İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Advertisements

KAYITDIŞI EKONOMİ VE BOYUTLARI
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
Makro İktisat: Temel Kavramlar
Sporda; İstihdam, İşsizlik, İş Alanı
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
Enflasyon Enflasyon, bir ekonomide para miktarının (nominal gelirin) yine o ekonomideki mal ve hizmet miktarına (reel gelire) göre daha fazla artması nedeniyle.
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
Bölüm 25 Toplam Arz- Toplam Talep. 2 Toplam Talep (AD) Monetaristler: AD negatif eğimli, sadece para arzı değişiklikleri kaymasına neden olur. Keynesyenler:
MİLLİ GELİR VE MODERN İSTİHDAM TEORİSİ
Makroekonomi.
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
MALİYE POLİTİKASININ DOĞUŞU
İŞSİZLİK SORUNU VE MALİYE POLİTİKALARI
İktisadi Dalgalanmalar
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
Bölüm 27 İşsizlik David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
Hacettepe Üniversitesi
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
Göç ve Nedenleri.
TASARRUF Tasarruf Fonksiyonu
PHILLIPS EĞRİSİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ANALİZİ
NÜFUS.
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
MAKROİKTİSAT I İŞSİZLİK ve ENFLASYON.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Toplu pazarlık gücü.
PARA TEORİSİ VE POLİTİKASI
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
1 of 28 © 2012 Pearson Education PART II Concepts and Problems in Macroeconomics Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft CASE FAIR OSTER.
MAKRO EKONOMİ 5. HAFTA.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
MAKRO EKONOMİ 4. HAFTA.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
İSTİHDAM VE EKONOMİK YAŞAMDAKİ YERİ
ARZ VE TALEP.
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKRO İKTİSAT İKTİSADİ BÜYÜME VE DALGALANMALAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: İşsizlik, Enflasyon ve İktisadi Hoşnutsuzluk Endeksi Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR.
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
Toplam Arz, Toplam Talep ve Ekonomik Denge*
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 7 EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 3: İŞSİZLİK
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
1. TAM İSTİHDAM 2. ÜRETİM FAKTÖRLERİ EMEK SERMAYE DOĞAL KAYNAK
İŞSİZLİK Faal Nüfus Bir ülke nüfusun 15 yaş ile 64 yaş arasında kalan kısmına faal nüfus denir. Aynı zamanda faal nüfusa, iktisaden faal nüfus yada aktif.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Sunum transkripti:

İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR

İstihdam ne demek: İstihdam, işverenler tarafından işi olmayan kişilere sağlanan açık iş pozisyonlarına denir. Diğer bir deyişle işsizleri iş sahibi yapmak için işe kabul etme anlamına gelir. İstihdam'ın iktisadi olarak anlamı ise; bir ülkenin ekonomisindeki üretim alanlarında çalışmak için mevcut ya da hazır olan nüfusa istihdam denilir.

İstihdam üçe ayrılır: Eksik İstihdam : Az miktarda işçinin işe alınarak mevcut istihdamın tam olarak sağlanamaması durumudur. Tam İstihdam : İşsizliğin en aza indirgenmesi ya da mevcut istihdama göre tam sayıda işçi çalıştırılmasıdır. Aşırı İstihdam : Tam istihdamın üzerinde ve yeterinden daha fazla işçi çalıştırılmasıdır.

Faal Nüfus : Bir ülke nüfusunun kazanç elde etme amacıyla ekonomik faaliyet gösteren bölümüne “aktif nüfus “ ya da “iktisaden faal nüfus “adı verilmektedir. Tanımın kapsamına çalışabilecek yaşa gelmiş ve bir işte fiilen çalışanların yanı sıra iş aramakta olanlarda alınmaktadır. Gelişmiş batılı ülkelerde aktif nüfusu belirlerken 15–64 yaş sınırı esas alınmaktadır. Aktif nüfus bazen 15 yaş üstü nüfus olarak ta tanımlanmaktadır

İşgücü:Etkin nüfus içinde yer alıp, cari ücret düzeyinde ve çalışma koşullarında çalışanlar ile işsizlerin toplamı. İstihdam Hacmi: Bir ekonomide işgücünün bir kısmı iş bulup çalışabildiği halde bir kısmı işsiz kalır. İşgücünün, kendine ait bir işi olup fiilen çalışan kısmına istihdam hacmi denir.

Tam İstihdam: İşgücünün tamamının iş bulması durumuna tam istihdam denir. Geniş anlamda: ekonomideki bütün üretim faktörlerinin kullanıldığını ifade eder. dar anlamda ise: sadece emek faktörünün tam kullanımını ifade eder.

Noksan İstihdam:Belirli bir dönemde kaynakların tam kullanımı, yani tam istihdam, hemen hemen imkansızdır. Buna karşılık, kaynağın türüne göre az veya çok eksik kullanım durumları ile karşılaşılır. Bu duruma geniş anlamda eksik istihdam veya noksan istihdam denir. 

İŞSİZLİK VE BAŞLICA İŞSİZLİK TÜRLERİ Açık İşsizlik: Bireyin isteği dışında ve cari ücret düzeyinden iş aradığı halde iş bulma imkanından yoksun olması hali en genel ifadeyle işsizliği açıklamaktadır. Gizli işsizlik : Herhangi bir üretim dalında gereğinden fazla kişinin çalışması, veya bir kısım çalışanların üretime katkıda bulunmamaları durumunda ortaya çıkar.

Friksiyonel İşsizlik: Bu tür işsizlik işçilerin daha iyi iş imkanları elde etmek veya daha yüksek ücretten yararlanmak amacıyla yer ve meslek değiştirmelerinden doğmaktadır.

Teknolojik işsizlik: Teknolojik işsizlik kavramı, ilk olarak 1930 yılında İngiliz İktisatçı John Keynes tarafından açıklanmıştır. Keynes’in tanımını özetlersek teknolojik işsizlik; özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde teknolojinin gelişmesine paralel olarak, insan gücünün yerini makinelere ve online sistemlere bırakması ve söz konusu insanların işsiz kalmasıdır.

Yapısal İşsizlik: Bir ülkenin ekonomik yapısından veya toplam talebin bünyesinde meydana gelen değişmelerden kaynaklanır. Mevsimsel İşsizlik:Özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde çalışanlar kış mevsiminde işsiz kalır. yaygın işsizlik türlerinden biridir. Gönüllü ve Gönülsüz İşsizlik:Bir ekonomide çalışmayanların bir kısmı gönüllü olarak işsizdirler. Bunlar iş beğenmez, ücreti düşük bulurlar ve aradığını bulamazlar. Gönülsüz işsiz ise piyasa koşullarını kabul etmesine rağmen iş bulamazlar.

Konjonktürel İşsizlik: Ekonomideki konjonktüre bağlı olarak kendini gösteren işsizlik türüdür. Ekonominin durgunluk dönemlerinde işsizlik artmakta ve genişleme dönemlerinde ise azalmaktadır. Konjonktürün genişleme döneminde mallara olan yurtiçi ve yurtdışı talep artmakta ve üretim çoğalmaktadır. Buna paralel olarak da istihdam genişlemesi yaşanmaktadır.

Doğal İşsizlik :Doğal İşsizlik = Friksiyonel işsizlik + Yapısal işsizlik toplamıdır. Doğal işsizlik oranı gelişmiş ülkeler bakımından %3, gelişmekte olan ülkeler bakımından %6 civarındadır. Türkiye ekonomisi için %6’lık bir işsizlik oranı doğal olup %6’nın üzerindeki işsizlik oranları ekonomi için hastalık belirtisidir. Bir ekonomide mevcut doğal işsizlikle mücadele için: Yapısal politikalar Nüfus artışını frenlemek Yatırımları özendirmek Mesleki eğitim hızlandırılması gibi önlemler gerekir.