan Yahudi din adamlarının kı ş kırtması ve Romalıların infaz etmesi sonucu çarmıha germe hadisesi meydana geldi.

4 Hz. Meryem’in annesinin adı Hanna babası İ mran dır. Hanna ve İ mran’nın çocukları olmadı ğ ından Hanna çocukları olması için Allaha dua eder. Duasında do ğ acak çocu ğ unun Allah yolunda Beyt-i Mukaddes (Kutsal mabed) de yeti ş tirece ğ ine söz vermi ş tir. Ama Hanna çocu ğ un kız veya erkek olma ihtimalini dü ş ünmedi ğ inden dolayı içini endi ş e kaplamı ş tı. Allah Hanna’nın duasını kabul eder. İ mran çocu ğ unu göremeden vefat eder. Hz Meryem do ğ du ğ unda Hanna sözünü tutar ve beyti mukaddese Hz. Zekeriya’nın himayesi altında verir. Hz. Zekeriyya Hz Meryem için özel oda yapar ve Hz. Meryem günlerini o odada Allah’a ibadet ederek geçirir. Günlerden birgün Cebrail insan suretinde Hz Meryem’in odasına gelir ve Allah tarafından ona bir çocuk ba ğ ı ş landı ğ ını söyler. Hz Meryem durum karsısında ş a ş kınlı ğ a u ğ rar.

5 Herkesten uzak Beytü'1-lahm da do ğ uma kadar bekler do ğ um zamanında bir hurma a ğ acının altında do ğ um gerçekle ş ir do ğ um yapan Hz Meryem çocu ğ uyla birlikte Yahudilerin arasına döner. Yahudiler Hz. Meryem’in kuca ğ ında ki çocu ğ u görünce ona iftiralar atar. Bu durum kar ş ısında Hz. Meryem Hz. İ sa’yi göstererek onunla konu ş malarını ister. Hz İ sa konu ş maya ba ş layınca herkes ş a ş kınlı ğ a u ğ rar. Allah tarafından Mesih olarak gönderilen İ sa 30 ya ş ında peygamberlik verilmi ş tir. Hz. İ sa ya ilk ba ş ta 12 ki ş i inanmı ş tır. Bu ki ş ilere "Havari" denir. Hz İ sa ya inanmayanlar tarafından Hz. İ sa çarmıha gerilerek öldürülmü ş tür.Hıristiyan inancına göre Hz. İ sa, çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilerek bir süre havarileriyle birlikte ya ş adı ve 40 gün sonra tekrar gö ğ e yükseltilmi ş tir.

6

7

8 Yaratılı ş (Tevrat) 1Ba ş langıçta Tanrı gö ğ ü ve yeri yarattı. 2 Yer bo ş tu, yeryüzü ş ekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu. 3 Tanrı, "I ş ık olsun" diye buyurdu ve ı ş ık oldu. 4 Tanrı ı ş ı ğ ın iyi oldu ğ unu gördü ve onu karanlıktan ayırdı. 5 I ş ı ğ a "Gündüz", karanlı ğ a "Gece" adını verdi. Ak ş am oldu, sabah oldu ve ilk gün olu ş tu. 6 Tanrı, "Suların ortasında bir kubbe olsun, suları birbirinden ayırsın" diye buyurdu. 7 Ve öyle oldu. Tanrı gökkubbeyi yarattı. Kubbenin altındaki suları üstündeki sulardan ayırdı. 8 Tanrı kubbeye "Gök" adını verdi. Ak ş am oldu, sabah oldu ve ikinci gün olu ş tu. Mezmurlar (Zebur) Ne mutlu o insana ki, kötülerin ö ğ üdüyle yürümez, Günahkârların yolunda durmaz, Alaycıların arasında oturmaz. 2 Ancak zevkini RAB'bin Yasası'ndan alır Ve gece gündüz onun üzerinde derin derin dü ş ünür. 3 Böylesi akarsu kıyılarına dikilmi ş a ğ aca benzer, Meyvesini mevsiminde verir, Yapra ğ ı hiç solmaz. Yaptı ğ ı her i ş i ba ş arır.

9 Matta( İ ncil) İ brahim, İ shak'ın babasıydı. İ shak, Yakup'un babası; Yakup da Yahuda ve onun karde ş lerinin babasıydı. Yahuda, Tamar'dan do ğ an Peres ve Zara'nın babasıydı. Peres, Hesron'un babası; Hesron da Ram'ın babasıydı. Matan da Yakup'un babasıydı. 16Yakup, Meryem'in kocası Yusuf'un babasıydı. Meryem'den de Mesih denilen İ sa do ğ du. Buna göre, İ brahim'den Davut'a kadar toplam on dört ku ş ak, Davut'tan Babil sürgününe kadar on dört ku ş ak ve Babil sürgününden Mesih'e kadar da on dört ku ş ak geçti.

10

11

12

13

14

15

16


"HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları