COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Nüfus Sayımında Neler Tespit Edilir, Sayım Neden Yapılır?
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Çark-ı Sosyal Oyunu.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
Aşağıda bazı tarım ürünleri ile bunların en çok yetiştirildiği bölgeler eşleştirilmiştir. Bunların hangisi doğrudur? A-) Pamuk - Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
GÖÇLER 1.
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
Göçlerin Sebepleri ve Göç Çeşitleri
1 GÖÇLER Hazırlayan:Adem KEÇELİOĞLU.
NÜFUS POLİTİKALARI.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
NÜFUS VE YERLEŞME.
Coğrafi Bölgeler.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
Göç ve Nedenleri.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
NÜFUS.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Uluslararası Faktör Hareketleri
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
FUAR PAZARLAMA & TANITIM SÜREÇLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
Sunum transkripti:

COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:

TÜRKİYEDEKİ GÖÇLERİN NEDENLERİ VE SONUÇLARI

İnsanların ekonomik, sosyal, siyasi ve doğal nedenlerden dolayı yer değiştirmesine göç denir. Göçlerin önemli bir kısmı ekonomik kökenlidir. Göçler iç ve dış göçler olmak üzere ikiye ayrılır; A)İÇ GÖÇLER: Ülke sınırları içerisinde gerçekleşen göçlerdir. İç göçler sürekli ve geçici olmak üzere ikiye ayrılır.

SÜREKLİ GÖÇLER: Göç eden nüfusun gittiği yerde sürekli kaldığı göçlerdir. Bu göçler genellikle kırdan kente doğrudur. Bu göçlerde ekonomik faktörler sosyal ve siyasi olaylar ve doğal afetler etkilidir. İç göçlerin 1950 lerden sonra fazla olmasında, kırsal kesimdeki hızlı nüfus artışı, toprakların yetersiz olması ve şehirdeki sanayileşmeyle birlikte artan iş imkanları etkili olmuştur.

GEÇİCİ GÖÇLER:  Mevsimlik veya yıllık olarak bazı sebeplerden dolayı şehrini terk ederek başka bir şehre gidilmesidir. İşlerin bitmesi ile tekrar göç ettiği yere geri dönmesidir. Bunlara örnek olarak mevsimlik çalışan işçiler verilebilir. Yazın İstanbul’a gelerek inşaatlarda çalışan işçilerdir.

İÇ GÖÇÜN NEDENLERİ: –    Kırsal kesimde hızlı nüfus artışıyla toprakların bölünmesi ve ailelerin geçimini karşılayamaması. –    Toprağın erozyonla verimsizleşmesi. –    Makineli tarımın gelişmesi ve kırsal kesimde iş gücüne duyulan ihtiyacın azalması.

–    Kırsal kesimde iş imkanlarının sınırlı olması –    Kentlerde sanayinin gelişmiş olmasından dolayı iş imkanlarının ve gelir kaynaklarının fazla olması –    Kentlerde eğitim, sağlık hizmetlerinin kırsal kesimden daha iyi olması –    Deprem, heyelan, sel gibi doğal afetlerin meydana gelmesi iç göçler daha çok Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinden, özellikle sanayileşmiş İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit, Konya, Gaziantep, Adana gibi merkezlere olmaktadır. Ayrıca göç eden nüfus genelde erkek ve genç nüfustur. Daha çok tarım dışı sektörlerde çalışırlar.

İÇ GÖÇÜN SONUÇLARI: –    Ülke nüfusunun dengesiz dağılması. –    Yatırımların dengesiz dağılması. –    Düzensiz kentleşme sonucunda sanayi tesislerinin kent içinde kalması ve altyapı hizmetlerinde (yol, su, elektrik, haberleşme) yetersizlikler görülmesi. –    Kentlerde işsizliğin artması ve aşırı nüfuslanmanın meydana gelmesi. –    Dışardan göç alan yerlerde (İstanbul, Ankara, izmir, Bursa vb.) erkek nüfus artarken, dışarıya göç veren yerlerde (Çorum, Kastamonu, Sinop) ise kadın nüfusunun artması. –    Göç veren yerlerde tarım alanlarının boş kalması ve hayvancılığın gerilemesi.

B)DIŞ GÖÇLER: Bir ülkeden başka bir ülkeye olan göçlere dış göç denir. Dış göçlerin en önemli nedenleri savaş, baskı, zulüm ve ekonomik sebeplerdir. Bunun dışında anlaşmalarla karşılıklı nüfus değişimleri (mübadele) ve eğitim maksadıyla dış göçler olmaktadır. Türkiye’de özellikle 1960’lı yıllardan sonra başta Avrupa ülkelerine olmak üzere ekonomik nedenlerden dolayı dış göçler meydana gelmiştir.

Dış ülkelere olan bir diğer göç ise beyin göçüdür, iyi eğitim görmüş nitelikli bireylerin yurt dışına göç etmesidir. Dış göçlerle bir ülkenin nüfusunda artma veya azalma meydana gelebilir. ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin 20. yüzyılın başındaki nüfusları ile 2000’li yıllardaki nüfuslarının çok farklı olmasının nedeni bu ülkelere dışarıdan gelen göçlerdir.

DIŞ GÖÇÜN NEDENLERİ: -Savaşlar, baskı, zulüm, tehdit  -Doğal afetler {Depremler, salgın hastalıklar, kıtlık gibi) -Geçim sıkıntısı (işsizlik) -Sınırların değişmesi -Uluslararası antlaşmalarla sağlanan nüfus değişimi

DIŞ GÖÇÜN SONUÇLARI: -Ülkeler arası ekonomik ilişkiler gelişir. -Kültür alışverişi olur. -Turizmin gelişmesine katkı sağlar. -Döviz girdisi artar. -İşsizlik kısmen azalır. -Aileler bölünür. -Göç alan ülkede nüfus artar. 

RESİMLER:

HAZIRLAYAN: ADI: ŞEYDA SOYADI: YILMAZ SINIFI: 11/B NO: 32