Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat"— Sunum transkripti:

1 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli

2 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Keynes'in 1936 yılında yayınlanan Genel Teori kitabı ile başlar. Ekonominin talep kısmına ağırlık verir. Üretim kararının talep tarafından belirlendiğini savunur. Keynes'te uzun dönem analizi yoktur. Analiz kısa dönem analizidir.

3 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Ekonomi kendiliğinden dengeye gelemez. Ekonomide eksik istihdamda denge sağlanır. Ücretlerin ve fiyatların aşağıya doğru katı/ yapışkan olması ve efektif talep yetersizliği bunun temel sebebidir. Devlet ekonomiye müdahale etmelidir. Ekonominin likidite tuzağına düşebileceğini savunur. O yüzden maliye politikasının etkinliğine inanır.

4 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Emek talebi reel ücretin bir fonksiyonu iken emek arzı nominal ücretin bir fonksiyonudur. Çünkü işçilerde para aldanması (yanılgısı) vardır. Böylece işçiler nominal ve reel büyüklük ayrımı yapamazlar. Toplam arz eğrisi yataydır. Toplam talep arttırılarak, fiyatlar genel düzeyi değiştirilmeden üretimi arttırmak mümkündür.

5 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Keynesyen bölgede, yani toplam arz eğrisinin görece yatık olduğu bölgede, toplam arz eğrisinin yatay olma sebepleri; Eksik rekabet (piyasaların monopolistik ve oligopolistik yapısı) Sabit marjinal maliyetler ve düşük üretim düzeylerinde marjinal maliyetlerin düşük olması Nominal ücretlerde katılık Eksik istihdam ve atıl kapasite var.

6 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Keynes, devletin ihtiyaç olması halinde müdahale etmesi gerektiğini ve düzenlemeyi piyasanın kendisine bırakmaması gerektiğini söyler. (duruma göre politika, ihtiyari politika) Tüketim ve tasarruf harcanabilir gelirin fonksiyonudur. (klasiklerde tasarruf faizin fonksiyonudur)

7 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Faiz para piyasasında belirlenir. Para arzının para talebine eşit olduğu noktada sağlanır. Keynes için faiz likiditeden vazgeçmenin karşılığıdır. Keynes'te para arzı dışsal, yani faiz oranlarında bağımsızdır.

8 Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Keynesyen iktisatta para talebi faiz gibi değişken bir faktöre bağlı olması itibariyle istikrarsızdır. 29 Bunalımının sebebini efektif talep eksikliği olarak görür. Keynesyen teoride konjonktürel dalgalanmaların sebebi beklentilerdeki değişimler ve bu değişimlerin yatırımlarda yarattığı dalgalanmadır.


"Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları