Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki."— Sunum transkripti:

1 II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ

2  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki üstünlüğüne sahip olmaktı.  Kuzey Afrika Cephesi’ni açmasının temel nedeni buydu.  İtalya güçlü donanımlara sahip olmasına rağmen SÜVEYŞ KANALI hala İngiltere’nin elindeydi.  İtalya, ekonomik ve stratejik olarak önemli olan Kuzey Afrika’yı ele geçirmek için hazırlık yapmaya başladı

3  Sömürgesi olan Libya’dan topladığı birliklerle 13 Eylül 1940’ta MISIR’a saldırdı.  Ancak kısa bir ilerlemeden sonra durduruldu.  8 Aralık’ta İngiltere’nin karşı saldırısından sonra geri çekilmek zorunda kaldı.  Şubat 1941’de geri çekilerek elindeki BİNGAZİ’yi de kaybetti.

4  Kuzey Afrika Cephesi İtalya için tam bir başarısızlıkla devam ederken Mart 1941 de devreye ALMANYA girdi.  Almanya’nın planına göre;  İtalya güneyden, Almanya ise Kafkaslar üzerinden MISIR’a ulaşacaktı.  Japonya’nın da HİNDİSTAN üzerinden İRAN’ a ulaşmasıyla savaş sona erecekti.

5  İtalya, Almanya’nın desteğiyle 31 Mart 1941 de yeni bir saldırı gerçekleştirerek Haziran 1942’de İSKENDERİYE’nin 20 mil kadar batısındaki EL ALAMEYN’e (EL ALAMİN) ulaştı.  Mihver Devletler KAHİRE’yi ele geçirme hazırlıkları yaparken İngiltere 1 Temmuz’da karşı saldırıya geçti.  Böylece MİHVER DEVLETLER için hezimet (yenilgi) sayılacak gelişmeler başladı.  Kasım 1942’de ABD güçleri FAS’a asker çıkararak KUZEY AFRİKA’nın doğusuna doğru hareket ederken İngiliz Kuvvetleri Aralık’ta LİBYA’ya ulaşmışlardı.

6 12 Mayıs 1943’te Kuzey Afrika’daki son mihver güçleri müttefik kuvvetlere teslim olması ile bu cephe kapandı MİHVER DEVLETLER ALMANYA İTALYA JAPONYA BULGARİSTAN MACARİSTAN ROMANYA  MÜTTEFİK DEVLETLER İNGİLTERE ABD FRANSA RUSYA

7 TUĞBA KARA AL 12/B 1145


"II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları