Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler"— Sunum transkripti:

1

2 1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Nesnelerin üretiminde amaca uygun madde kullanılır. Uygun madde kullanılmazsa o nesne işe yaramaz. Bu nedenle yaşantımızı kolaylaştıran nesnelerin yapımında uygun maddeler seçip bunları işlememiz gerekir.

3 İşlenmiş maddeler Taş, toprak, odun, sebze, meyve ve tahıl doğada bulunan maddelerden bazılarıdır. Doğal madde olarak adlandırılan bu maddeler çeşitli ürünler elde edilirken ham madde olarak kullanılır. İnsanlar çeşitli yöntemler kullanarak ham maddeleri işlenmiş maddelere dönüştürürler.

4 Koyunların kırkılmasından elde edilen yün, işlenerek iplik yapımında ham madde olarak kullanılır.İplik sadece yünden değil ipek, keten ve pamuktan da elde edilir. Fabrikalarda iplik haline getirilir. İşlenmiş maddeler bir çok ürünün yapımında kullanılır. Atkı,eldiven,kazak…

5 HAM MADDE İŞLENMİŞ MADDE

6 Yapay maddeler Koyun, yılan, timsah vb. hayvanların derilerinin işlenmesiyle çanta, ayakkabı,davul gibi çeşitli eşyalar üretilir. Naylon, plastik, teflon ve yapay kauçuk gibi ürünler, petrol kökenli yapay maddelerdir. Naylon; yün ve ipek yerine kullanılmaktadır.Kumaştan çoraba kadar birçok maddenin üretiminde naylondan yararlanılır. Plastik, sağlam ve dayanıklı bir malzemedir.

7 Bakır ve çelik gibi doğal maddelerden tencere yapılmaktadır
Kullandığımız bazı eşyalarda doğal ve yapay malzemeler iç içe bulunur. Örneğin bahçemizdeki çit, odunun işlenmesiyle yapılır. Çitin daha sonra boyanması onu yapay madde yapmaz.

8 2.Doğa olayları maddeyi değiştirir
Süt, pastörize edilirken dayanıklılığını arttırmak için bazı yapay maddeler eklenir. İçtiğimiz pastörize süt, işlenmiş bir maddedir. 2.Doğa olayları maddeyi değiştirir Yağmurun aşırı yağması sonucu oluşan sel, karşısına çıkan taş ve toprağı sürükler. Dereler ve akarsular da yataklarından kopardıkları taşı ve toprağı sürükleyerek yeryüzünü şekillendirir. Akarsuların taşıdığı çakıl ve kum parçaları çarptıkları kayaçları aşındırır. Özellikle yumuşak kayaçlar, sert olanlara göre daha çabuk aşınır.

9 Rüzgâr da yağmur gibi doğada aşınmaya sebep olmaktadır
Rüzgâr da yağmur gibi doğada aşınmaya sebep olmaktadır. Rüzgâr, bitki örtüsü az olan, kurak ve verimsiz alanlarda daha çok etkilidir. Peri bacaları; yağmur, rüzgâr, akarsu ve sıcaklık farkından dolayı oluşan aşınmaya bir örnektir.

10 Ani sıcaklık değişimi de doğayı
etkiler. Yeryüzüne düşen yağmur suyu, kayaçların arasına girer. Gündüz ısınan kayaçlar gece aniden soğur. Kayaçlar arasındaki su donarak kayacın parçalanmasına sebep olur. Büyük ve sert kayaçların ani sıcaklık değişimiyle parçalanması uzun zaman alır.


"1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları