Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ"— Sunum transkripti:

1 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar

2 BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletleri’nin kışkırtmaları, Şeyhülislam’ın Mustafa Kemal dinsiz diye fetva çıkarması, Bazı mahalli yöneticilerin halka karşı takındıkları sorumsuzca tutum ve davranışlar, Kişisel çıkar veya bölgesel bağımsızlık elde etme isteği, Ordunun dağıtılmasından doğan asayişsizlik, Kuva-i Milliye şeflerinin olumsuz davranışları, Azınlıkların yıkıcı faaliyetleri sonucu Anadolu’da çok sayıda isyan çıktı.

3 İSTANBUL HÜKÜMETİ TARAFINDAN ÇIKARILAN AYAKLANMALAR
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar İSTANBUL HÜKÜMETİ TARAFINDAN ÇIKARILAN AYAKLANMALAR KUVA-İ İNZİBATİYE SALDIRISI 8 Mayıs - 23 Mayıs 1920 1. ANZAVUR AYAKLANMASI 25 Ekim - 30 Kasım 1919 2. ANZAVUR AYAKLANMASI 16 Şubat - 16 Nisan 1920 İstanbul Hükümetinin oluşturduğu Kuvayı İnzibatiye Ordusunun isyanıdır. Boğazları korumak için tampon bölge oluşturmak amaçlanmıştır. Kuva-i Milliye tarafından bastırılmıştır.

4 MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar
İSTANBUL HÜKÜMETİ ve İTİLAF DEVLETLERİNİN KIŞKIRTMALARIYLA ÇIKAN AYAKLANMALAR ŞEYH EŞREF AYAKLANMASI 26 Ekim - 24 Aralık 1919 1. DÜZCE AYAKLANMASI 13 Nisan - 31 Mayıs 1920 2. DÜZCE AYAKLANMASI 8 Ağustos - 23 Eylül 1920 1. YOZGAT AYAKLANMASI 15 Mayıs - 27 Ağustos 1920 2. YOZGAT AYAKLANMASI 5 Eylül - 30 Aralık 1920 KOÇGİRİ AYAKLANMASI 6 Mart - 17 Haziran 1921 ÇOPUR MUSA AYAKLANMASI 21 Haziran 1920 CEMİL ÇETO AYAKLANMASI 20 Mayıs - 7 Haziran 1920 KONYA AYAKLANMASI 2 Ekim - 22 Kasım 1920 MİLLİ AŞİRETİ AYAKLANMASI 1 Haziran - 8 Eylül 1920 Milli mücadeleyi engellemek için bölgesel olarak ve birbirinden bağımsız olarak çıkartılan isyanlardır. Kuva-i Milliye tarafından bastırılmıştır.

5 DÜZENLİ ORDUYA KATILMAK İSTEMEYENLERİN ÇIRATTIĞI AYAKLANMALAR
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar DÜZENLİ ORDUYA KATILMAK İSTEMEYENLERİN ÇIRATTIĞI AYAKLANMALAR ÇERKEZ ETHEM AYAKLANMASI 27 Aralık Ocak 1921 DEMİRCİ MEHMET EFE AYAKLANMASI 1 Aralık 1920 – 30 Aralık 1920 Kuva-i Milliye de yer alan ama düzenli orduya girmek istemeyenlerin çıkardığı isyanlardır. İnönü Savaşı’nın kazanılması ile düzenli ordu tarafından bastırılmıştır.

6 AZINLIKLAR TARAFINDAN ÇIKARTILAN AYAKLANMALAR
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar AZINLIKLAR TARAFINDAN ÇIKARTILAN AYAKLANMALAR ERMENİ AYAKLANMASI 28 Eylül 1920’de düzenlenen karşı taarruzla Ermeni saldırıları sona erdi. Ermeniler, 2/3 Aralık 1920 tarihinde imzalanan Gümrü Antlaşması ile toprak taleplerinden vazgeçtiler. PONTUS AYAKLANMASI Kasım Şubat 1923 Azınlıkların ülkenin durumundan yararlanarak bağımsızlıklarını kazanmak için çıkardıkları isyanlardır. Pontuscularla Kuva-i Milliye, Ermeniler ile de Kazım Karabekir’in 15. Kolordusu mücadele etmiştir.

7 AYAKLANMALAR İstanbul Hükümeti Tarafından Çıkan Ayaklanmalar
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar AYAKLANMALAR İstanbul Hükümeti Tarafından Çıkan Ayaklanmalar İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletlerinin Kışkırtmalarıyla Çıkan Ayaklanmalar Azınlıkların Çıkardığı Ayaklanmalar Kuva-i Milliye Yanlısı Olup Sonradan Ayaklananlar Kuva-i İnzibatiye Bolu ve Düzce Ayaklanması Ermeni Ayaklanması Çerkez Ethem Ayaklanması Ahmet Anzavur Konya ve Bozkır Ayaklanması Pontus Rum Ayaklanması Demirci Mehmet Efe Ayaklanması Çopur Musa Ayaklanması Şeyh Eşref Ayaklanması Milli Aşireti Ayaklanması Koçgiri Ayaklanması Cemil Çeto Ayaklanması Yozgat Ayaklanması

8 BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN AYAKLANMALARA KARŞI ALDIĞI ÖNLEMLER
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN AYAKLANMALARA KARŞI ALDIĞI ÖNLEMLER İstanbul ile her türlü ilişkiyi yasakladı. Ankara müftüsüne Rıfat Börekçiye İstanbul’un fetvasına karşı bir karşı fetva hazırlattı. Askerden kaçmaları önlemek üzere Firariler Kanunu’nu çıkardı. Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nu çıkararak, isyancıları cezalandırdı. Bu kanunları uygulamak üzere İstiklal Mahkemeleri’ni kurdu. Hıyanet-i Vataniye Kanunu uygulamak için 11 Eylül 1920’de İstiklal Mahkemeleri kuruldu. İstiklal Mahkemeleri’nin üyeleri, milletvekilleri idi. İstiklal Mahkemeleri, olağanüstü dönemde kurulan olağanüstü mahkemelerdir.

9 BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN SONUÇLARI
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Büyük Millet Meclisine Karşı Ayaklanmalar BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN SONUÇLARI Kurtuluş savaşının süreci uzadı ve Yunanlılar kolay ilerleme fırsatı buldu. Düzenli ordunun kurulması gecikti. Düşmana karşı durabilmek için, cephe gerisinin de güvencede olması gereği açığa çıktı. Düşmana karşı kullanılması gereken insan ve silah gücü isyancılara kullanılmak zorunda kalındı. Ayaklanmalar bastırılınca meclisin otoritesi arttı. Hıyanet-i Vataniye Kanunu, isyanların dağıtılmasını ve düzenli ordunun kurulmasını kolaylaştırdı. İsyanların dağıtılmasıyla ülkede iç güvenlik sağlandı. TBMM’nin otoritesi arttı. Ulusal birlik gerçekleşti ve milli mücadelenin daha sağlıklı yürütülmesi mümkün oldu.

10

11

12


"BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları