14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAİ VE SİYAH.
Advertisements

Sinem USLU.
MUSTAFA YEŞİLADA
Mimaride kimlik.
Uzaktan eğitim için çalışma rehberleri hazırlanması
Ünite Portfolyo Sunumu Zeynep Üzümcü
Resimlerin Kullanımı.
Alanyazın bağlamında tartışmanın yapılması
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Görev Analizi Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Erkan Evrensel, Seval Ergün, Tuğba Günay, Çisem Aytin
ÖĞRENME YÖNTEMLERİ.
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı A) Yaşam Boyu Bakış Açısı B) Gelişimin Doğası C) Gelişim Kuramları D) Yaşam-Boyu Gelişimde Araştırma.
Ünite Portfolyo Sunumu
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Atatürk ilke ve İnkılapları Ünite Tanıtım Sunusu
OKUL YÖNETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Gelişimi FarklI Olan Çocuklar
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
13.Gün MATEMATİK 1.KİTAP Şimdi Test Zamanı ANTRENMANLARLA
İYİLİK HALİ YILDIZI MODELİ ve KENDİ YAŞAM KOÇUMUZ OLMAK
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ÖĞR. GÖR. MEHMET AKİF BARIŞ
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
4.1 GİRİŞ Manzaralar (landscapes) insanlar için önemlidir. Doğal çevre ile insan aktiviteleri arasındaki etkileşimin dinamik dışavurumu olarak günlük.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazarlama araştırma raporunun değerini anlamak (takdir etmek) Rapor yazmayı daha etkili yapmak için pazarlama araştırmacılarının.
Copyright © 2010 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Araştırma Süreci II
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
Koşullar ve Beceriler Grup Dinamiğini ve Süreci Anlama.
GİRİŞ.
KIZ KARDEŞİM MOMMO.
Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger, de Broglie dalga denkleminin zamana ve uzaya bağlı fonksiyonunu üst düzeyde matematik denklemi hâline getirmiştir.
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
Pre-Service Turkish Teachers’ Opinions About Children’s Literature
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Öğretim Programı Tasarım Soruları
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Ünite Portfolyo Sunumu Penny Archer
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
Sunum transkripti:

14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”

14.2 DEĞERLER Özgürlük, eşitlik ve çevreyi korumak gibi değerler (values) insanların ya da diğer sosyal oluşumların hayatlarında yol gösterici ilkeler olarak var olan, önem dereceleri farklılaşan, farklı durumlarda geçerliliğini koruyan ve istenen amaçlardır.

14.3 DEĞER TEORİLERİ Aşağıda en tanınmış iki değer teorisini tartışacağız. Sosyal değer yönelimleri Schwartz’ın değer teorisi

Tablo 14.1 Schwartz’ın (1994) değer teorisinde açıklanan motivasyon tiplerinden dördünün açıklamaları

Şekil 14.1 İki boyutlu düzlemde değer motivasyon tiplerinin yerleşimi Bilsky & Schwartz’tan (1994) alınmıştır. Academic Press Inc. İzniyle yayınlanmıştır.

Biyosferik değerlerin ortaya çıkışı Biyosferik değerler (biospheric values), kişinin kendi iyiliği için doğaya ve çevre kalitesine olan duyarlılığını yansıtır ve bu yönüyle diğer insanların refahına odaklanan altruistik değerlerden farklılaşır.

14.4 DEĞERLER ÇEVRESEL DAVRANIŞLARI NASIL ETKİLER Değerlerin soyut olması bireysel yorumlara oldukça açık olmalarına neden olur. ‘Çevreye değer verme’ değeri ile tam olarak ne demek istiyoruz? Birisi bu değeri nasıl davranışa dökebilir?

14.5 İLİŞKİLİ KAVRAMLAR Çevre psikolojisi literatüründe çevresel davranışı öngören değerlere ilave olarak birkaç ilgili psikolojik belirleyici göze çarpar. Bunlar; çevresel duyarlılık, çevreyle ilgili dünya görüşleri ve doğa mitleridir.

Şekil 14.2 Doğa mitleri. Çizgi manzarayı ve doğanın kırılganlığını sembolize ederken top çevresel olarak riskli davranışı sembolize eder.

14.6 DEĞER ARAŞTIRMALARININ UYGULANABİLİRLİĞİ Bireyler değer önceliklendirmelerinde farklılaştıkları için değerler belirlenmiş mesajların ya da programların homojen gruplara ulaşması için hedef kitlenin segmentasyonu için de kullanılır.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Çevre psikolojisi araştırmalarında değerlere odaklanmanın avantaj ve dezavantajlarını açıklayınız. 2-) Çevreci davranışları açıklarken hangi değerlerin önemli olduğunu belirtiniz. 3-) Uygulamalı araştırmada değerlerle ilgili şimdiki bilgimizi nasıl kullanabiliriz? 4-) Değerler çevresel duyarlılıklar ve doğa ile ilgili mitler gibi çevresel davranışın ilgili belirleyicilerinden nasıl ayrılırlar?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.