Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Hizmet Kuram ve Yaklaşımları Sorumlu Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Veli DUYAN Konu: Transaksiyonel Analiz

2 Transaksiyonel analiz yaklaşımını Eric Berne (1910 - 1970) tarafından geliştirilmiştir.

3 Berne ordudaki günlerinde sezgi konusuna incelemeler yapmış ve ego imajı kavramını geliştirmiştir. Psikanalitik tedavinin yavaş ilerlemesi ve de hastaya tedavide edilgen bir rolün verilmesinden duyduğu rahatsızlık, onun tedavide yeni bir yaklaşımı aramasına neden olmuştur. Bu arayışları onun kuramının temelini oluşturacak olan ego durumlarını fark etmesine yol açmıştır.

4 Berne yılları arasında ego durumlarının tanımlanması veya yapısal analiz, bireyler arası etkileşimlerin analizi, açık olduğu kadar gizil transaksiyonlar dizisinin analizi (oyun analizi) ve hastanın tüm yaşamını uzunlamasına inceleyerek geleceğini inceleme ve tahmin etmeyle ilgili görüşlerini oluşturmuştur.

5 Transaksiyonel analiz yaklaşımının, "insanların yaptıkları, düşünce biçimleri ve duygusal tarzından kendilerinin sorumlu olduğu" şeklinde bir varsayımı bulunmaktadır. Başka insanlar bizim belli bir şekilde hissetmemizi sağlayamaz; tersine, içinde bulunulan duruma geniş ölçüde kendi seçimimizle tepkide bulunuruz. Müracaatçıları kişisel sorumluluk almaktan nasıl uzak durduklarıyla ilgili olarak onları yüzleştirmek ve müdahale sürecinde sorumluluk almalarını sağlamak gereklidir.

6 Temel Yaşam Pozisyonları
Bireyin kendisine ve başkalarına ilişkin algılarını dayandırdığı temel duruma, “yaşam pozisyonu” denilmektedir. Yaşam pozisyonları kavramı; bir kimsenin yalnızca kendisi ve başkalarıyla ilgili görüşleriyle sınırlı olmayıp, temelde psikolojik bir durumu ifade etmekte ve bireyin kendisine ve başkalarına ilişkin duygu, düşünce ve davranışlarını içermektedir.

7 Ben iyi değilim – Sen iyisin
Ben iyi değilim – Sen iyi değilsin Ben iyiyim – Sen iyi değilsin Ben iyiyim – Sen de iyisin

8 Temas İletisi Gereksinimi
Temas iletileri; sözel ve sözsüz, olumlu (övgü, tamamlayıcılık, kabul, sevme, ödüllendirme, sempati, şefkat, teselli etme, iyi yapılan işten keyif alma) veya olumsuz (bastırma, engelleme, kötüleme, eleştirme, alçaltma, dalga geçme, azarlama, çıkışma, paylama, cezalandırma), koşullu (gizli motiflerle temas kurma, ne olduğundan ziyade ne yaptığına göre temas verme, performans yönelimli, rahatlatma – memnun etme yönelimli) veya koşulsuz olabilir.

9 Zamanı Yapılandırma Geri Çekilme Tören Vakit Geçirme Etkinlik
Psikolojik Oyunlar Samimiyet

10 Ego Durumları Ebeveyn Yetişkin Çocuk


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları