Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)"— Sunum transkripti:

1 Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)

2 Türkiye’de yoğun davranışsal eğitim sunan bir program olarak Otistik Çocuklar için Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP) yürütülmektedir. Yoğun, kesintisiz ve bire-bir davranışsal eğitim sağlamayı amaçlayan OÇİDEP’te temel vurgu çocuğun yaratılan öğrenme ortamında eğitim, masa başında yanlışsız öğretim formatıyla bire-bir yürütülen ayrık denemelerden ve serbest oyunlardan oluşmaktadır.

3 OÇİDEP’in kapsamında, çocuğa kazandırılması hedeflenen farklı düzeylerdeki beceri grupları yer almaktadır. Öğretime eşleme, taklit, alıcı dil ve oyun becerileriyle başlanmaktadır. Çocuğun özelliklerine bağlı olarak ifade edici dil becerilerini geliştirmek amacıyla fırsat öğretimine ve/veya PECS’e yer verilmektedir. Ayrıca, her çocuğun mümkün olan ilk fırsatta oyun grubu, sosyal beceri grubu, yuva vb. akran etkileşimi olanaklarından yararlanması da hedeflenmektedir.

4 OÇİDEP, eve ve kuruma dayalı olmak üzere iki şekilde başlatılmıştır
OÇİDEP, eve ve kuruma dayalı olmak üzere iki şekilde başlatılmıştır. Ancak, OÇİDEP tarzı programlar genellikle her çocuğun kendi evinde yürütülmektedir. Bu amaçla, en az üç eğitmenden ve bir danışmandan oluşan bir ev eğitim ekibi kurulması önerilmektedir. Eğitmenler, sıklıkla, ön eğitimden geçen uzman olmayanlardan ya da yarı uzmanlardan oluşmaktadır. Bu eğitmenlerin tüm eğitim çalışmalarını bir uzman danışmanlığında sürdürmeleri gerekmektedir.

5 Uzmanların otizm, uygulamalı davranış analizi ve yoğun davranışsal eğitim alanlarında bilgi ve deneyimlerinin olması büyük önem taşımaktadır. Eğitmenler ve danışmanlık yapan uzman haftalık danışma toplantılarında görüş alışverişinde bulunmakta ve birbirlerinin eğitimini gözleyerek değerlendirmektedir. Ayrıca, belirtilen ekip üyelerinin çalışmaları uygulamalı davranış analizi, otizm ve yoğun davranışsal eğitim alanlarında deneyimli kıdemli uzmanlar tarafından izlenmelidir (Lovaas, 2003).

6 OÇİDEP’in Özellikleri ve Yürütülmesi
OÇİDEP, otistik çocuklar üzerindeki etkililiği bilimsel olarak desteklenmiş bir eğitim yaklaşımı olan yoğun davranışsal eğitime ilişkin bir Türkçe program olarak Kırcaali-İftar (2006) tarafından, Lovaas’a (2003) dayalı olarak geliştirilmiştir.

7 OÇİDEP temel ve orta düzey beceri gruplarından oluşmaktadır (Bakınız, Tablo 1).
Temel taklit becerilerinin öğretimi üç aşamada yürütülmektedir: nesneli büyük kas becerilerinin taklidi, nesnesiz büyük kas becerilerinin taklidi ve küçük kas becerilerinin taklidi.

8 Temel eşleme becerilerinin öğretimi ise yedi aşamada
yürütülmektedir: -üç boyutlu eş nesneleri eşleme, -iki boyutlu eş nesneleri eşleme, - renk eşleme, -şekil eşleme, -üç boyutlu nesnelerle iki boyutlu temsillerini eşleme, -aynı sınıftan eş olmayan nesneleri eşleme -üç boyutlu nesnelerle eş olmayan iki boyutlu temsillerini eşleme.

9

10 Ayrık Denemelerle Öğretim (ADÖ)
OSB tanılı bireylere öncelikle karmaşık üst becerileri öğrenmeleri için gerekli olan önkoşul becerilerinin (taklit, eşleme, vb.) öğretimi yapılmaktadır. ADÖ, bu önkoşul becerilerinin ediniminde kullanılan en güçlü yöntemlerden bir tanesidir (Lovaas, 2003). Eşleme becerileri; özellikle sınıflama, sözel taklit, nesneleri adlandırma ve akademik gibi pek çok beceri için önkoşul niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla, eğitim sürecinde öğretilmesi gereken öncelikli bir beceridir.

11 Deneme Yönerge İpucu Öğrenci tepkisi
Tepkiye uygun sonuç (pekiştireç/geribildirim) Denemeler arası süre 3-6 saniyedir.

12 (a) çalışılacak ortam düzenlenmiştir,
(b) materyaller hazırlanır, (c) öğrencinin dikkatini sağlamak amacıyla dikkat sağlayıcı ipucu (örneğin, Ahmet, hazır mısın?) sunularak, öğrenci sözel ya da sözel olmayan yollarla hazır olduğunu ifade edince sürekli pekiştirme tarifesi doğrultusunda sosyal pekiştireçlerle pekiştirilir.

13 d) beceri yönergesi (eşle) sunulur.
e) öğrencinin bağımsız tepkide bulunmasına fırsat verilmeden tam fiziksel ipucu sunularak, öğrencinin doğru tepkide bulunması sağlanır. Öğretim oturumları boyunca öğrencinin gereksinimi doğrultusunda, anlık alınan kararlarla ipucu düzeyine ve yoğunluğuna karar verilir. (öğrencinin daha az ipucuyla beceriyi gerçekleştireceği düşünüldüğünde aşamalı olarak ipuçları silikleştirilir) (f) öğretim oturumlarında öğrenci ölçütü karşılayıncaya kadar, tüm doğru tepkileri (ipuçlu/ipuçsuz) yiyecek-içecek pekiştireçleriyle ve sosyal pekiştireçlerle sürekli pekiştirme tarifesi ile pekiştirilir. Yanlış tepkiler pekiştirilmeyerek, hata düzeltmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, yanlış tepki durdurularak, göz kontağını kesilmiş ve beceri yönergesi yinelenmiştir. Doğru tepkiyi kesinleştirecek ipucu sunulup, ipuçlu doğru tepki sadece sosyal olarak pekiştirilmiştir. Herhangi bir tepki gelmediğinde de aynı süreç izlenmiştir, (g) denemeler arası süre üç-altı saniyedir, (h) veri kaydı yapılmıştır


"Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları