Bu konuda, grupla psikolojik danışmayı anlayabilmek için bu alanda kullanılan bazı kavramlara değinilmiştir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Advertisements

İŞ BİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
Yaratıcı Drama Atölyesi
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
Küçük Grup eğitimi.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ EGIT215
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI. İşbirliğine dayalı öğrenme; öğrencilerin sınıf ortamında küçük karma guruplar oluşturarak (cinsiyet, başarı durumu,
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -1-
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.
GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA
TAM ÖĞRENME MODELİ Hazırlayan Güzide BAŞDAĞ Ankara 2003.
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
REHBERLİK.
ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU ÖĞRENCİ GELİŞİM VE PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ (ÖGPDM)
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
REHBERLİK DERSİ III.
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
AKRAN DANISMANLIGI Şenel KARAMAN Psikolog
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
SINIF REHBER ÖĞRETMENLERİNİN YAPABİLECEKLERİ ÇALIŞMALAR
Rehberlik Servisi Tanıtımı
NÜFUS HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
PROBLEM ÇÖZME YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI Genel Hedef : Problem çözme becerisini kazanabilme. Düzey : İlköğretim ikinci kademe Üye sayısı : 12 Süre.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ
BÖLÜM 10 ERKEN ÇOCUKLUKTA DUYGUSAL ve SOSYAL GELİŞİM.
TEMEL BECERİLER-3.
Danışmanlık Modelleri Alan Uzmanlığı Modeli Hasta-Doktor Modeli Süreç Yönelimli Danışmanlık Modelleri * Sistem Danışmanlığı *
Grubun Süresi Grubun Planı Grup Ortamı Gruba Üyelerin Seçimi Grubun Büyüklüğü 1 2 ANA BAŞLIKLAR 5 3 Grubun Süresi Grubun Planı 4 Grup Ortamı.
TERAPÖTİK ÇALIŞMA UYUMUNUN TARİHSEL SÜRECİ Terapötik çalışma uyumu, terapötik uyum yada çalışma uyumu olarak da kullanılan kavramın, tam olarak.
DANIŞMADA ALIŞTIRMALAR Kendini ve Başkalarını Tanımayla İlgili Alıştırmalar Terapötik Güçlerin Oluşmasıyla İlgili Alıştırmalar GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMADA.
Grupla Psikolojik Danışma ve Bireysel Psikolojik Danışma Grupla Psikolojik Danışma ve Grup Rehberliği 1 Grupla Psikolojik Danışma ve Bireysel.
Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı.
GİRİŞ.
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
PSİKOSOSYAL DESTEK EĞİTİMİ
ACİL BAKIM GEREKTİREN HASTALIKLARDA İLK YARDIM.
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI HAZIRLAYANLAR HAVVA KESKİN
Gençlerle Grup Çalışması
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Gaziantep/ Nizip Cumhuriyet İlkokulu
GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
REHBERLİK DERSİ III.
OKUL TEMELLİ ÖNLEYİCİ REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Başşliyoouu... Başlıyor....
Gruplarla Sosyal Hizmet Dersi (Sosyal Çalışma Mesleğinin Yöntemleri)
EMPATİK İLETİŞİM.
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
KAPALI GRUP KÜLTÜR TURLARI
Sunum transkripti:

Bu konuda, grupla psikolojik danışmayı anlayabilmek için bu alanda kullanılan bazı kavramlara değinilmiştir.

KAPALI GRUPLAR (CLOSE GROUPS) Daha önceden kaç oturum olacağı, kaç kişinin katılacağı planlanan ve daha sonraki oturumlarda gruba hiçbir üyenin alınmadığı gruplar kapalı gruplardır.

ALIŞTIRMALAR (EXERCISES) Gerek grupla psikolojik danışmada, gerekse bireysel psikolojik danışmada, danışanın kendini, başkalarını tanıması, direnç ve transferansla baş etme, iç çatışmaların ayırdında olması, sürecin işlemesi amacıyla bazı sözel yada sözel olmayan oyunlardır.

GRUP LABORATUVARI YA DA GRUP EĞİTİMİ LABORATUVARI Grupla psikolojik danışma alanında eğitim görenlerin grup üyesi olarak çeşitli alıştırmalar aracılığıyla kendilerini ve diğer üyeleri tanıdığı bir süreçtir.

DENEYLER (EXPERIMENTS) Deneyler, gestalt terapide kullanılan bir kavramdır.

GRUP ÇALIŞMASI YA DA GRUPLA ÇALIŞMA Grupla yapılan tüm çalışmaları içermektedir. Daha çok sosyal çalışma literatüründe karşılaşılan bir kavramdır.

ETKİLEŞİM GRUPLARI Kişisel gelişimi ve kişiler arası iletişimin geliştirilmesini yaşantısal süreç aracılığıyla vurgulamayı amaçlayan gruplardır.

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER GRUBU Yalom’un ortaya attığı bir kavramdır.

İNTRAPSİŞİK ÖZELL İKLİ GRUPLAR Grup süreci içinde, özellikle birey merkezli gruplarda, çekirdek çatışmalara inilmesi ve bireyin derinlemesine incelenerek farkındalık düzeylerinin artırıldığı gruplardır.

İŞE YÖNELİK GRUPLAR Bir işin yapılmasının amaçlandığı gruplardır. Daha çok endüstri kuruluşlarında rastlanır ve iş bittiğinde grup sona erer.

BİREY ODAKLI (MERKEZLİ) GRUPLAR Grup süreci içinde bir üyenin, şekle getirildiği, bir başka ifadeyle bir üye üzerinde odaklanıldığı, diğer üyelerinse zeminde oldukları grupla psikolojik danışma biçimidir.

GRUP ODAKLI (MERKEZLİ) GRUPLAR Bireysel sorunlar yerine daha çok grup üyelerinin birbirleriyle olan etkileşim ve iletişim biçimlerinin üzerinde durulduğu gruplardır.

GRUP ODAKLI (MERKEZLİ) GRUPLAR Bireysel sorunlar yerine daha çok grup üyelerinin birbirleriyle olan etkileşim ve iletişim biçimlerinin üzerinde durulduğu gruplardır.

Grup liderinin belli bir amaca yönelik kurduğu psikolojik ÖZEL AMAÇLI GRUPLAR Grup liderinin belli bir amaca yönelik kurduğu psikolojik danışma gruplarıdır.

MARATON GRUPLARI Grup üyelerinin, üç-dört gün, liderli olarak sürekli toplanıp oluşturdukları psikolojik danışma gruplarıdır.

KENDİ KENDİNE YARDIM GRUPLARI Üyelerin birbirlerine yardım etme amacıyla, lidersiz olarak toplandıkları gruplardır.

Benzer yaşam sorunlarını yaşayan üyelerden oluşan ve DESTEK GRUPLARI Benzer yaşam sorunlarını yaşayan üyelerden oluşan ve liderin grup üyelerinin durumlarını kabul ettiği, onların durumlarını değiştirmeğe çalışmadığı, üyelerin kendi sorunlarını anlamalarına yardım edildiği gruplardır.

PSİKO-EĞİTİM GRUPLARI Psiko-eğitim grupları davranış değişikliğine yönelik belli programa dayalı daha çok bilişsel yaklaşım yönelimli olan gruplardır.

PAYLAŞTIRMA (SHARING) Paylaştırma becerisi daha çok grupla psikolojik danışmada kullanılan bir beceridir.

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMADA SÜREÇ Grup içindeki iletişimin nasıl olduğu süreci meydana getirir (Naar, 1993). Olaylar farklı olsa bile eğer iletişim biçimi değişmemişse süreç aynıdır.

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMADA İÇERİK İçerik grup içindeki iletişimin ne olduğudur. Gruba getirilen sorunlar, paylaşımlar içeriği oluşturur. Psikolojik danışman’ın neler söylendiği tuzağına düşmemesi gerekmektedir.

METAİLETİŞİM İletişim hakkındaki iletişimdir. Örneğin, bir kişi “Kapıyı aç.” derken, diğeri “Lütfen kapıyı açar mısın?” der, diğeri, “Oda ne kadar sıcak oldu.”, ötekisi “Kapı açılınca oda soğuyabilir.” diyebilir.

Gerek bireysel psikolojik danışma, gerekse grupla psikolojik SÜPERVİZYON Gerek bireysel psikolojik danışma, gerekse grupla psikolojik danışma alanındaki uygulamalara ilişkin, psikolojik danışman’ın, kendisinden daha üst düzeyde olan alanda yetişmiş bir kişice denetlenmesidir.

KONSÜLTASYON Alanda aynı düzeyde olan meslektaşların, psikolojik danışma oturumlarını tartışarak bilgi alışverişinde bulunmalarıdır.

GRUP LİDERİ Grupla psikolojik danışma sürecini kolaylaştıran, bu alanda yetişmiş psikolojik danışmandır.

Refere Etmek, Öngörüşme, İkili Duygular, Sözleşme, Davranışsal Amaçlar, Genel Amaçlar, Sonlandırma da konuya dair bilinmesi gereken diğer kavramlaradır.