Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı."— Sunum transkripti:

1

2 Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı özellikleri, doğal çevre ve insan arasındaki etkileşimin en somut sonucudur.

3 Hiç şüphesiz, insanın doğal çevresinden faydalanması birinci derecede doğal coğrafya özelliklerine bağlı olarak gelişmiş, özellikle yer şekilleri ve iklim koşulları araziden yararlanmayı sınırlandıran en önemli faktörleri meydana getirmiştir.

4 Teknolojik gelişmeler bu faktörlerin etkilerini kısmen azaltmakla birlikte, tam anlamıyla ortadan kaldıramamıştır. Doğal coğrafya özelliklerinin insanın araziden yararlanma koşulları üzerindeki bu etkin rolüne rağmen, insanların sahip olduğu farklı sosyo-kültürel özellikler, dünya üzerinde farklı arazi kullanım tarzlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

5 Doğal çevreyi durmadan değiştirmeye ve Ondan farklı şekillerde faydalanmaya çalışan insanın çevre üzerindeki etkisi ise, sayısına, alansal dağılımdaki sıklık ve seyrekliğe, kültürel, ekonomik ve teknik gelişme seviyesine bağlı olarak artmıştır.

6 Bilindiği üzere; dünya nüfusunun, (zaman zaman salgın hastalıklar, savaşlar ve izlenen nüfus politikaları v.b. gibi etmenlerden etkilense de) artış sürecine girişi, insanların yerleşik hayata geçmesinden sonra başlamış, doğal koşulların sınırlandırdığı besin alanlarından faydalanan İnsan sayısının artması, her şeyden önce aynı alandan daha çok ürün elde etme ihtiyacını doğurarak, toprak verimliliğini düşürmüştür.

7 Toprak üzerindeki insan baskısının artması ise insanları, daha iyi beslenebilecekleri yeni alanlara doğru göç etmeye zorlamıştır. Gelişen teknolojik koşullar, insanların ihtiyaçlarının değişmesine, çeşitlenmesine yol açmış ve daha önce sadece besin elde etmek amacıyla faydalandıkları araziyi farklı şekillerde kullanmaya başlamışlardır ki, yerleşim alanlarının gelişmesi ve farklılaşmasının temelini de bu farklı faaliyet alanlarının gelişmesi meydana getirmiştir.

8 Toprak üzerindeki insan baskısının artması ise insanları, daha iyi beslenebilecekleri yeni alanlara doğru göç etmeye zorlamıştır. Gelişen teknolojik koşullar, insanların ihtiyaçlarının değişmesine, çeşitlenmesine yol açmış ve daha önce sadece besin elde etmek amacıyla faydalandıkları araziyi farklı şekillerde kullanmaya başlamışlardır ki, yerleşim alanlarının gelişmesi ve farklılaşmasının temelini de bu farklı faaliyet alanlarının gelişmesi meydana getirmiştir

9

10 VEFA POYRAZ ANADOLU LİSESİ 11/F Kübra Kaya 184 Tuğba Çelikkıran 2337 Merve Oğuz 404


"Doğal koşulların insana sunduğu alanlarda, hayatın sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arazi kullanımı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları