Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sermaye Bütçelemesinin Temelleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sermaye Bütçelemesinin Temelleri"— Sunum transkripti:

1

2 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri
BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri

3 Bölümü bitirdiğinizde aşağıdakilere hâkim olmalısınız:
• Sermaye bütçelemesini tartışmak Sermaye Bütçelemesi: Nakit akışlarının bir yıldan fazla olmasının beklendiği varlıklıklara dönük harcama planlama sürecidir. • NPV, IRR, MIRR ve geri ödeme gibi temel sermaye bütçelemesi kararları kriterlerini kullanmak ve hesaplamak • NPV’nin neden iyi bir kriter olduğunu açıklamak ve diğer yöntemlerde var olan problemlerin üstesinden gelebilmek

4 11-1 SERMAYE BÜTÇELEMESİNE GENEL BİR BAKIŞ
Stratejik İş Planı: Geniş anlamda firmanın temel stratejisini 5 ya da 10 yıl gibi uzun vadeli dönemde belirler.

5 11-2 NET BUGÜNKÜ DEĞER (NPV)
Net Bugünkü Değer (NPV): NPV’yi kullanarak yatırım tekliflerinin sıralaması yöntemi. Projenin sermaye maliyetinde iskonto edilmiş serbest nakit akışlarının bugünkü değerine eşittir.

6 Bağımsız Projeler: Nakit akışları diğer projelerin kabul edilmesi ya da red edilmesine bağlı olmayan projelerdir. Ayrışık Projeler: Bir küme projeden sadece bir tanesinin kabul edilebileceğidir.

7

8 11-3 İÇ GETİRİ ORANI (IRR) İç Getiri Oranı (IRR): Projenin NPV’sini sıfıra eşitleyen iskonto oranıdır.

9

10

11

12 11-4 ÇOKLU İÇ GETİRİ ORANI

13

14 Çoklu IRR’ler: Projenin bir ya da birden fazla IRR’ye sahip olduğu durumdur.

15

16 11-6 DEĞİŞTİRİLMİŞ İÇ GETİRİ ORANI (MIRR)
Modifiye Edilmiş IRR (MIRR): Proje maliyetinin bugünkü değerinin nihai değerinin bugünkü değerine eşit olduğu iskonto oranıdır. Burada nihai değer, nakit girişlerinin gelecek değerlerinin toplamı, firmanın sermaye maliyetinde birleştirilmesiyle bulunmaktadır.

17

18 Net Bugünkü Değer Profili:
11-7 NPV PROFİLLERİ Net Bugünkü Değer Profili: Projenin NPV’si ve firmanın sermaye maliyeti arasındaki ilişkiyi gösteren grafik.

19

20 Devam ediyor…

21

22 Çapraz Makas Oranı: İki projenin NPV profillerinin çakıştığı sermaye maliyeti ve böylece projenin NPV’lerinin eşit olduğudur.

23

24

25 11-8 GERİ ÖDEME DÖNEMİ Geri Ödeme Dönemi: Yatırımın nakit akışlarının maliyetlerini karşılamaları için gerekli zaman dilimidir.

26

27 İskonto Edilmiş Geri Ödeme: Maliyetini karşılamak için yatırımın sermaye maliyetinde iskonto edilmiş yatırımın nakit akışları için gerekli olan zaman uzunluğudur.

28

29 11-10 PRATİKTE KULLANILAN KARAR KRİTERİ


"Sermaye Bütçelemesinin Temelleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları