Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri

2 KONULAR Alnus orientalis’ in botanik özellikleri: Sistematiği,
Habitus’u, Kabuğu, Sürgünü, Yaprağı, Tomurcuğu, Çiçeği, Meyvesi, Tohumu 2) Carya ovata’ nın ekolojik özellikleri: İklim(su, sıcaklık), Işık, Toprak, Yayılışı 3) Kullanım yerleri

3 1) Alnus orientalis’ in botanik özellikleri:
Sistematiği: Kingdom: Plantae Division: Magnoliophyta Class: Magnoliopsida Order: Fagales Family: Betulaceae Genus: Alnus Species: Alnus orientalis

4 Habitus: a) Boy: Ortalama 20 m’ ye kadar boylanabilen bir ağaçtır.
b)Dallanma: Kalın bir dal yapısına sahip olup, dallar dağınık şekilde dallanır. Geniş, düzensiz bir tepe formuna sahiptir.

5 Kabuk: Yeşilimsi-kahverengi olan kabuğu düzgün ve parlak olup, ileriki yaşlarda çatlayarak gri-esmer bir renge dönüşür.

6 Sürgün: Sürgünler kırmızımtırak-yeşildir ve yapışkan tüylerle kaplıdır. Sürgünler üzerinde büyük lentiseller bulunur.

7 Yaprak: Yaprakları ters yumurta-yuvarlak veya yürek biçiminde olup 5-11 cm boyunda ve 3-7 cm genişliğindedir. Yaprak damarları belirgindir. Yaprak ucu yuvarlak, dibi simetriktir. Yaprakların üst yüzü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü açık yeşil ve damarlar boyunca tüylüdür.

8 Tomurcuk: Terminal tomurcuk cm boyunda,geniş yumurta biçimindedir. Yan tomurcuklar ise daha küçüktür. Tomurcukları pullu olup, sapsızdır. Dönemsel tomurcukları 6-18 mm boyunda siyah yumurtamsı şekildedir.

9 Çiçek yapısı: Erkek çiçek kurulu 3 çatallı dallanmış olup, aşağıya sarkar. Etamin sayısı 3-7’ dir. Çiçeği çok küçük yeşilimsi renklidir. Nisan, haziran ayları arasında çiçekleri görünür ve yapraklardan önce açar. Dişi çiçekler, erkek çiçeklere nazaran daha kısadır ve dalların sonunda kümelenir.00

10 Meyvesi: Meyve 2-3 cm boyunda, 3-5 cm çapında, küre şeklindedir.
Meyve ilk başta yeşil etli bir kabuğa sahiptir.Olgunlaşınca deri gibi sertleşir ve 4 parçaya ayrılarak endokarptan ayrılır. Endokarp odunsu yapıda olup, dış kısmı düzdür.

11 Tohum: Meyvelerin içerisinde çok sayıda tohum bulunur. Tohumlar 2-3 mm büyüklüğünde olup kahve renkli, sivri uçlu ve dar kanatlıdır.

12 İklim(su, sıcaklık): 2) Alnus orientalis’ in ekolojik özellikleri:
Kızılağaç bir ışık bitkisidir. Hızlı büyür. Soğuğa dayanıklı olan bu ağaç 1500 m’lere kadar görülebilmektedir.

13 Toprak İsteği: Nemli, derin, kumlu ve balçıklı topraklarda iyi gelişir. Genellikle vadilerde biriken alüvyal toprakları tercih eder.

14 Yayılışı: Avrupa – Sibirya bitkisi olan bu tür ülkemizde Güney Batı Anadolu da bulunur. Isparta Yazılıkaya Milli Parkı, Antalya, Muğla yörelerinde bulunur.

15 3) Kullanım Yerleri: Odunu kontrplak yapımında, kaplamacılıkta kullanılır, Puro ve sigara kutuları yapımında kullanılır, Kibrit ve kurşun kalem yapımında kullanılır.

16 KAYNAKÇA: Ege Bölgesinde Doğal Yayılış Gösteren Ağaç Ve Çalılar Fotoğraflı Bitki Tanıma Kılavuzu Yazar : Cenk Durmuşkahya


"Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları