Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı."— Sunum transkripti:

1

2

3 ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı dolaylı yoldan ısınır. ► Karalar ve suların ısınması sırasında bunlarla temas eden alt tabakalardaki hava da ısınır fakat üst tabakalardaki hava soğuk kalır. ► Yükseklere çıkıldıkça hava soğur.

4 ► Dağların üst kısımlarındaki karın geç erimesinin sebebi de budur
► Dağların üst kısımlarındaki karın geç erimesinin sebebi de budur. ► Yeryüzündeki sular güneş enerjisinin etkisiyle buharlaşarak atmosferin üst tabakalarına çıkar ve kümeleşerek bulutları oluşturur. ► Soğuk havanın etkisiyle bulutlardaki su buharı yoğunlaşarak yağmur, kar ve dolu şeklinde yağış olarak yeryüzüne geri döner.

5 ► Bu suların bir kısmı deniz, göl ve akarsulara, bir kısmı da toprak tarafından emilerek yeraltı sularına karışır. ► İşte bu olayların sürekli tekrarlanması olayına su döngüsü adı verilir.

6

7 Bulut Yeryüzünde ısınıp yukarı çıkan su soğuk hava ile karşılaşır ve su damlacıklarına dönüşür. Milyonlarca küçük su damlacığı bulutları oluşturur

8 Yağmur Bulutlarda biriken sular soğuk havayla temas edince ağırlaşır.
Bulutlar bu suyu taşıyamaz ve yağmur olarak bu sular yeryüzüne iner.

9 Kar Bulutların çok soğuk hava (0’ın altında) tabakaların içine girince su buharının donarak kristal hale gelmesi ve yeryüzüne inmesi olayına kar yağması denir.

10 Buz Buz suyun en katı halidir.
Dondurucu günlerde yerde biriken su damlaları donar ve buzlanma olur.

11 Nem Havadaki su buharına nem denir. Havadaki su buharı soğuyarak değişik şekillerde yeryüzüne iner.

12 Sis Bol su buharı taşıyan havanın yer yüzüne yakın yerlerde yoğunlaşması ile oluşan bulutlara sis denir.

13 Dolu Dolu taneleri küçük buz parçalarıdır ve düşmekte olan yağmur damlalarının rüzgarın etkisiyle bir bulutun üst kısmına sürüklenmesi sonucu oluşur. Donan yağmur damlaları aşağı yukarı sürüklendikçe üst üste eklenen buz katmanları nedeniyle daha da irileşerek dolu şeklinde yere düşer.

14 Çiy Yeryüzünün gündüz ısınıp, gece soğumasıyla nemli havadaki su buharı, bitkiler ve taşlar üzerinde yoğunlaşarak su damlacıkları oluşur. Buna çiy denir.

15 Kırağı Çok soğuk gecelerde havadaki su buharı, sıvı hale gelmeden donarak, bitki, taş ve toprak üzerinde ince bir tabakası oluşur. Buna kırağı denir.

16 Bir bölgede uzun yıllar boyunca yinelenen hava olaylarına iklim denir.
Suyun doğadaki döngüsü, denizden uzaklık, denizden yükseklik, (rakım) ve rüzgarla da iklimi etkiler. İklimler, aynı zamanda o bölgede yaşayan bitki hayvan türlerini, insanların yaşam, barınak ve giyim kuşam biçimlerini de etkiler.

17 Dünyamızdaki enerji çeşitlerinin büyük bir bölümünün kaynağı GÜNEŞTİR.
Bitkiler besinlerini üretebilmek için güneş enerjisini kullanırlar. Hayvanlar ve insanlar ise bu bitkileri yiyerek beslenirler. İnsanlar ayrıca hayvansal gıdalar da alırlar.

18 Yani bütün canlıların enerji kaynağı GÜNEŞ enerjisidir diyebiliriz.
Güneş olmasa sular buharlaşmaz, yağış oluşmaz ve barajlarda su birikmezdi. Sıcaklık farkı olmadığından rüzgârda oluşmazdı. Bunun sonucunda biz rüzgâr ve sudan elektrik enerjisi üretiminde faydalanamazdık.

19 Güneş, Dünya’mızdaki yaşamın devamını sağlar.
Işığı, bitkilerin besin ve oksijen oluşturmasını sağlar. Isısı atmosferi ısıtır, buharlaşma ve yoğunlaşmayı sağlar. Yeryüzündeki birçok enerjinin kaynağıdır.

20 İnsanlar, günümüzde güneş enerjisinin doğrudan kullanım yollarını keşfetmişlerdir. Güneş enerjisi ile suyu, bu yolla binaları ısıtmayı; Güneş’ten elektrik enerjisi üretmeyi başarmışlardır.

21 Bittii


"►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları