Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM"— Sunum transkripti:

1 UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM

2 Ülkeler Dünya’nın 1/4'i karalarla kaplıdır. Karalar, büyük parçalar hâlinde de bulunmaktadır. Buna kıta denir. Dünya'da 6 kıta vardır. Bunlar, • Asya • Amerika • Afrika • Avrupa • Avustralya • Antartika

3 Bunları Biliyor musunuz?
Dünyanın en büyük kıtası 44 milyon km? yüzölçümü ile Asya kıtasıdır. Eski Dünya Kıtaları: Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarıdır. Yeni Dünya Kıtaları: Amerika, Avustralya kıtalarıdır. Ülkemiz, Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alır.

4 TÜRKİYE Türkiye veya resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti ,başkenti Ankara olan ve Avrupa ile Asya kıtalarının her ikisinde de toprağı bulunan ülkedir. Ülke topraklarının bir bölümü Anadolu Yarımadası'nda, bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın uzantısı olan Trakya'da bulunur. ( km karedir.) Ülkenin üç yanı Akdeniz, Karadeniz ve bu iki denizi birbirine bağlayan Marmara Denizi ve Ege Denizi ile çevrilidir. Komşuları; Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan (Nahçıvan),Suriye,Irak,İran ‘dır.

5

6

7

8

9 Yüzölçümü: 377.815 km2 Başkenti: Tokyo Nüfusu: 122.264.000
Kıtalar üzerinde coğrafi özellikleri, yaşam biçimleri, kültürleri birbirinden farklı birçok ülke vardır. Bu ülkelerden bazıları şunlardır: Japonya Yüzölçümü: km2 Başkenti: Tokyo Nüfusu: Japonya dört büyük ada ve küçük adalardan oluşur. Nüfus yoğunluğu fazladır. Tarıma elverişli toprakları azdır. Sanayi ve teknoloji gelişmiştir.

10

11

12 Hindistan Yüzölçümü: km Başkenti: Yeni Delhi Nüfusu: Ülkenin geniş bölümünü ovalar kaplar. Pirinç, buğday, arpa, çay, şeker gibi ürünler yetiştirilir. Pirinç tüketiminin fazla olduğu bir ülkedir. Bunları Biliyor musunuz? Hindistan'da inek kutsal olduğu için eti yenmez.

13

14 İngiltere Yüzölçümü: 244.100 km2 Başkenti: Londra Nüfusu: 57.000.000
İngiltere bir ada ülkesidir. Ülke büyük düzlüklerle kaplıdır. Batı rüzgârlarının etkisiyle her mevsim yağış alır. Sanayi ve ticaretin gelişmiş olduğu bir ülkedir.

15

16 Mısır Yüzölçümü: 997.739 km2 Başkenti: Kahire Nüfusu: 52.000.000
Mısır, Nil Nehri ile hayat bulan bir ülkedir. Ancak ülkenin çok az bölümünde tarım yapılır. Ülkenin büyük bölümü çöllerle kaplıdır. Çimento, dokuma endüstrisi gelişmiştir.

17

18 İtalya Yüzölçümü: 301.277 km2 Başkenti: Roma Nüfusu: 57.000.000
İtalya, Akdeniz'e uzanan bir yarımadadır. Tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Turunçgiller, tahıl üretimi yapılır.

19

20 Kültürel Farklılıklar
Her ülkenin kendine özgü yaşam biçimi, dili, dini, giyim tarzı vardır. Bu ögeler kültürü oluşturur. Her ülkenin kendine özgü yöresel kıyafetleri vardır. Yöresel kıyafetleri kimileri bayram kutlamalarında, özel günlerde, ibadet zamanlarında kimileri de günlük hayatta giyerler. Ülkelerin damak tatları da birbirinden farklıdır. Örneğin; Çinliler için yılan, çekirge gibi hayvanları yemek doğaldır. İtalyanlar makarnayı çok tüketirler. Makarna için farklı soslar üretmişlerdir.

21 Ülkelerde kültür farklılıkları olsa da evrensel bazı davranışlar vardır. Bunlardan biri okula gitmek, eğitim görmektir. Tüm ülkelerde çocuklar eğitim görürler. Çocukların günlük yaşamlarında birçok ortak yön vardır.Spor yapmak, oyun oynamak, resim yapmak, müzik dinlemek gibi etkinlikleri dünya üzerindeki bütün çocuklar yapmaktadırlar. Tüm çocuklar okulda matematik, dil, beden eğitimi branşlarında eğitim görürler.

22 Özel Günler Dünyada çeşitli ülkeler vardır. Bu ülkelerde ortak kullanılan özel günler vardır. Bu günlerden bazıları şunlardır: Yılbaşı Anneler Günü Dünya Barış Günü Dünya Çocuklar Günü insan Hakları Haftası Dünya Tiyatrolar Günü Dünya üzerindeki ülkelerde kültür, inanç, tarih vb. yönlerden farklılıklar ve benzerlikler vardır. Bu nedenle kutlanan özel günlerde de farklılıklar olmaktadır. Ayrıca özel günlerde yapılan tören, festival, şölenlerde yapılan etkinlikler de farklılık göstermektedir.

23 Bazı ülkeler ve kutladıkları özel günler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Kutlanan Özel Günler Millî Bayramlar Dinî Bayramlar Yılbaşı ve Geleneksel Bayramlar Türkiye 19 Mayıs 1919 Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Ramazan Bayramı Kurban Bayramı Yılbaşı (1 Ocak) Nevruz Bayramı (21 Mart) ABD Bağımsızlık Günü (4 Temmuz) Şükran Günü (Kasım ayının 4. perşembe günü) Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı (28 Mayıs) İtalya Ulusal Gün (2 Haziran) Kırgızistan Bağımsızlık Günü (31 Ağustos) Mısır Ulusal Gün (6 temmuz) Türkmenistan Bağımsızlık Günü ( Ekim)


"UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları