Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
Öğretim İhtiyacını Belirleme
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
Bütçe süreci ve kuralları Rogier Tesson Thijs Leijen.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
STRATEJİK YÖNLENDİRME
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Projenin Yürütülmesi ve KAPANIŞ
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
1 İnnova Bilişim Çözümleri Enerji ve Atık Yönetimi Yazılımları.
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
Veri – Bilgi – Karar Kuramları ve Özellikleri
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Müfredatı Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Berna Musal, Cahit Taşkıran, Sevgi Tımbıl, Serpil Velipaşaoğlu, Yücel.
sermayenin karlılığı=vergi sonrası kar/öz kaynakx100
Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
PERFORMANS YÖNETİM SİSTEMİ. Amacımız Sistem : Değerlendirme sistemine sistematik, kirterleri tanımlı bir yaklaşım sağlamak. Çalışanların hangi kriterlere.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğitimcilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 5 Problemin Tanımlanması ve Mevcut Durumun.
DERS-1 SİMÜLASYON (BENZETİM) Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
Sağlık kurumlarının özgün karakteristikleri (1)
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
Visit Turkish delegation 6 juli 2010 Hollanda’da mali kontrolörlerin rolü Thijs Leijen Rogier Tesson.
İhracat kredisi sigortasının kontrol edilmesi Rogier Tesson Thijs Leijen.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
2 Pazarlama Strateji ve Planlarının Geliştirilmesi
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
Tedarik Zinciri Performans Ölçümü
Sermaye Bütçelemesinin Temelleri
İşletmelerde Dış Kaynak Kullanımı
3- Projenin Başlatılması
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Planlama.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen

Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere dayalı mıdır; Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere dayalı mıdır; Maliyetlendirme ve kazanılmış iş değeri ölçülmüş müdür; Maliyetlendirme ve kazanılmış iş değeri ölçülmüş müdür; Proje yönetimi ve kontrolü profesyonel midir (Prince 2)?? Proje yönetimi ve kontrolü profesyonel midir (Prince 2)?? Projeler, iyi yönetişim yapısına sahip midir; Projeler, iyi yönetişim yapısına sahip midir; Projeler fazla mı karmaşıktır ?? Diğer projelerle olan bağımlılıklar göz önüne alınmış mıdır; Projeler fazla mı karmaşıktır ?? Diğer projelerle olan bağımlılıklar göz önüne alınmış mıdır; Projeler IT yapısına uyumlu mudur; Projeler IT yapısına uyumlu mudur; Gateway denetimleri mevcut mudur?? Gateway denetimleri mevcut mudur?? Profesyonel bir raporlama sistemi (kurumsal karne – balanced score card) var mıdır; Profesyonel bir raporlama sistemi (kurumsal karne – balanced score card) var mıdır; Uygulanmakta olan genel bir portföy yönetimi var mıdır? Uygulanmakta olan genel bir portföy yönetimi var mıdır?

Proje Planlarının Değerlendirilmesi(I) Problemin net analizi; Problemin net analizi; Net tanımlanmış çözüm; alternatif yaklaşımlar?? Net tanımlanmış çözüm; alternatif yaklaşımlar?? AMAÇLAR, SMART olmalıdır (spesifik; ölçülebilen; kabul edilebilir; sonuç-odaklı; zaman sınırlı); AMAÇLAR, SMART olmalıdır (spesifik; ölçülebilen; kabul edilebilir; sonuç-odaklı; zaman sınırlı); İş etkilerinin tanımlanması; İş etkilerinin tanımlanması; Kendin üret veya piyasadan tedarik et? Kendin üret veya piyasadan tedarik et?

Proje Planlarının Değerlendirilmesi (II) Maliyetlerin ve faydaların tahmini DOĞRU MU? Yalnızca gerçekleştirmeye ait masrafların değil; aynı zamanda bakım ve faydalanmaya ait masrafların da; Maliyetlerin ve faydaların tahmini DOĞRU MU? Yalnızca gerçekleştirmeye ait masrafların değil; aynı zamanda bakım ve faydalanmaya ait masrafların da; ‘Sıfır’ alternatif (hiçbir şey yapmamak) masraflarının ne olduğu net midir?; ‘Sıfır’ alternatif (hiçbir şey yapmamak) masraflarının ne olduğu net midir?; Planlama, çıktıların net bir şekilde programlanmasını karşılıyor mu? Planlama, çıktıların net bir şekilde programlanmasını karşılıyor mu? Bu riskleri barındıran tedbirlerde net risk analizi var mı? Bu riskleri barındıran tedbirlerde net risk analizi var mı?

Gateway Yöntemi (I) Çok kısa bir sürede yapılan analiz; Çok kısa bir sürede yapılan analiz; Eş düzeyde (üst yönetim) yapılan değerlendirme; Eş düzeyde (üst yönetim) yapılan değerlendirme; Lisanslı analistler; Lisanslı analistler; Gizlilik (yalnızca üst yönetime tavsiye verilmesi; önemli konuların/risklerin dışarıya sızdırılmaması); Gizlilik (yalnızca üst yönetime tavsiye verilmesi; önemli konuların/risklerin dışarıya sızdırılmaması); Yapıcı yaklaşım Yapıcı yaklaşım

Gateway Yöntemi (II) Karar öğelerine dayanır. Karar öğelerine dayanır. Gate 0: Programın gözden geçirilmesi; Gate 0: Programın gözden geçirilmesi; Gate 1: Stratejik değerlendirme; Gate 1: Stratejik değerlendirme; Gate 2: İş planı?; Gate 2: İş planı?; Gate 3: Piyasaya hazır olma durumu? Gate 3: Piyasaya hazır olma durumu? Gate 4: Teklif kararı; Gate 4: Teklif kararı; Gate 5: Hizmet için hazır olma durumu; Gate 5: Hizmet için hazır olma durumu; Gate 6: Fayda değerlendirmesi. Gate 6: Fayda değerlendirmesi.

Öneriler Küçük iyidir!!! Küçük iyidir!!! Projeleri zamanında takip edin (gate noktalarında); Projeleri zamanında takip edin (gate noktalarında); Projeye başlamadan önce faydaları nakde dönüştürün (bu, iş desteğinin baştan güçlü olmasını sağlar); Projeye başlamadan önce faydaları nakde dönüştürün (bu, iş desteğinin baştan güçlü olmasını sağlar); Belirsizlik payını göz önünde bulundurarak öngörüde bulunun. Belirsizlik payını göz önünde bulundurarak öngörüde bulunun.

Sorular Projeleriniz ne kadar olgun? Projeleriniz ne kadar olgun? Türkiye’de proje kontrolü konusunda mevcut durum nedir? Türkiye’de proje kontrolü konusunda mevcut durum nedir? Prince II ve Gateway yöntemleri kullanılıyor mu? Türkiye koşullarında kullanılmaları uygun mu? Prince II ve Gateway yöntemleri kullanılıyor mu? Türkiye koşullarında kullanılmaları uygun mu?