Hazırlayan Doç. Dr. Çağrı ERHAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Advertisements

Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
Eğitim Bilimleri Bölümü
ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Stratejik Planı,

Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı Felsefesi Prof. Dr. Nejat Erk.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANLAMA KOMİTESİ ÇALIŞMALARI
Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP) Prof. Dr. Nejat Erk Ç.Ü. Kurumsal Değerlendirme Programı Koordinatörü.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
STRATEJİK PLANLAMA ERZURUM STK KAPASİTE GELİŞTİRME PROGRAMI II
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
SWOT ANALİZİ SWOT analizi güçlü ve zayıf olan yönlerin tanımlanması, fırsatların ve engellerin gözden geçirilmesi konusunda en etkin yöntemdir. SWOT yöntemiyle.
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Sürekli Eğitim Merkezi www. sem. metu
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Akademik Personel Sayıları 2. Akademik Personel Durumu 2.STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi eğitim-öğretim yılında açılan Bilgisayar.
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Stratejik Plan Taslağı.
-NE İŞE YARAR? -NASIL YAPILIR? -KURUMLARDA NASIL UYGULANIR?
SWOT ANALİZİ NEDİR? -STRENGTHS?, WEAKNESS?, OPPORTUNITIES?, THREATS?
2006 – 2011 STRATEJİK PLAN SUNUMU
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI AMBULANS ACİL BAKIM TEKNİKERLİĞİ PROGRAMI STRATEJİK.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
Stratejik Plan Formatı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR?
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
STRATEJİLER EKİM 2014 ANTALYA. Strateji nasıl ulaşılacağını Stratejiler, kuruluşun amaç ve hedeflerine nasıl ulaşılacağını gösteren kararlar bütünüdür.
STRATEJİK PLANLAMA.
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
STRATEJİK PLANLAMA.
KASTAMONU HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU.
Prof. Dr. Erhan Erkut, MEF Üniversitesi
TERCİH ZİRVESİ’15 Üniversitede Başlayan, Hayat Boyu Gelişen Kariyer Prof. Dr. S. Semahat Demir Rektör.
Ajanda 1. Neden MEF? 2. Üniversite Seçim Rehberi 3. Sorular.
Yeni YGS - LYS Sınav Sistemi. Özetle yeni sınav sistemi 1- Geçmiş yılların ÖSS'si ve ÖYS'si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor.
KURUMSAL HAYIRSEVERLİĞİN SAĞLADIĞI REKABET AVANTAJLARI
REHBERLİKLE ELELE.
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ VE SWOT ANALİZİ ÇALIŞTAYI
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
GÜÇLÜ YANLAR, GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN YANLAR, FIRSATLAR VE TEHDİTLER
Durum Analizi Sorun Analizi
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Örgütsel Kariyer Planlaması
T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLANI.
Doç. Dr. Yusuf KARACA Afyon Kocatepe Üniversitesi
Tanımlar Artıları: Saygınlık, yurt dışı olanakları Eksileri: Gelir düzeyi, iş yükü, araş gör.lük Özel Sektörle Karşılaştırma Sonuçlar.
Konu : SWOT Analizi Sunan : Ali Doğan Aydöner Öğr. No. :
Yüzüncü Yıl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI (3. PLAN DÖNEMİ)
STRATEJİK PLANLAMA.
SPORDA ORGANİZASYON TEKNİKLERİ SWOT ANALİZİ
SWOTT ANALİZİ HAZIRLAYAN Demet ATEŞ.
MİSYON Histoloji ve Embriyoloji alanında mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası düzeyinde eğitim ve öğretim kapsamında bilimsel düzeyde eğitim vermek, Araştırma.
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
SWOT ANALİZİ TÜRKER DURAN YATIRIM TEŞVİK DANIŞMANI.
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
Sunum transkripti:

Hazırlayan Doç. Dr. Çağrı ERHAN

SWOT ANALİZİ NEDİR? -STRENGTHS?, WEAKNESS?, OPPORTUNITIES?, THREATS? -NE İŞE YARAR? -NASIL YAPILIR? -AKADEMİK KURUMLARDA NASIL UYGULANIR?

SWOT NEDİR? SWOT, İNGİLİZCE’DEKİ DÖRT KELİMENİN BAŞ HARFLERİNDEN OLUŞAN BİR KISALTMADIR. STRENGHTS : GÜÇLER (KUVVETLİ YÖNLER) WEAKNESSES: ZAYIFLIKLAR (ZAYIF YÖNLER) OPPORTUNITIES: FIRSATLAR THREATS: TEHDİTLER

SWOT ANALİZİ NEDİR? SWOT ANALİZİ, HERHANGİ BİR KURULUŞUN, ÖRGÜTÜN, KAMU KURUMUNUN YA DA ÖZEL SEKTÖR FİRMASININ İÇSEL DURUMUNU ve ONU ÇEVRELEYEN DIŞSAL FAKTÖRLERİ TAHLİL ETMEK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLERDEN BİRİDİR. BİR ANLAMDA, MEVCUT DURUMUN, TÜM YÖNLERİYLE, İÇ VE DIŞ DİNAMİKLERİN DE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASIYLA, FOTOĞRAFININ ÇEKİLMESİDİR.

SWOT ANALİZİ NEDİR? KÖKLERİ 1950LERE UZANMAKLA BİRLİKTE, AKADEMİK BİÇİMİNİ ALMASI, 1970LERDE STANFORD’DA OLMUŞTUR. KULLANIM ALANI, ŞİRKET ANALİZLERİNDEN BİREYSEL KARİYER PLANLAMAYA KADAR GENİŞ BİR YELPAZEDİR.

SWOT ANALİZİ NE İŞE YARAR? SWOT analizi temelde iki işe yarar: ANLAMAYI VE ALGILAMAYI KOLAYLAŞTIRIR: Kurumun ve onu çevreleyen ortamın tüm yönleriyle ve tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilmesi. KARAR ALMAYI KOLAYLAŞTIRIR: Mevcut durumun görülüp, kuruma ilişkin ileriye dönük adımların, daha sağlıklı, daha gerçekçi ve daha etkin atılması.

SWOT ANALİZİ NE İŞE YARAR? SWOT analizi sayesinde, kurumunuzun güçlü ve zayıf yönlerini açığa çıkarttığınız bir tabloya kavuşursunuz. Kurumunuzun yüzyüze olduğu tehditleri ve fırsatları daha net görürsünüz. Böylece, kurumun güçlü yönleri üzerinde yoğunlaşır; zayıflıklarını azaltır; kuruma yönelik tehditleri bertaraf etmenin yollarını arar; fırsatlardan en büyük ölçüde yararlanmaya kilitlenirsiniz.

SWOT ANALİZİ NASIL YAPILIR? SWOT ANALİZİ HERKESİN YAPABİLECEĞİ BASİTLİKTEDİR. KOLAY ÖĞRENİLİR. KOLAY UYGULANIR. BİR KALEM VE KAĞITTAN BAŞKA HİÇBİR ARAÇ GEREKTİRMEZ. İKİ AŞAMADAN OLUŞUR: ÖNCE, GÜÇLÜ YÖNLERİNİZİ, ZAYIFLIKLARINIZI, YÜZYÜZE OLDUĞUNUZ FIRSATLARI VE TEHDİTLERİ AYRI AYRI LİSTELER HALİNDE SIRALARSINIZ. SONRA, BU LİSTELERİ BİR TABLO (MATRİS) İÇİNDE BİRLEŞTİRİRSİNİZ.

“GÜÇLÜ YÖNLER” NEDİR? KUVVETLİ YÖNLERİNİZİ ORTAYA ÇIKARIRKEN BAŞLICA DÖRT TEMEL SORUYA YANIT ARARSINIZ: 1- SAHİP OLDUĞUNUZ AVANTAJLAR NELERDİR? 2-NELERİ İYİ YAPARSINIZ? 3-HANGİ KAYNAKLARA KOLAY ULAŞIM İMKANLARINIZ VAR? 4- DIŞARIDAN BAKANLAR, SİZİN HANGİ YÖNLERİNİZİ KUVVETLİ GÖRÜR?

ZAYIFLIKLAR NEDİR? ZAYIF YÖNLERİNİZİ ORTAYA ÇIKARIRKEN BAŞLICA ÜÇ TEMEL SORUYA YANIT ARARSINIZ: 1- GELİŞTİRMENİZ GEREKEN –MÜKEMMEL OLMAYAN - YÖNLERİNİZ NELERDİR? 2-NELERİ KÖTÜ YAPARSINIZ? 3- NELERDEN KAÇINMALISINIZ?

FIRSATLAR NEDİR? FIRSATLARI ALGILAMAYA ÇALIŞIRKEN BAŞLICA İKİ SORUYU SORMALISINIZ: 1- İYİ FIRSATLAR NEREDE VE NASIL BULUNUR? 2- ETRAFINIZDA GELİŞMEKTE OLAN SÜREÇLER VE EĞİLİMLER NELERDİR?

TEHDİTLER NEDİR? TEHDİTLERİ ALGILAMAYA ÇALIŞIRKEN BAŞLICA ŞUNLARI SORABİLİRSİNİZ: 1- İLERLEMENİZİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER NEDİR? 2- DAHA İYİ VE DAHA BAŞARILI OLMANIN KOŞULLARI DEĞİŞİYOR MU? 3- SİZE ZARAR VERİCİ FAKTÖRLER NELERDİR?

SWOT ANALİZİ AKADEMİK KURUMLARDA NASIL UYGULANIR? ÜNİVERSİTELER, AKADEMİK BİRİMLERİNİ, KÜTÜPHANELERİNİ, LABORATUARLARINI, SOSYAL TESİSLERİNİ, ÖĞRENCİLERİNİN DURUMUNU vs. İÇERECEK TOPYEKÜN BİR DURUM TESPİTİ YAPMAK İÇİN SWOT ANALİZİ YAPABİLİRLER. AMAÇ, ÜNİVERSİTENİN STRATEJİK HEDEFLERİNE DAHA ETKİN VE HIZLI ULAŞABİLMESİNİ SAĞLAMAKTIR.

SWOT ANALİZİ AKADEMİK KURUMLARDA NASIL UYGULANIR? ÜNİVERSİTEDE SWOT ANALİZİ İKİ YÖNTEMLE YAPILABİLİR: 1-MERKEZİ YÖNTEM: REKTÖRLÜKTE OLUŞTURULAN BİR KOMİTENİN, TÜM BİRİMLERİN SWOT DURUMUNU ORTAYA ÇIKARMASI. 2-KATILIMCI YÖNTEM: ADEM-İ MERKEZİYETÇİ BİR YAKLAŞIMLA HER BİRİMİN KENDİ SWOT DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYMASI VE TÜM SONUÇLARIN REKTÖRLÜKTE BİR ARAYA GETİRİLMESİ. ÜNİVERSİTEMİZ, İKİNCİ YÖNTEMİ TERCİH ETMİŞTİR.

ÜNİVERSİTEDE GÜÇLÜ YÖNLER ve ZAYIFLIKLAR NELER OLABİLİR? -Coğrafi konum: Kent içi, kent-dışı, kampus, ulaşım. -Mekansal özellikler: Bina, ısıtma, oda, otopark vs. -Alanlarında uzmanlıklarını kanıtlamış ve yeterli sayıda öğretim üyesi -Yeterli sayıda öğretim yardımcısı: Araştırma gör., uzman vs. -ÖYS’de çok büyük başarıyla gelen, lisede iyi yetişmiş öğrenciler -Giriş sınavlarında, üst tercih sıralarında bulunma -Verilen diplomanın yurtiçi ve yurtdışındaki değeri -Yeterli bütçe -Yeterli bilimsel araştırma olanakları -Bilimsel yayınlar, ödüller, katkılar -Yurtiçi ve dışıyla işbirliği düzeyi -Akreditasyon -Bazı alanlarda tek olma vs.

FIRSATLAR NELER OLABİLİR? -Uluslararası işbirliği olanaklarının artması: Altıncı Çerçeve Programı, Erasmus vs. -Bilimsel araştırmalara verilen desteğin artması -Mekan değiştirme, mekan yenileme, mekan geliştirme olanakları -Kaliteli öğretim elemanı istihdamının artması -Daha kaliteli öğrenci alma olasılıkları. -Özel sektörle işbirliği olanakları -Kamuyla işbirliği olanakları vs.

TEHDİTLER NELER OLABİLİR? -Ücretlerin azalması -Bütçe kısıtlamaları -Kadro azlığı -Ayrılan öğretim üyeleri -Diğer üniversitelerden gelen rekabet -Mekansal aşınma -Öğrenci memnuniyetinin azalması -Yurtdışındaki işbirliği alanlarına girememek -Yönetime katılım sorunları