Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KUTLU DOĞUM HAFTASI BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
İNSANI HAM MADDE OLARAK ELE ALMAK
HZ.MUHAMMED’İN HAYATINDAN ÖRNEK DAVRANIŞLAR
HZ. MUHAMMED ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRİRDİ
Hz. Muhammed (s.a.v.) İnsanlara Değer Verirdi
Sevdiklerinizle ve sevenlerinizle Sıhhat ve afiyet içinde elemsiz-kedersiz, huzurlu bir bayram idrak etmenizi ve nice bayramlara kavuşmanızı, Ve idrak.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
KUTLU DOĞUM HAFTASI BİLGİ YARIŞMASI
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Bilgidagi.com.
AHİRET İNANCI.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
(4. Bölüm: Hz. Muhammed’in Hicreti)
GÜLÜCÜK-6 DERGİSİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
DERS HZ. MUHAMMED`İN HAYATI
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
Ders: Siyer Sınıf: 10.sınıf Süre: Bir ders saati
KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber.
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
NAMAZ Görmedin mi? göklerde ve yerde bulunan herşey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah´a hakikaten secde ediyorlar.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi Bismillahirrahmanirrahim
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
NAMAZ NEDİR? GÜNDE BEŞ VAKİT YERİNE GETİRİLMESİ ALLAH TARAFINDAN EMREDİLEN BİR İBADETTİR. NAMAZ KUR’AN-I KERİM’DE NAMAZ YERİNE “SALAT” KELİMESİ KULLANILIR.
ÖĞRENCİNİN; Adı: Şuayip Soyadı: Yıldız Sınıf: 10/B No: 3534 ÖĞRETMENİN; Adı: Alaattin Soyadı: Kudu.
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
Hicret Olayı.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
Hz. Muhammed Merhametli, Hoşgörülü ve Affediciydi
Hz. Muhammed (sav)'in Medine'de İlk Faaliyetleri
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
4. İbadetlere Devamlılığı
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ. KADİR GECESİ, İNSANLARA HİDAYET REHBERİ OLAN YÜCE KİTABIMIZ KUR’AN-I KERİM’İN, ALEMLERE RAHMET OLAN PEYGAMBER EFENDİMİZE İNDİRİLMEYE.
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
6/A SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PROJE ÖDEVİ
Hz. Muhammed.
L İ DER E Ğİ T İ M KÜLTÜR VE SANAT GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN B İ LG İ YARIŞMASINA HOŞ GELD İ N İ Z.
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
İBADET VE NAMAZIN MANASI
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Bugün neler öğreneceğiz?
Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
{ HZ.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar Hz.Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.
Ensar Hicretten sonra Peygamberimize ve Mekke’den gelen Müslümanlara (muhacirlere) yakın alaka gösterip, malları, mülkleri, bedenleri ve diğer varlıklarıyle.
Hicret Olayı. Akabe biatları: Peygamberimiz şehir dışından Mekke'ye gelen yabancılara da İslam'ı tebliğ ediyordu.
İSLAMIYET ÖNCESI ARAP YARıM ADASıNDA HANGI INANÇLAR BULUNUR. Putperestlik,hanifilik,Yıldızlara tapma,Mecusilik,hıritiyanlık.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
PEYGAMBER EFENDİMİZİN İSTİŞAREYE ÖNEM VERMESİ. İstişare (danışma); bir iş için bilgi veya yol-yöntem sormak, danışmak, görüş almak, fikir alışverişinde.
 Suffe sözlükte "sofa, revak, üzeri örtülü geniş ve yüksek yer" anlamlarına gelir. Medine'de bulunan Mescid-i Nebi etrafındaki odalara "suffe" denir.
Hicret Olayı.
Sunum transkripti:

Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi Bismillahirrahmanirrahim 1-Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2-O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. 3-Oku! Rabbin en büyük kerem (cömertlik) sahibidir. 4-(Öyle ki), kalemle yazı yazmayı öğretti. 5-İnsana bilmediklerini öğretti.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi Konuyla ilgili hadisler 1- "İlim mü'minin yitik malıdır. Nerede bulursa alsın"

2- "İlim öğrenmek için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır."

3- "İlim öğreniniz ve onu insanlara öğretiniz."

4- "İlim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadına farzdır."

“İlim öğreniniz ve onu insanlara öğretiniz.”

Âlimler gökteki yıldızlar gibidir Âlimler gökteki yıldızlar gibidir. Yıldızlar nasıl karanlıkta yol gösterirse Âlimler de yer yüzünde rehberdirler.

Kim ilim öğrenmek için (evinden) çıkarsa geri dönünceye kadar Allah yolundadır.”

Konuyla ilgili örnekler: 1- Peygamberimiz hicretten sonra Medine'de yaptırdığı mescidin yanına ilk iş olarak "Suffe" adı verilen bir okul kurmuş, burada kalan öğrencilerin eğitimleri ve ihtiyaçlarıyla bizzat ilgilenmiştir. Suffe İslam tarihinin ilk yatılı okulu kabul edilir.

 2- Müslümanların galibiyetiyle sonuçlanan BEDİR savaşında esir alınanların fidye karşılığı serbest bırakılmaları mümkün iken Peygamberimiz onlara "İçinizde okuma-yazma bilenler on çocuğa okuma-yazma öğretmek şartıyla serbest kalabilirler." demiştir.

3- Bir gün Peygamberimiz mescide girdiğinde iki grup gördü 3- Bir gün Peygamberimiz mescide girdiğinde iki grup gördü. Bunlardan bir kısmı nafile namaz kılmakla, diğer bir kısmı da ilim öğrenmekle meşguldü.

Peygamberimiz onlar için şöyle dedi: Her iki grup da iyi şeylerle meşguldür. Şu var ki bir şey talep ederek dua edenlere o şeyi verip vermemek Allah'a aittir. Halbuki diğer gruptakiler ilim elde ediyorlar ve böylece cehaleti savıp kovuyorlar." Daha sonra ilim öğrenenlerin arasına katılıp oturdu.

Peygamber efendimiz (s. a Peygamber efendimiz (s.a.v ), Medineli bir grup müslümanla Akabe biatlarını gerçekleştirdikten sonra, Medinelilere İslam’ı öğretmesi için Musab b. Umeyr’i öğretmen olarak göndermiştir.

Peygamber efendimiz (s. a. v Peygamber efendimiz (s.a.v.),Mekke’den Medine’ye hicret ettiklerinde burada bir mescid yaptırmıştır. Mescidin bir bölümü de mektep (okul) olarak kullanılmıştır. Bu okulun ismine “Suffa”, burada kalanlara da “Ashab-ı Suffa” denilmiştir.

Peygamber efendimiz (s. a Peygamber efendimiz (s.a.v), hicretten iki sene sonra Bedir Savaşı’nda esir düşen müşriklerden her birinin, on müslümana okuma yazma öğretmesi şartıyla serbest bırakılmasını istemiştir.

Peygamber efendimiz (s.a.v) hadis-i şeriflerde; “Kim ilim öğrenmek için (evinden) çıkarsa; geri dönünceye kadar Allah yolundadır.” buyurmuşlardır.

Böyle bir kimse mi Allah katında makbuldür; yoksa gece vakitlerinde, secde hâlinde ve ayakta, ahiretten korkarak ve Rabbinin rahmetini umarak itaat ve kulluk eden mi? De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. (Zümer suresi 9. Ayet)