Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hz. İDRİS [a.s].
Advertisements

KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
CAMİYİ TANIYALIM.
İlköğretim DKAB Dersi 8. Sınıf Dinler ve Evrensel Öğütleri
KUL HAKKI BAŞKALARINA ZARAR VERMEK:
Bazı gerçekleri görmek istemeyiz..
MASONLUK HAZIRLAYANLAR: TUĞBA KALE DİLEK YURTSEVEN EZGİ GÜNEŞ
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
İki kardeş vardı Bu iki kardeşin Hizmete muhtaç Bir anneleri vardı
VAHYE DAYALI DİNLER.
DİNLERİN VE İSLAM’IN EVRENSEL ÖĞÜTLERİ – 2
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
Hiristiyan ikonografyasi
EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
DİN NİÇİN EVRENSEL BİR GERÇEKLİKTİR?
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
YAHUDİLİK.
DİNLERDE İBADET YERLERİ
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
Hicret Olayı.
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
2. Nezaket.
2. İnanca Bağlılığı.
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
Peygamber ve Peygamberlere İman
Tevrat Tevrat Hz. Musa’ya gönderilmiştir. Tevrat kanun anlamına gelmektedir. Tevrat’ta değişikliğe uğramıştır. Bu nedenle Tevrat’ın da bizler ilk.
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
İncil kelime olarak müjde, talim ve öğretici anlamlarına gelmektedir. Allah (C.C.) Teala Hz. İsa aracılığıyla Yahudilere gönderilmiştir. Ancak Yahudiler.
Tevrat Tevrat Hz. Musa’ya gönderilmiştir. Tevrat kanun anlamına gelmektedir. Tevrat’ta değişikliğe uğramıştır. Bu nedenle Tevrat’ın da bizler ilk.
TANRI İNANCI YAHUDİLİK ÜNİTE 5 - DİNLERDE İNANÇ
DİNLERDE TEMEL AHLAK İLKELERİ
HZ. MUHAMMED (S.A.V) HAKKI GÖZETİRDİ
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
SAYGI.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
HRISTİYANLIK-İSEVİLİK Hazırlayan Ömer Akpınar Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni.
Matta'nın asıl adı Levi idi önce GÜMRÜKÇÜ idi insanlar onlardan nefret etti, çünkü kendi halkını Romalılara satardı İsa onu çağırdı, öğrencisi olsun (skandal)
TANRISI PEYGAMBERİ MERKEZİ ORTAYA ÇIKIŞI KİTABI Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs Yahudilik-Musevilik.
Bugün neler öğreneceğiz?
Hz. Musa Prof. Dr. Şadi Eren.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Peygamberimizin Doğumu
ZEHRA KARAMAVUŞ 181 6\B SAADET BEYAZ 191
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Nasıl Korunalım
iŞTE iSRAiL! iŞTE TAHRiB EDiLMiŞ TEVRAT !
Hıristiyanlığın İnanç Esasları
HZ.ASİYE HZ.ASİYE’YE KIRGINIM SEMA TURSUN SEMA TURSUN.
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
Ibraniler Davud'un Yildızı.
Yahudiliğin İnanç Esasları
1) Tekstler en birinci nasıl yazıldı?
Mabet Yahudilik, kutsal sayılan Filistin topraklarıyla kimlikleştirilmiş bir din olduğu gibi aynı zamanda mabet merkezli bir dindir. Yahudilikteki bir.
Kırmızı Kutucuklardan Anahtar Kelimeyi Bulunuz.
YAHUDİLİK Yahudilik, MÖ. XIII. yüzyılda Hz. Musa’ya gelen vahiyle başlayıp gelişen bir dindir. Kur’an-ı Kerim’de bu dinin mensubu olan Yahudilerden çokça.
 Doğum yeri Kudüs'tür.  Hem peygamber hem de kraldır.  Allah tarafından kendisine Zebur isimli kutsal kitap indirilmiştir.
MISIR’DAN TAM öZGÜRLÜK
Yahudilik ve Hristiyanlık
Sunum transkripti:

Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö. 2000 civarında Kudüs TANRISI Yehova Hz.Musa PEYGAMBERİ Tevrat KİTABI M.Ö. 2000 civarında ORTAYA ÇIKIŞI Kudüs MERKEZİ

Haham Havra Cumartesi Milli Din Menora DİN ADAMI İBADET YERİ KUTSAL GÜN Milli Din Özelliği Menora SEMBOLÜ

Hz. Musa tarafından tebliğ edildiği için Musevilik olarak anılan bu dine Yahudilik de denilmekledir Yahudilere, Hz, "Yakub’a verilen İsrail lakabından dolayı "Beni İsrail (israiloğulları)" adı verilmektedir.

Museviliğin Tarihçesi İsrailoğulları , Hz Yakup (a. s Museviliğin Tarihçesi İsrailoğulları , Hz Yakup (a.s.) ile birlikte Mısır'a göç edip yerleş­mişler, burada çoğalıp iki kola ayrılmışlardı. O sıralarda Firavun bir rüya gördü. Firavun'un bu rüyasını yorumlayan bir kahin, İsrailoğullarından bir kişinin ortaya çıkarak krallığına son vereceğini söyledi.

Firavun, krallığına son verilmesini önlemek amacıyla, İsrailoğullarının yeni doğan erkek çocuklarının öldürülmelerini emretti,' Bu sırada da Musa (a.s ) doğdu. Yüce Allah, Hz. Musa'nın annesine, çocuğunu emzirmesini, başına bir şey geleceğinden korktuğu zaman onu suya bırakmasını bildirdi ve şöyle buyurdu

"...Hiç korkup kaygılanma. Çünkü biz, onu sana geri vereceğiz ve onu peygamberlerden biri yaparız.” Bunun üzerine annesi, Hz. Musa'yı bir sandığa koyarak nil nehrine bıraktı. Askerler, onu nehrin kenarında bulup Firavun'a götür­düler. Böylece Hz. Musa, Firavun'un sarayında büyüdü.

Daha sonra Allah, Hz. Musa'yı peygamberlikle görevlendirdi ve kardeşi Hz. Harun da kendisine yardımcı verildi. Yüce Allah, onlara Mısır'a girmelerini ve Firavun ile kavmini imana davet etmelerini emretti. Bu emir üzerine Hz, Musa ve kardeşi Hz. Harun, Firavun'a gittiler, Ancak Firavun iman etmedi.

Hz. Musa (a.s), İsrailoğullarını topladı ve onlarla beraber Mısır'dan ayrıldı. Tih sahrasına gidince, kavminin başına Hz. Harun'u vekil bırakıp kendisi Turisina’ya (Sina Dağı'na gitti. Yüce Allah, Hz, Musa'ya burada Tevrat'ı indirdi.

Musevîlik, Yahudiliğin diğer adıdır. (Hz. Musa'ya bağlı oldukları KISACA MUSEVİLİK Musevîlik, Yahudiliğin diğer adıdır. (Hz. Musa'ya bağlı oldukları Yehova, Yahudilikte Tanrının adıdır. Yahudiler, Tanrının var ve bir olduğuna, herşeyi yarattığına inanırlar. Ayrıca Yahudi toplumunu seçilmiş millet olarak yarattığına inanırlar. Yehovanın adını gereksiz yere ağza almaz, resmini veya heykelini yapmazlar.

Tanah, Yahudiliğin kutsal kitabıdır Tanah, Yahudiliğin kutsal kitabıdır. Eski Ahit (Ahd-i Atik) olarak da bilinir. Tanah üç bölümden oluşur: 1- Tevrat: Beş bölümdür; Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar, Tesniye.  2- Neviim: Peygamberlerden söz eder.  3- Ketuvim: Belgesel, şiirsel ve tarihsel bölümlerden oluşur. 

     - İbadet yerleri, Sinagog veya Havra,      - Din adamları, Haham,      - Cumartesi, kutsal günleridir. O gün hiçbir iş yapılmaz, sadece ibadet edilir.      - Yedi kollu şamdan (menora) ve altı köşeli yıldız, Yahudilerin dini ve ulusal sembollerindendir.      - Ahiret, cennet ve cehennem inancı vardır.

Yahudilikte İbadet, günlük ve haftalıktır Yahudilikte İbadet, günlük ve haftalıktır.           Günlük ibadet; sabah, öğle ve akşam olarak üç vakitte yapılır.           Haftalık ibadet; cumartesi günü Sinagog'a gidilerek topluca yapılır.           İbadet esnasında erkekler başlarına kipa adı verilen bir takke giyerler Ağlama duvarı Kudüs'te bulunur ve Yahudiler için çok önemli bir mekandır.

Yahudiliğin temelini oluşturan On Emir'in ilkeleri 1- Seni Mısır diyarından, esirlik evinden çıkaran Allah benim. Karşımda başka Tanrıların olmayacaktır.           2- Kendin için oyma put yapmayacaksın ve bunlara tapmayacaksın.           3- Benim adımı boş yere ağzına almayacaksın.           4- Cumartesi gününü daima anımsayıp onu kutsal sayacaksın.           5- Babana ve annene saygı göstereceksin.           6- Öldürmeyeceksin.           7- Zina etmeyeceksin.           8- Çalmayacaksın.           9- Yalancı tanıklıkta bulunmayacaksın.          10- Hiç kimsenin evine, barkına, malına kısaca sana ait olmayan bir şeye göz dikmeyeceksin.