Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı."— Sunum transkripti:

1

2

3 Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı
Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Grup Tarafından Kabul Ait Olma Geri-İletim Psikolojik Danışma Grubunun Çekiciliği Danışanların Sorumluluğu Kabulü Grup Üyeleri Danışanın Söz Vermesi Terapötik Gerilim Beklentiler Açıklık

4 Psikolojik danışman, psikolojik danışma grubunda etkili bir
PSİKOLOJİK DANIŞMAN Psikolojik danışman, psikolojik danışma grubunda etkili bir terapötik güçtür; çünkü, o gruptaki diğer terapötik güçlerin oluşmasına, danışanların davranışsal amaçlarını saptamalarına, yardım- alıp vermeyi öğrenmelerine katkıda bulunur ve terapötik ortamı sağlar.

5 Grup üyeleri dışında diğer terapötik güçlere bakıldığında,
PSİKOLOJİK DANIŞMAN Grup üyeleri dışında diğer terapötik güçlere bakıldığında, psikolojik danışman somut olan bir güçtür. Her etkili grup lideri, kendi grubu içindeki güçleri anlamaya çalışır.

6 Ön görüşmede ya da ilk oturumda belirlenen grup kuralları;
GRUP TARAFINDAN KABUL Ön görüşmede ya da ilk oturumda belirlenen grup kuralları; saygılı olma, içten olma, üyelerin birbirlerini kabul etmesi vb. yapılamayla iletilir.

7 Ancak oturumlar ilerledikçe üyeler, değerlendirilmediklerini,
GRUP TARAFINDAN KABUL Ancak oturumlar ilerledikçe üyeler, değerlendirilmediklerini, olumlu, olumsuz yanlarıyla grup içinde kabul gördüklerini hissettikçe kendilerini kabulleri de artar.

8 PSİKOLOJİK DANIŞMA GRUBUNDAKİ GÜVEN
Psikolojik danışma içinde, üyeler, kendilerini güvende hissederler, maskelerini çıkarırlar, savunmalarından arınırlar, sorunlarını açıkça ortaya koyabilirler, duygularını açabilirler.

9 PSİKOLOJİK DANIŞMA GRUBUNUN ÇEKİCİLİĞİ
Grup üyelerine ne denli çekici gelirse, onların üzerindeki etkisi o denli fazla olur. Gruba girme güçleştikçe, grubun çekiciliği artar. Üyeleri birbirine ne denli benzerse ve üyeleri etkili bir şekilde iletişim kuracak kadar grup küçükse grubun çekiciliği artar

10 Kendilerinden neler beklenildiğini ve kendilerinin diğerlerinden
BEKLENTİLER Kendilerinden neler beklenildiğini ve kendilerinin diğerlerinden neler beklediklerini anladıklarında, grup üyeleri, o gruptan kazanç sağlarlar.

11 DANIŞANIN HAZIR OLUŞU Danışan kendisinden beklenenleri anladığı oranda, psikolojik danışmaya hazır olabilir. Bu hazır oluş, direnci azaltır, değişmeyi, öğrenmeyi, davranışsal amaçlara ulaşmayı kolaylaştırır.

12 DANIŞANIN HAZIR OLUŞU

13 Hem değişmesi gerekenler, hem de değişimi etkileyenlerin,
AİT OLMA Hem değişmesi gerekenler, hem de değişimi etkileyenlerin, gruba ait olma duygusunun güçlü olması gerekmektedir.

14 Danışanların, grupla psikolojik danışma oturumlarına devam
DANIŞANIN SÖZ VERMESİ Danışanların, grupla psikolojik danışma oturumlarına devam etmeğe, katılmaya söz vermeleri bir başka deyişle, taahhütde bulunmaları gerekmektedir.

15 DANIŞANIN KATILIMI Kendi sorunlarını çözmek, yeni davranışlar öğrenmek için grup üyeleri psikolojik danışmaya anlamlı bir şekilde katılmalıdır (Ohlsen ve ark., 1988).

16 DANIŞANLARIN SORUMLULUĞU KABULÜ
Öğrenme modeline dayalı psikolojik danışma gruplarındaki, normal bireylerle yapılan grupla psikolojik danışma grupları, öğrenme modeline dayalı olmalıdır, sorumluluk danışanlarındır.

17 Grupla psikolojik danışma oturumlarından kazançlı çıkanlar,
AÇIKLIK Grupla psikolojik danışma oturumlarından kazançlı çıkanlar, problemlerini içtenlikle anlatanlardır.

18 Etkili bir geri-iletim, dinlemeye, yeni davranışları öğrenmek
için doğurguları keşfetmeye, yeni davranışsal amaçları tanımlamaya, iletilenin ne olduğunu açıklamaya ve geri-iletime tepki vermeye danışanı güdüler.

19 TERAPÖTİK GERİLİM İstenilen yeni davranışı öğrenmeleri için danışanların bir doyumsuzluk ve gerilim yaşamaları gerekmektedir.

20 Grup üyeleri de, tıpkı grup lideri, psikolojik danışman gibi
diğer terapötik güçlerden farklıdır. Grup üyeleri, grup lideri gibi somut bir terapötik güçtür.

21


"Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları