İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇANAKKALE SAVAŞI
Advertisements

Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Çanakkale Zaferi 1- 1-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmış, Balkan.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
HAZIRLAYANLAR: ÖZLEM AÇIKGÖZ, NEVİN BAYRAK
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE.
Çanakkale Savaşı ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
ÇANAKKALE SAVAŞI ( ).
18.MART.1915.
1.DÜNYA SAVAŞI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
GİRİŞ HAREKAT ALANI TARAFLARIN PLANLARI
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
1. Dünya savaşI.
ÇANAKKALE ZAFERİ (18 MART 1915)
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
1905 yılında Harp Akademisin-den Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
I.Dünya Savaşı’nın ikinci yılında, müttefikler Çarlık Rusyası’na yardım etmek isteyen İngiltere ve Fransa, Çanakkale Boğazı’nı geçerek, Marmara’ya ve oradan.
Çanakkale Savaşı.
Hazırlayan : Başbuğ Türkmen Gergin
Çanakkale zaferi.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
ÇANAKKALE SAVA Ş I Çanakkale Cephesi I. Dünya Sava ş ı’nda İ tilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmı ş bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı sava.
18 MART ÇANAKKALE.
I.DÜNYA SAVAŞI
Çanakkale Zaferi Hazırlayanlar: Fatma Dinç Sevgi Hançerli.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
ÇANAKKALE ZAFERİ yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
 Çanakkale Savaşı 18 Mart Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri.
 H.HÜSEYİN ÇEVİK 24Ağustos Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
1.DÜNYA SAVAŞI.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti
1.DÜNYA SAVAŞI
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI Kaynaklar

1. DÜNYA SAVAŞI Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. Ancak, Dünya savaş tarihi açısından büyük önem taşıyan ve Mustafa Kemal komutasındaki Türk ordu birliklerinin dünyayı şaşırtan cesaret ve kahramanlıklar gösterdiği savaşdır “ÇANAKKALE SAVAŞI”.

ÇANAKKALE SAVAŞLARI I. dünya Savaşı sırasında 19 Şubat 1915 -9 Ocak 1916 yılları arasında, Gelibolu Yarımadası'nda, Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan , deniz ve kara savaşlarıdır.

CEPHELER 1.Kirte 2.Kirte 3.Kirte 1.Kerevizdere Zığındere 2.Kerevizdere Seddülbahir Cephesi 1.Kirte 2.Kirte 3.Kirte 1.Kerevizdere Zığındere 2.Kerevizdere Kirte Bağları

Arıburnu Cephesi Kanlı sırt Sarı Bayır Kılıçbayır Kocaçimen tepe Conk Bayırı

Anafartalar Cephesi I. Anafartalar II. Anafartalar

1. 1911-1912 yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmış, 1912-1913 Balkan hezimeti ise, 500 yıldır Türk olan Rumeli’deki son Türk hakimiyetini yok etmişti. Bu yüzden, Osmanlı Devleti’nin kaybettiği toprakları geri almak istemesi.

2. İngiliz ve Fransızların İstanbul’u ele geçirmek istemesi, Bulgar ordularının İstanbul kapılarını zorlaması ve bunun sonucu olarak; İstanbul ve boğazların güvenliğinin tehlikeye girmesi.

3. Ekonomisi kötüye giden Rusya’ya gerekli yardımı götürmek ve Anadolu’daki petrol yataklarını ele geçirmek. 4. Balkan Savaşları’ nda yara almış, Osmanlı devleti’ne ikinci darbeyi vurarak tamamen çökertmek. Bu sayede de Avrupa’ya açılabilme emellerini gerçekleştirmek.

5. İki Alman gemisinin Akdeniz’de İngiliz ve Fransız donanmasından kaçarak Türk bayrağı altında Rus limanlarını bombalaması. 6. Osmanlı Devleti’nin bu sebeplerden dolayı savaşa girmek zorunda kalması ve müttefiği olduğu Almanya’nın savaşı kazanacaklarına inanması.

Deniz harekatı Kara harekatı

İtilaf Devletleri’nin deniz harekatı; 19 Şubat 1915’te başladı. 13 Mart 1915’e kadar düşman gemileri tabyaları top ateşine tuttu, mayın tarama gemileri olabildiğince yol açtı.

İtilaf devletleri, saldırıyı 18 Mart 1915’de gerçekleştirmişlerdir İtilaf devletleri, saldırıyı 18 Mart 1915’de gerçekleştirmişlerdir. Hedef, Çanakkale Boğazı'nın sadece 1 mil genişliğindeki en dar noktasıdır. Admiral de Robeck komutasındaki aşağı yukarı 16 savaş gemilik dev donanma Çanakkale'yi geçmeye kalkmıştır.

Deniz Harekatı (18 Mart 1915)

Ancak, her gemi Nusrat(Nusret) adlı Türk mayın gemisinin boğazın Asya tarafına yerleştirdiği deniz mayınları tarafından hasar almıştır.

Gelibolu Yarımadası’nda Müttefik çıkartmaları sonucunda yarımadanın güney bölümündeki altı kumsala, iki cephede yapılmıştır.

Seddülbahir Cephesi'ne 29 Seddülbahir Cephesi'ne 29. İngiliz Tümeni ile Fransız Kolordusu (Fransız Doğu Sefer Kuvveti) çıkartma yaparken Arıburnu Cephesi'nde ise Anzaklar Kolordusu çıkartma yapmıştır. Her iki cephedeki kanlı çatışmalar ardından 1915 yılının Temmuz Ayı sonlarında cepheler kilitlenmiş, çatışmalar mevzi harbine dönüşmüştü.

Gelibolu Yarımadası’nda bir sonuç elde edebilmek için İngiliz General Sir Lan Hamilton, daha kuzeyde üçüncü bir cephe açmak gereği duymuş, Suvla Koyu'nda çıkartma yaparak Anafartalar Cephesi'ni açmıştır.

İtilaf Devletleri, zaten 2 yıldır ilerleme kaydetmeden sürekli zayiat verdiklerini de hesaba katarak Aralık 1915'te geceleri yavaş yavaş ve sessiz sedasız Gelibolu'dan ayrılmışlardır.

Böylece 2 yıldır süren şiddetli ve kanlı çarpışmalar, Türklerin galibiyetiyle sona ermiştir.

Çanakkale Zaferi, müttefikleriyle Rusya'nın irtibatını önlemiş, dolayısıyla savaş iki yıl uzamış, bu arada çıkan Bolşevik ihtilali ile Rusya savaş dışı kalmıştır. Bu durum ihtilal Rusyası ile müttefiklerini birbirinden ayırmış, Kurtuluş Savaşı yıllarında kuzeyde güvenliğimizi sağlamış ve zafere ulaşmamızı kolaylaştırmıştır.

Bu savaşlar, İngiliz ve Fransız kuvvetlerini Gelibolu Yarımadasına bağlamış, Almanya ve müttefiklerinin yükleri azalmıştır.

Düşmana çok büyük insan ve malzeme zayiatı verdirilmiştir. Türk ordusunun zaferi, İngiltere ve Fransa'nın sömürgelerindeki prestjlerine bir darbe, esir milletlere bir ümit ve istiklal ışığı olmuştur.

Çanakkale, Milli mücadelenin bir nevi başlangıcı sayılmaktadır Çanakkale, Milli mücadelenin bir nevi başlangıcı sayılmaktadır. Çanakkale, Türk'ün vatanseverliğinin, cesaretinin, mücadele azminin ve kahramanlığının sembolüdür.

Çanakkale Savaşları her savaş gibi ardında kan, ölüm ve gözyaşı bıraktı. En iyimser rakamlarla 213.000 Türk,

215.000 İtilaf kuvveti askeri olmak üzere

Toplam 428.000 kişi hayatını kaybetti…

Çanakkale Savaşı ve Atatürk

Enes™ Çanakkale Savaşında kullanılan silahlar

Savaşta Kullanılan Tüfek Mermileri

Subay Kılıcı, Yatağan ve Süngü

Tabancalar

Makinalı Tüfek

(Savaşta metrekareye düşen mermi sayısı 6000 dir.) Toprak Parçası (Savaşta metrekareye düşen mermi sayısı 6000 dir.)

Havada Çarpışmış Mermiler

Havada Çarpışmış Mermiler

Top

Top ve Gülle Mermileri

Haberleşme Cihazı Telsiz

Tel Makası

Mayın

Şarjör Doldurma Makinesi

Sırt Çantası Enes™

Sigara Tablaları

Traş Gereçleri

Misket Dolu Top Mermileri

Mataralar

Madalya

Anzak Madalyaları

Kadana Eğeri

Katlanmış Gazeteye Saplanmış Mermi

Fransız Cephane Sandığı

El Bombaları

Dürbün

Piyadenin geçişini engellemek için kullanılan demir yıldızlar

Çatal, Kaşık, Sürahi

Cephane Sandığı

Cep Saati

Türk Piyadesi

İngiliz Subayı

Anzak Piyadesi

İngiliz Piyadesi

Yüzbaşı Eşref' e Ait Üniforma

Anzak Üniforması

Fransız Üniforması

Anzak Postalı

Türk Postalı

Fransız Postalı

Anzak Şapkası

Anzak Subay Şapkası

İngiliz Şapkası

Fransız Miğferi

1. http://www.burasicanakkale.com 2. http://www.canakkale.gen.tr 3. http://tr.wikipedia.org 4. http://www.msxlabs.org 5. http://www.forumdas.netri 6.https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87anakkale_Sava%C5%9F%C4%B1 7.http://www.canakkale.gov.tr/tr/canakkale-savaslari/canakkale-cephesi 8.http://www.ataturk.net/imp/canakkale.html 9.http://yazarlikyazilimi.meb.gov.tr/Materyal/mersin/kasim2008/sosyalbilgiler/album.html