iç mekan Capsicum annuum (SÜSBİBERİ)
ANAVATANI: ORTA /GÜNEY AMERİKA DOĞU ASYA
Bitkiler Alemi (Plantea) Trachebionta Spermatophyta Magnoliophyta Alt Alem: Trachebionta Üst Şube: Spermatophyta Şube: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Alt sıanıf: Asteridae Takım: Solanales Familya Solanaceae Botanik Adı: Capsicum annuum Türkçe Adı: Süs Biberi
Morfolojik Özellikler DIŞ GÖRÜNÜŞ:20/30 cm. boylanabilen otsu odunsu yapıda bir bitkidir. KÖK:İnce saçak kök yapısındadır. GÖVDE:İnce yapıda kahverengi düzgün gövde yapısı vardır. YAPRAK:Yaprakları yeşil,dip kısmı geniş uç kısmı sivridir.Yaprakları zehirli madde içerir. TOMURCUK:Kirli beyaz renkte,pul yapıdadır.
Tohumlar güneşli bir ortamda,yaklaşık 15C sıcaklık ve az nemli toprakta çiçeklenmeye başlar.Meyvelerin gelişebilmesi ve olgunlaşabilmesi için güneş ışınlığı zorunludur.
MEYVE :. Sarı,Kırmızı, Turuncu ve hatta morumsu renklerde minyatür meyveleri de vardır
ÇİÇEK : Küçük beyaz çiçekleri güzel değildir, fakat ileride biberi oluşturacağından koparılmamalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açarlar bu süreç sonucun da meyve oluşur.
EKOLOJİK İSTEKLERİ SICAKLIK İSTEĞİ:Bitki sıcak ortamlarda daha iyi gelişme göstermektedir.Kışın:15-18C olmalıdır. IŞIK İSTEĞİ:Çiçeklenme ve meyve oluşturma dönemlerinde doğrudan doğruya gelen ışığa ihtiyaç duyarlar.
TOPRAK İSTEĞİ:Standart saksı harcı uygundur. NEM İSTEĞİ:Nemli ortamlarda uygun gelişmesini sürdürür. TOPRAK İSTEĞİ:Standart saksı harcı uygundur.
BAKIM İSTEKLERİ Gelişme döneminde güneşli ve serin ortam ister.Yazın dışarıda gelişebilir. SU İSTEĞİ:Normaldir.Yapraklara su püskürtülür.Harç sürekli nemli kalacak şekilde sulama yapılır.
GÜBRELEME: Gelişme döneminde 15 günde bir yapılır. ÜRETME: Çelikle yapılır. SAKSI DEĞİŞTİRME: Her yıl İlk baharda bir boy büyük saksı ile değiştirilir.
TASARIM ÖZELLİKLERİ İç mekan tasarımlarında pencere önlerinde(özellikle mutfakta,) dekoratif olarak renginden ve meyvelerinden dolayı tercih edilir. Ayrıca başka bitkilerlede kullanılabilir.