MADDENİN DEĞİŞİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Ülkemizin Doğal Kaynakları
MADDE DÖNGÜLERİ KASIM 2010 GRUP AY TALİA YAŞAR BAKDUR İ.Ö.O.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Çevremizdeki Canlılar
Doğal ve Yapay Maddeler
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
ALET-EŞYA-MALZEME-CİSİM
4.SINIF KİMYA KONULARI.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ 4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
MADDE VE DEĞİŞİM.
DOĞAL MADDE VE YAPAY MADDE.
ÇEVREMİZİ TANIYALIM FEN BİLGİSİ ÜNİTE-1.
Maddeyi Tanıyalım.
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

MADDENİN DEĞİŞİMİ

Maddenin Değişimi Maddelerin yapısı farklı şekillerde değişmektedir. İnsanlar,maddenin yapısını kullanım amaçlarına göre uygun olacak şekilde farklı yöntem ve yollarla değiştirirler. Doğada gerçekleşen bir çok olay sonucunda da maddelerin yapısı değişmektedir.

1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler Dünyada bulunan yer altı ve yer üstü kaynakları,yaşayan her canlının temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitededir. İhtiyacımız olan her şeyi doğadan doğrudan ya da dolaylı olarak elde ederiz. Örneğin;toprakta yetişen bir çok bitki insanlara ve hayvanlara gıda kaynağıdır.yine birçok bitki türünden kullandığımız eşya ve elbiselerimizi elde ederiz.

Doğal Madde Su,toprak,petrol,mineraller,ormanlar vs. gibi doğada kendiliğinden bulunan maddelere doğal kaynak denir. Bunlardan elde edilen maddelere İse doğal maddeler denir. Örneğin;buğday,tahta,hayvanlardan elde edilen ürünler doğal maddelere örnektir. Doğal madde Doğal kaynak

İşlenmiş Madde Doğal kaynaklardan elde edilen doğal maddelerin insanlar tarafından işlenerek daha kullanışlı hale getirilirler. Bu maddelere işlenmiş maddeler denir.

Yapay Madde Doğal kaynakların uzun yıllar bilinçsizce kullanılması sonucunda kaynaklar ya azalmış ya da bazıları gibi tükenmiştir. Bu nedenle bilim insanları yaptıkları deneyler sonucunca doğal kaynaklardan elde edilen maddelerin yerine kullanılabilecek değişik ürünler elde etmişlerdir. Elde edilen bu ürünlere yapay madde denir. Örneğin;çatal,bıçak,kaşık,tencere,yağmurluk gibi…

Kullandığımız bazı maddelerde de yapay ve doğal maddeler bir arada bulunurlar. Örneğin;doğal olan süt veya meyve suyunun içine paketlenirken bozulmaması için yapay maddeler konulmaktadır. Ayrıca paketlenen meyve suyu ve süt işlenmiş madde haline gelmiştir.

Doğa olayları maddeyi değiştirir Dünyamızda meydana gelen yer altı ve yer üstü doğa olayları sonucunda da madde değişmektedir. Örneğin;aşırı yağışlar sonucunda heyelanlar meydana gelmekte bunun sonucunda da toprağın yapısı ve yeri değişmektedir.