Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe."— Sunum transkripti:

1 DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe uğratıp veya olduğu gibi onları kullanarak yaşamlarını kolaylaştırırlar. Günlük hayatta kullandığımız nesnelerin yapımında çeşitli maddeler kullanılır. Bu maddeler, nesnelerin kullanım alanlarına uygun seçilir. Nesnelerin yapımında ve malzeme olarak kullanılan maddeleri şu şekilde sınıflandırma yaparız. 1. Doğal maddeler 2. İşlenmiş maddeler 3. Yapay maddeler 1- Doğada kendiliğinden bulunan maddelere doğal madde denir. Taş, toprak, ağaç, demir, altın, sebze, meyve, su, kömür, pamuk, petrol birer doğal maddedir.Doğal maddeler insanlar tarafından işlenerek değiştirilir ve amaçları doğrultusunda kullanılır. Örneğin domates salçasının doğal maddesi domatestir, unun doğal maddesi ise buğdaydır. Doğal maddeler, çeşitli ürünleri elde ederken ham madde olarak kullanılır. Örneğin; doğal madde olan pamuk, iplik ve kumaş yapımında kullanıldığında ham olarak adlandırılır.

2 MADDE DOĞAL İŞLENMİŞ YAPAY
AĞAÇ DERİ SÜT BUĞDAY TAŞ HAM PETROL PAMUK SU TAHTA UN ZEYTİN PASTÖRİZE SÜT PEYNİR SALÇA PAMUKLU KUMAŞ PLASTİK VİNLEKS TEFLON SENTETİK BOYA NAYLON YAPIŞTIRICI

3 2- Doğal maddelerin insanlar tarafından fabrika, atölye vb
2- Doğal maddelerin insanlar tarafından fabrika, atölye vb. yerlerde işlenmesiyle elde edilen maddeye işlenmiş madde denir. İşlenmiş ürünlerin yapımında kullanılan maddeler malzemedir.İnsanlar maddeleri işleyerek hem ihtiyaçlarını karşılarlar, hem de para kazanırlar. * Pamuktan yapılan kumaş ya da iplik işlenmiş maddedir. * Doğal madde olan zeytinden elde edilen zeytinyağı işlenmiş maddedir. * Petrol doğal bir maddedir. Petrolden elde edilen benzin, mazot, gazyağı işlenmiş maddedir. * Buğdaydan elde edilen ekmek işlenmiş bir maddedir. Pamuk ipliğinin ürünü olan kumaş ve bluz son üründür. Buğday ve unun işlenmesiyle elde edilen ekmek son üründür. Ekmek, köfte ve tatlı için kullanıldığında malzeme olur. Yemek yerken kullandığımız çatal ,bıçak, kaşık, yemek pişirdiğimiz tencere ,çelikten yapılır.Çelik doğal bir madde değildir demir ve diğer bazı maddelerden elde edilir, bu yüzden çelik işlenmiş bir maddedir. Bazen doğal maddeler, yeni bir ürün elde etmek için değil de var olan ürünün ömrünü uzatmak için işlemden geçirilir. Örneğin; doğal madde olan süt, fabrikalarda işlemden geçirilerek pastörize süt elde edilir. Pastörize süt de işlenmiş bir maddedir.

4 3-Kullandığımız bütün maddeler doğal maddelerden oluşmaz
3-Kullandığımız bütün maddeler doğal maddelerden oluşmaz.Bazı maddeler insanlar tarafından üretilir.Bunun en önemli nedenlerini ; büyük miktarlardaki ihtiyaçları karşılamak ve ileri teknoloji ürünleri üretmek olarak sıralayabiliriz.Doğal maddelerin yerine kullanılmak üzere çeşitli yollarla yapılan maddeler yapay madde denir. Örneğin; Ağaçtan elde edilen doğal tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir. Sunta, odun talaşının yapıştırılıp sıkıştırılmasıyla elde edilir. * Paket lastiği, otomobil lastiği yapımında kullanılan kauçuk petrol katranından yapılan yapay bir maddedir. Kauçuk ağacından elde edilen doğal kauçuğun yerine kullanılır. * Doğal derinin yerine kullanılan vinileks(suni deri) yapay bir maddedir. * Pamuk, ipek ve yün yerine kullanılan naylon yapay bir maddedir. * Tencere yapımında demir ve çelik yerine kullanılan teflon yapay bir maddedir. Yapay maddeler, doğal kaynakların tüketilmesine karşın üretilen doğal ürünlerin yerine kullanılan maddelerdir.


"DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları