Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA

2 TÜRKİYE’ NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA TÜRKİYE’ NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ Türkiye; Karadeniz’ e, Ege’ ye, Akdeniz’ e, Balkanlar’ a ve Ortadoğu’ ya hâkimdir. Üç kıta arasında kara ve deniz ulaşım yollarının kesiştiği, Cebelitarık Boğazı’ nda başlayıp Orta Doğu ve Orta Asya’ ya uzanan bir bölge yer alır. İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahip olduğundan bu bölgedeki deniz ulaşımını kontrol edebilecek bir konumdadır.

3 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
SSCB’ NİN KURULMASI I. Dünya Savaşı sırasında Rusya’ da Çar yönetimi son bularak, 15 cumhuriyetten oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kuruldu. SSCB kurulduktan sonra, bölgede etkin bir güç olmaya çalışarak II. Dünya Savaşı’ nda Müttefiklerin yanında yer aldı ve Doğu Avrupa’ yı etkisi altına aldı.

4 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
II. Dünya Savaşı’ nın diğer galibi Amerika Birleşik Devletleri, SSCB’ nin etki alanının genişlemesinden rahatsız olmaya başladı. ABD ve SSCB dünyanın iki önemli gücü haline geldi. Farklı yönetim yapılarına sahip ABD ve SSCB dünyayı kendi etki alanlarına almak için rekabet içine girdiler.

5 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ ABD ve SSCB arasındaki rekabet, sıcak bir çatışmaya yol açmadı ancak II. Dünya Savaşı sonunda başlayarak 1990’ lı yılların başına kadar devam eden döneme Soğuk Savaş Dönemi adı verilmektedir.

6 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
NATO’ NUN KURULUŞU ABD, Kanada ve Batı Avrupa’ nın on demokratik ülkesi bir araya gelerek SSCB’ ye karşı ortak savunma için kısa adı NATO olan Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’ nü kurdular. NATO’ nun kuruluşuna karşı, SSCB ve Doğu Bloğu ülkeleri, kendi savunma anlaşmalarını yaparak Varşova Paktı’ nı meydana getirdiler.

7 TÜRKİYE İLE SSCB ARASINDAKİ BOĞAZLAR SORUNU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA TÜRKİYE İLE SSCB ARASINDAKİ BOĞAZLAR SORUNU Türkiye, II. Dünya Savaşı sonrasında SSCB’ nin boğazlar ve topraklarımız üzerindeki istekleriyle karşılaştı. Türkiye, SSCB’ ye karşı ABD ile iş birliğine girdi. ABD alacağı önlemlerle SSCB tehdidi altındaki ülkeleri ekonomik ve askeri açıdan güçlendirmeyi amaçlıyordu. Bu amaçla ABD, Türkiye’ ye askeri araç gereçler ile birlikte tarım araçları ve yol yapım malzemeleri yardımında bulundu.

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KORE SAVAŞI Soğuk Savaş Dönemi’ nde ABD ve Rusya’ yı karşı karşıya getiren en önemli olay Kore Savaşı’ dır. II. Dünya Savaşı’ nın sonunda ABD’ nin Hiroşima ve Nagasaki’ ye atom bombası atması üzerine Sovyetler Birliği, Kuzey Kore’ ye asker göndermiştir. Böylece, Kore’ nin kuzeyinde Sovyetler Birliği, güneyinde ise ABD hakimiyetlerini kurmuşlardır.

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KORE SAVAŞI Japonya ve Güney Kore’ de ABD askerleri bulunması sebebiyle ABD bu bölgede stratejik açıdan kuvvetliydi. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti’ nde kurulan Sovyetler Birliği yanlısı rejim sonrasında SSCB, ABD’ yi bu bölgeden çıkarmak için harekete geçti. SSCB’ nin talimatıyla Kuzey Kore kuvvetleri 25 Haziran 1950’ de Güney Kore’ ye karşı saldırıya geçti.

10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KORE SAVAŞI VE TÜRKİYE Kore Savaşı sırasında ABD, Birleşmiş Milletler’ i harekete geçirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Antlaşması hükümleri gereği Güney Kore’ nin yardımına ABD öncülüğünde bir kuvvet yolladı. Türkiye de bu kuvvet içinde yer aldı.

11 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
! SONUÇ Türk askeri Kore Savaşı’ nda kahramanlık örnekleri verdi. Türkiye, 1952 yılında NATO’ ya üye oldu. Kore Savaşı, yılları arasında Kuzey ve Güney Kore arasında yapılmış ancak savaşın sonunda hiçbir taraf üstünlük sağlayamamıştır. 1953’ te Panmunjom Anlaşması ile savaş sona ermiştir. Ancak Kore Sorunu günümüze kadar çözülememiştir.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları