Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik"— Sunum transkripti:

1 22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
İşsizliğin Ölçümü İşsizlik Oranının Bileşenleri İşsizliğin Maliyeti Enflasyon Tüketici Fiyat Endeksi Enflasyonun Maliyeti Uzun Dönem Büyüme Çıktı ve Verimlilik Artışı İleriye Bakış

2 İşsizlik ve İstihdam Çalışan kişi - 16 yaş ve üzeri
bir başkası ya da kendi için haftada bir saat ve üzeri ücret karşılığı çalışmış Ücret karşılığı olmaksızın bir aile teşebbüsünde 15 saat ve üzeri çalışmış bir işi varken ücretli veya ücretsiz geçici olarak işyerinde bulunmayan kişidir. işsiz -16 yaş ve üzerinde çalışmayan ancak çalışmaya hazır ve geçmiş 4 hafta içinde iş bulabilmek için özel çaba göstermiş bir kişidir.

3 Nüfus Yapısı Toplam Nüfus ( 1,000,000)
Çalışma Yaşında Olanlar (16-65) Çalışma yaşında olmayanlar 800, ,000 İşgücünde yer alanlar / İşgücü dışında kalanlar 650, ,000 İstihdam Edilenler / İşsizler 600, ,000

4 İşsizlik İşsizliğin Ölçümü
işgücüne dahil olmayan Çalışmak istemeyen ya da iş aramaktan vazgeçen bir kişidir. işgücü Çalışan ve işsizlerin toplamıdır. İşgücü = çalışan + işsiz 16 yaş ve üzeri toplam nüfus işgücüne dahil olanlar ve işgücüne dahil olmayanlar toplamından oluşur Nüfus = işgücü + işgücüne dâhil olmayanlar

5 İşsizlik İşsizliğin Ölçümü
işsizlik oranı İşsiz kişi sayısının işgücündeki toplam kişi sayısına oranıdır. işgücüne katılım oranı İşgücünün 16 yaş ve üzeri toplam nüfusa oranıdır.

6 Umudu Kırılmış İşçiler (Çalışanlar)
İşsizlik İşsizlik Oranının Bileşenleri Umudu Kırılmış İşçiler (Çalışanlar) Umudu kırılmış çalışan etkisi Kişilerin çalışmak isterken iş bulamamaktan ötürü cesaretlerini kaybederek iş aramayı durdurmaları, böylece işsiz ve işgücü sınıflanmasından çıkmasıyla ölçülen işsizlik oranındaki azalıştır. Örnek: 100 milyonluk bir iş gücündrn 10 milyonunun işsiz olduğunu varsayalım. Bu 10/100=0.10’luk bir işsizlik oranına karşılık gelir. Eger bu10 milyon işsizden 1 milyonu iş aramayı sonlandırırsa ve işgücünden çıkarsa, 99 milyonluk işgücü üzerinden 9 milyonu işsiz olacaktır. Bu durumda işsizlik oranı 9/99=0.91’e ya da yüzde 9.1’e düşecektir.

7 Nedenlerine Göre İşsizlik Türleri
Belli Ölçüde İşsizlik Kaçınılmazdır Friksiyonel (geçici) işsizlik Yapısal İşsizlik Konjonktürel işsizlik

8 İşsizlik İşsizliğin Maliyetleri
Friksiyonel, Yapısal ve Konjonktürel İşsizlik friksiyonel (geçici) işsizlik İşsizliğin işgücü piyasasının normal işleyişinden dolayı ortaya çıkan kısmı; kısa dönem iş/beceri eşleşmesi sorununu belirtmek için kullanılır. yapısal işsizlik İşsizliğin ekonominin yapısındaki değişimden dolayı ortaya çıkan ve belli endüstrilerde önemli kayıpla sonuçlanan kısmıdır. doğal işsizlik oranı Ekonominin doğal işleyişinin sonucu olarak ortaya çıkan işsizliktir. Bazen friksiyonel ve yapısal işsizliğin toplamı olarak kabul edilir. konjonktürel işsizlik Resesyon ve buhran dönemlerinde işsizlikteki artıştır.

9 İşsizliğin Maliyetleri
İşsizlik İşsizliğin Maliyetleri Sosyal Sonuçlar İşsizliğin maliyeti ne topluma aynı ölçüde yansır ne de kolayca ölçülebilir. 1930 buhranının sosyal sonuçları belki de kavranması en zor olan olaydır. Az sayıda kişi bu dönemden zarar görmeden kurtulabildi. En alt tabakada fakirler ve işgücünün yaklaşık yüzde yirmi beşinden oluşan tam anlamıyla işsizler mevcuttu. Hala işini sürdürmekte olanlar bile kendilerini yarı zamanlı çalışır buluyorlardı. Borsa çöktüğünde pek çok kişi tasarruflarının tümünü ya da bir kısmını kaybetti ve bankalar iflas etti.

10 Türkiye’de Yıllık İşsizlik Oranları
2006 2008 2010 2012 2014 2016 8.8 9.7 10.7 8.2 9.9 12.7 Kaynak:

11


"22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları