Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM www.sosyalbilgievi.tr.cx.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM www.sosyalbilgievi.tr.cx."— Sunum transkripti:

1 SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM

2 Ülkemiz tarım faaliyetleri açısından çok zengin bir ülkedir.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Ülkemiz tarım faaliyetleri açısından çok zengin bir ülkedir. İklim çeşitliğinin yaşandığı ülkemizde doğal olarak yetiştirilen ürünler de çeşitlilik göstermektedir.

3 ARPA ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Türkiye de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl çeşididir. Buğdaya göre daha soğuk ve kurak koşullara dayanabilir. Buğdaya göre daha kısa sürede olgunlaşır. Yem Sanayi’nde ve Bira Sanayi’nde kullanılır.

4 BUĞDAY ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağış isteyen buğday yaz kuraklığından hoşlanır Ülkemizde en fazla üretilen tahıl ürünüdür. Ekmek yapımı,makarna,pasta vs.yapımında kullanılır. En fazla İç Anadolu Bölgesinde yapılır.İl olarak en fazla Konya’da yetiştirilir. Ülkemizde kuru tarım olarak yapıldığı için üretiminde dalgalanmalar görülür Karadeniz Bölgesi’nde iklimden dolayı,Akdeniz Bölgesi’nde ise daha değerli ürünlerin ekilmesinden dolayı yetiştirildiği alanlarda dardır. Ekmek,Bisküvi,Makarna ve Un Sanayi’nde kullanılır.

5 MISIR ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Yaz yağışları alan veya sulama yapılan alanlarda yetiştirilir Karadeniz Kıyı Şeridi’nde ve Marmara’nın Kuzey Kesimleri’nde doğal olarak yetişirken Akdeniz Ege ve diğer bölgelerde sulamayla yetişmektedir. Son yıllarda mısırın yem ve yağ kullanımında artmasıyla Çukurova’da üretimi de artmıştır.Ve buna bağlı olarak ta Akdeniz , mısır üretiminde Karadeniz’i geçmiştir Mısırın yazın sulama istemesi,temel besin maddesi olmaması üretimin arpa ve buğdaydan daha az olmasına sebep olmuştur

6 PİRİNÇ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Yetişme süresi boyunca yüksek nem ve sıcaklık isteği vardır Yaz Yağışları istediğinden dünyada en fazla Muson İklimi’nde (Asya’nın Güneyi) yetiştirilir Pirinç üretim alanları hastalık yayılma tehlikesine karşı DEVLET KONTROLÜ altındadır.

7 TÜTÜN ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Kıraç Toprakları seven ,yetişme döneminde nem ve sıcaklık isteyen bir bitkidir Kalite’nin düşmemesi için üretimi DEVLET KONTROLÜ altındadır. Dünya’da üretimde 6.Sırada yer alır.

8 PAMUK ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Yetişme döneminde yağış,olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister. Ürün verdiği dönemlerde tabandan sulanması gerekir Yaz yağışlarından ötürü Karadeniz de yetiştirilemez İç bölgelerimiz de ise yaz sıcaklığı yeterli olmadığı için Akdeniz ve Ege bölgeleri kadar gelişmemiştir En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir.Burada GAP’ın katkısını gözardı edemeyiz. Dünya da ilk 6 ülke arasına girmektedir.

9 ŞEKER PANCARI ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Fazla sıcaklık isteği yoktur.(Fazla yağışı sevmez) Bu nedenle her türlü iklim koşullarında yetiştirilmesi mümkündür. Tüm iç kesimlerde üretimi yaygındır.En fazla üretim iç Anadolu Bölgesi’nde yapılır. Fazla yağıştan hoşlanmadığı için Karadeniz de yetişmez. Yüksek gelir getiren ürünler üretildiğinden Ege ve Akdeniz kıyı ovalarında yetiştirilmemektedir. Şeker Üretimi’nde ve Hayvan Yemi üretiminde kullanılır.

10 ÇAY ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Aşırı bol yağış istediğinden Tropikal iklim bölgelerinin tarım ürünüdür. Nemli sıcak veya nemli ılıman iklim bölgelerinin ürünüdür Ülkemizdeki çay üretiminin tamamını Doğu Karadeniz karşılar Çay,Türkiye’de tabii ekim alanı en dar olan ürünlerdendir

11 AYÇİÇEĞİ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Yetişme Dönemi’nde bol yağış,olgunlaşma
Döneminde ise bol güneş ister. Türkiye’de en fazla Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir.

12 ZEYTİN ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Akdeniz ikliminin doğal bitkilerindendir
Soğuğa karşı duyarlı olduğundan kışların ılık geçtiği don olaylarının görülmediği Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Karadeniz’in bazı kıyı kesimlerinde üretilir Zeytin ağacının özelliğinden bir yıl fazla bir yıl az ürün vermektedir. Ülkemizde en fazla Edremit körfezi civarında yaygınlaşmıştır Türkiye Dünya zeytin ve zeytin yağı üretiminde İtalya, Yunanistan, İspanya, Tunus gibi ülkelerle ön sıralarda yer almaktadır.

13 HAŞHAŞ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
Kıraç Toprakları seven ,yetişme döneminde nem ve sıcaklık isteyen bir bitkidir Eroin ve Uyuşturucu yapımında kullanıldığından üretimi DEVLET KONTROLÜ altındadır. İlaç ve Yağ Sanayi’nde kullanılır

14 FINDIK ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir.
Don olayı ve yaz kuraklığı verimi düşürür Ordu Giresun ve Trabzon İlleri üretimin yarısını sağlamaktadır.Bolu ve Zonguldak’ta da üretilir Marmara bölgesinde Sakarya ve İzmit çevresinde yapılır Karadeniz,ülkemizin fındık üretiminin %76 sını karşılar Türkiye dünya fındık ihtiyacının %70-75 ini karşılar.Buna göre,Türkiye dünyada fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Ülkemizde yetiştirilen fındığın çoğu Almanya, ABD, İsviçre ve İngiltere’ye ihraç edilir.

15 İNCİR ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Akdeniz ikliminin doğal bitkilerindendir
Soğuğa karşı duyarlı olduğundan kışların ılık geçtiği don olaylarının görülmediği Akdeniz ve Ege Kıyıları’nda yetiştirilir. Türkiye,incir üretiminde dünyada ilk sırada yer alır.

16 MUZ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Tropikal bölge bitkisidir
Yüksek sıcaklık ve bol nem gereklidir Don olayına karşı en hassas bitkidir Sadece Antalya ve Mersin arasındaki çok dar bir kıyı şeridinde tarımı yapılır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

17 TURUNÇGİLLER ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Ana vatanı Güney Asya dır
Sıcaklığın sıfırın altına düşmediği her yerde yetişebilir.Ancak yüksek sıcaklık ve ve bol su isteyen bir bitkidir Bu nedenle turunçgil tarımı Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yaygınlaşmıştır Ege’de Muğla, İzmir, Aydın illerinde ve Karadeniz’de Rize kıyılarında yetişir.

18 son SBEP


"SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM www.sosyalbilgievi.tr.cx." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları