Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 8 Öğrenme Alanı : DİN VE KÜLTÜR Ünite : DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ Süre : = 80 dakika Konular : Günümüzde yaşayan büyük dinleri tanıyalım. 1-Hristiyanlık (İsevilik) 2-İslâm Kazanımlar : 1-Günümüzde yaşayan büyük dinleri temel özellikleriyle tanır. 2-İslâm’ın büyük dinler arasındaki yerini kavrar.

2 Hristiyanların ibadet yerlerinin adı nedir?

3 Hz.İsa (Hz.Musa’nın yaşadığı) Filistin’de doğmuştur.
Hz.İsa, bir mucize olarak babasız dünyaya gelmiştir. Annesi Hz.Meryem’dir. Yüce Allah Hz.İsa’ya, hastaları iyileştirme ve ölüleri diriltme gibi mucizeler verilmiştir. Hz.İsa, 30 yaşına geldiğinde kendisine peygamberlik verildi. O da insanları Allah’a inanmaya davet etti. Ancak Hz.İsa, Yahudilerin ırka dayalı din anlayışına karşı çıktığı için Yahudi din adamları O’nu dışlamış ve Hz.İsa’yı düşman ilân etmişlerdir. Buna rağmen Hz.İsa Allah inancını yaymaya devam etmiştir. Hz.İsa’nın davetine ilk olarak 12 kişi inandı Bu 12 kişye HAVARİ denir. Hristiyanlık, Hz.İsa’nın vefatından sonra havarilerin gayretleri ile yayılmıştır.

4 GENEL ÖZELLİKLERİ Peygamberleri Hz.İsa Kutsal Kitapları
İncil (Ahd-i Cedit=Yeni söz) (Matta, Markos, Luka, Yuhanna) İbadet Yerleri Kilise,Katedral,Manastır,Patrikhane Din Adamları Papa,papaz,rahip ve rahibelerdir. Kutsal Günleri Pazar Kutsal Yerleri Efes Meryem Ana Mezarı Sembolleri Haç

5 İncil İncil, Hz. İsa’ya gönderilen kutsal kitabın adıdır.
Yeni Ahit (Ahd-i Cedid) de denilen İncil; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncillerinden oluşur. İncil’de Hz.İsa’ın yaşamından, öğütlerinden ve mucizelerinden söz edilir. İncil

6 HRİSTİYANLIKTA TANRI İNANCI
Baba (Allah), Oğul (Hz.İsa) ve Kutsal Ruh(Cebrail)’den oluşan üçlü bir tanrı anlayışı vardır. Buna TESLİS (Üçleme) denir.

7 HRİSTİYANLIKTA İBADET
Hristiyanlıkta ibadetler, toplu olarak kiliselerde ve din adamları gözetiminde yapılır. Hristiyanlıkta İbadetler: Günlük (sabah ve akşam), haftalık (Pazar günü) ve yıllık (Noel ve Paskalya bayramı) olarak yapılır. Kiliselerdeki toplu ibadetlere AYİN de denir Kilisedeki ayinleri din adamları yönetir. Ayinlerde dua edilir ve İncil’den bölümler okunur. İlahiler söylenir. Çan: Hıristiyanları Pazar günü ibadete çağırmak için Kiliselerde çalınan büyükçe zildir.

8 Hristiyanların İbadet yerleri:
Kilise, Manastır, Katedral, Bazilika, Patrikhane

9 DİN ADAMLARI Rahibe Rahip-Papaz

10 Hristiyanların Sembolleri
Hz.İsa’nın çarmıha gerildiğini sembolize eden HAÇ işaretidir.

11 HIRİSTİYANLARIN KUTSAL YERLERİNDEN BİRİ
İZMİR EFES MERYEM ANA MEZARI Hristiyanlar, bu mezarı ziyaret ederek Hacı olduklarına inanırlar.

12 1-Vaftiz nedir? Niçin yapılır?
2-Günah çıkartma nedir? 3-Aforoz nedir? 4-İslâm dininde aforoz var mıdır? 5-Hristiyan mezheplerinin adları 6-Ruhbanlık nedir?

13 Kilise, mensuplarına, İsa tarafından konulduğu açıklandığı 7 ‘sakramenti’ bildirdi ve onlardan buna uymalarını istedi (Sakrament:Kutsal şey,ayin anlamına gelir.) Bu sakramentler şunlardır: 1)Vaftiz:Sakramentlerin ilki vaftizdir.Hıristiyan olmak da,bir Kilise’den diğerine geçmek de vaftizle olur.Vaftiz olmak,Hıristiyan olmanın ilk şartıdır.Vaftiz ayini, Baba Oğul,Kutsal Ruh adına yapılır. 2)Ekmek_Şarap Ayini:Evharistiya,çarmıha gerilmeden önce Hz. İsa’nın havarilerle yediği Son akşam yemeğinin hatırasıdır.Evharistiya,Pazar günü kilisede yapılan bir ayindir. 3)Kuvvetlendirme:Vaftiz edilen çocuğun,takdis edilmiş bir yağla,vücudunun çeşitli yerlerinin yağlanmasıdır. Yağlanmış çocuk,kilisenin bu iş için ayrılan yerine götürülür.Orada ona Konfirmasyon Ekmeği yedirilir,yiyemeyecek durumda ise dudağına dokundurulur.Böylece o ,kilisenin bir üyesi olur.

14 Resimde Su Andaki Papa'yi Görüyorsunuz
4)Günah İtirafı:Kaybolan vaftiz inayetini yeniden elde etmek için yapılan bir ayindir. Günah işleyen,günahlarını itiraf eder. Papaz ise günah işleyen kişiyi ne yapmış olursa olsun günahlarını bağışlar. 5)Son Yağlama:Takdis edilen yağın, hem şifa hem günahların bağışlanması ,hem de rahat ölüm için hastalara sürülmesi ayinidir 6)Rahip Takdisi:Kilise hiyerarşisinin üç merhalesinde bulunan diyokos , papaz ve piskoposların takdisi ayinidir. 7)Nikah:Katolik Kilisesi’ne göre nikah, İsa ile Kilise arasındaki çözülmez ruhani münasebetin bir sembolü ve bundan dolayı kutsal bir sakramenttir.Bir ayin olarak evlilik,iki kişinin anlaşarak Kilise tarafından takdis edilmesidir. Resimde Su Andaki Papa'yi Görüyorsunuz

15 İslâm dini, ruhbanlığı kabul etmez.
Aforoz: Hristiyan din adamlarının, (Hristiyanlığın ilkelerine aykırı davranan kişileri) cezalandırma ve dinden çıkarma yetkisine denir. Ruhbanlık: Hristiyan din adamlarının (dünya işlerinden el etek çekerek, kiliselerde sadece ibadet ve dua ile meşgul olma şeklindeki) yaşama tarzına denir. İslâm dini, ruhbanlığı kabul etmez.

16 HIRISTİYANLARIN MEZHEPLERİ
1- Katoliklik 2- Ortodoksluk 3- Protestanlık

17 Hristiyanlık, günümüzde yaşayan dinlerin nüfus bakımından
Hristıyanlık Hristıyanlık Budizm Hinduizm İslamiyet İslamiyet Hristiyanlık, günümüzde yaşayan dinlerin nüfus bakımından en kalabalık olanıdır. ( ) En yaygın olduğu bölge Avrupa’dır. Kuzey Amerika’nın tamamı, Güney Amerika’nın kıyı kesimleri, Avustralya’nın çoğunluğu hristiyandır. Afrika ve Asya’da da hristiyan bulunur.

18 KARŞILAŞTIRALIM İslâm Hristiyanlık Fark + Allah Melek Kitap Peygamber
Teslis(Baba-oğul-kutsal ruh) Melek Kitap Kur’an-ı Kabul etmezler Peygamber Hz.Muhammed’i kabul etmezler. Ahiret Kader

19 Ancak, (pek çok nedenlerden dolayı insanlar tarafından) bozulduğu için
Hristiyanlık, (Allah tarafından Hz.İsa’ya indirilmiş olan haliyle) ilahi bir dindir. Ancak, (pek çok nedenlerden dolayı insanlar tarafından) bozulduğu için ilahi din olma özelliğini kaybetmiştir.

20 …………… …………… …………… …………… …………… İbadet Yeri Peygamberi Kutsal Günleri
HRİSTİYANLIK Kutsal Kitabı Din Adamları …………… ……………

21 Pazar Günü Hz.İsa Kilise Papaz, Rahip İncil İbadet Yeri Peygamberi
143.sayfa Pazar Günü Hz.İsa Kilise İbadet Yeri Peygamberi Kutsal Günleri HRİSTİYANLIK Kutsal Kitabı Din Adamları Papaz, Rahip İncil

22 İSLÂM DİNİ İslâm, Allah tarafından Hz.Muhammed’e gönderilen son ilâhi dindir. İslâm dininde, Hz.Muhammed’e kadar gelen peygamberlerin ve kutsal kitapların (asıllarının) Allah tarafından gönderildiğine inanılır. İslâm dini evrensel bir dindir. Çünkü; İslâm dini,(yalnız bir ulusa ya da bir bölgeye değil,) tüm insanlığa gönderilmiştir İslâm’ın hükümleri kıyamete kadar geçerlidir.

23 İslâmiyetin Kutsal kitabı:
Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim 610 yılında, Ramazan ayında, Kadir Gecesinde İndirilmeye başlanmıştır. Kur’an-ı Kerim 23 yılda tamamlanmıştır. İndirilen ayetler hem yazılmış, hem de ezberlenerek korunmuştur. Her hangi bir değişikliğe uğramamıştır.

24 Üstünlük sadece Allah’a olan saygıyla belirlenir.
İslâm dinine göre herkes Allah’ın katında bir tarağın dişleri gibi eşittir. Üstünlük sadece Allah’a olan saygıyla belirlenir. İslâm dininde Allah inancı “Tevhid” ile ifade edilir. Müslümanlar için kutsal gün Cuma günüdür. İbadetler temiz olan her yerde (evlerde, cami ve mescidlerde, iş yerlerinde, arazide) yapılır. Ancak Cuma ve bayram namazlarının camilerde toplu olarak kılınması zorunludur.

25 2002 yılı verilerine göre 1.380.000.000 Müslüman vardır.
Hristıyanlık Hristıyanlık Budizm İslamiyet Hinduizm İslamiyet 2002 yılı verilerine göre Müslüman vardır. En çok Ortadoğu Asya ve Afrika’da olmak üzere dünyanın hemen hemen her yerine Müslümanlar yaşamaktadır.

26 İSLAM’IN İNANÇ ESASLARI
1- Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak 2- Meleklere inanmak 3- Kitaplara inanmak 4- Peygamberlere inanmak 5- Ahiret gününe(Öldükten sonra dirilmeye)inanmak 6- Kaza ve kadere (Hayır ve Şerrin Allah’tan geldiğine) inanmak

27 İbadet yerleri: Cami, Mescit, evler ve temiz olan her yerdir.

28 Kutsal günler: İslam dininde Cuma günü haftalık
bayram sayılır. Cuma ve bayram namazlarının toplu kılınması zorunludur.

29 İslam'ın başlıca ibadetleri

30 İslam’da ibadet kabul edilen davranışlar
*Anne babaya iyi davranmak *Akraba ve komşulara iyi davranmak yardım etmek *Sadaka vermek *Helal yoldan para kazanmak *Toplumun faydalanacağı cami,okul,çeşme yol,hastane gibi hayır kurumları yaptırmak *Faydalı ilim öğrenmek ve öğretmek

31 DİN ADAMLARI İslam dinin de ayrıcalıklı din adamı sınıfı yoktur ancak din hizmetlerini yürüten görevliler vardır: İmam Müezzin Müftü

32 İslam'ın en kutsal mekanları
Ka’be Ravza-i Mutahhara ve Mescid-i Nebi Mescid-i Aksa

33 İSLAM DİNİNDE SEMBOL Diğer birçok dinde var olan ve dini sembolize eden bir sembol İslam dininde yoktur. Ancak zamanla Ezan ve Minareler İslam’ın sembolü haline gelmiştir.

34 İlâhî Dinlerin Benzer Özellikleri
Yahudilik, Hristiyanlık ve İslâm dini vahiy kaynaklı bir din oldukları için; genel olarak üç ortak yönü vardır: 1- İnanç (Tanrı, Kutsal Kitap, Peygamberlik ve ahiret) 2- İbadet (dua, oruç, sadaka ve hac) 3- Ahlâk bakımından (Doğruluk, Dürüstlük, Kardeşlik, Cömertlik, İyilik, Merhamet, Sevgi ve Saygı, Barış, Hoşgörü, Dostluk, Zina etmemek, Hırsızlık yapmamak, Öldürmemek vb.) birbirine benzer. Ancak, ilâhi olmayan dinlerin inanç esasları bakımından ilâhi dinlere benzerlikleri yok denecek kadar azdır. Sadece ahlâkî konularda benzerliklerin olduğu görülür.

35 amacının; 1- iyiliği ve güzelliği yaymak,
Adları farklı olsa da, farklı coğrafyalarda ortaya çıkmış olsa da dinlerin temel ilkeleri göz önüne alındığında dinlerin hepsinin amacının; 1- iyiliği ve güzelliği yaymak, 2- kötülükleri engellemek, 3- insanları yücelterek mükemmel hale getirmek olduğu görülmektedir.

36

37 DEĞERLENDİRME 1-Hristiyanlığın tanrı anlayışını açıklayınız.
2-İslâm’daki Allah inancına ne ad verilir? Açıklayınız.

38 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1- Dinlerin ve İslâm’ın evrensel öğütlerini araştırarak maddeler halinde yazınız. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları