BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
11.Ve 12. yüzyıllarda İslamiyet ve Türk Kültürü
Advertisements

HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
Din Kavramı ve Gerçek Dinin Esasları
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
CAYNİZM Hindistan 3.5 Milyon İnanan sayısı Ahimsa inancından dolayı çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmadıkları için ticarete yönelmişlerdir. Bu nedenle.
BUDİZM.
CAMİYİ TANIYALIM.
İlköğretim DKAB Dersi 8. Sınıf Dinler ve Evrensel Öğütleri
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
• Gül sunan bir elde daima bir miktar gül kokusu kalır.
KONFÜÇYANİZM.
ŞİNTOİZM.
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRKLERDE EĞİTİM
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
I. ÜNİTE: DİN KAVRAMI VE İSLAM DİNİ
SİH DİNİ.
EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
DİN NİÇİN EVRENSEL BİR GERÇEKLİKTİR?
ÇİN İlk yaşam İÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
DİNLERDE İBADET YERLERİ
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLER
Budizm Siddharta Gauatama Yoktur Titipika M.Ö. 6. yy'da Budda KURUCUSU
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DİN
Türklerde Eğitimin Kısa Tarihi. İ slamiyeti kabul etmeden önce Türk toplulukları göçebe ve yarı göçebe biçimde yaşamlarını sürdürmekteydi.
En Popüler 10 Din.
8 TANRI ALGISI Hakan ZAFER Din Psikolojisi
İBADET DUA VE DİNÎ TÖREN
TANRI İNANCI YAHUDİLİK ÜNİTE 5 - DİNLERDE İNANÇ
HANGİ KONULARI GÖRECEĞİZ
4. ÜNİTE: HİNT VE DOĞU ASYA DİNLERİ
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
En Popüler 10 Din Berat Köse.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
Zerdüştlük.
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ BENİMSEMESİ TÜRK İSLAM DEVLETİ.
ATEİZM – AGNOSTİSİZM. Tanrı’nın Varlığını Reddedenler Tanrının varlığını reddeden görüşlere ateizm, kişilere de ateist denir. Ateizm, inançsızlığı ve.
6. ÜNİTE DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ dindersi.tk 2017
Bugün neler öğreneceğiz?
Budizm.
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
Bugün neler öğreneceğiz?
BUDİZM Buddhizmin üç türü vardır: Hinayana, Mahayana ve Vajrayana. Bunlardan birincisi, yani eski Buddhizm (Theravada/eskilerin yolu) bireyleri bu dünyanın.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Bugün neler öğreneceğiz?
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
PAGODA EVLERI ÇIN’IN FEODAL TOPLUMUNUN EKONOMIK VE KÜLTÜREL GELIŞIMININ TANG HANEDANı DÖNEMINDE DORUĞA ÇıKMASıNıN YANı SıRA MIMARLıK TEKNIĞI VE SANAT.
Hıristiyan Mezhepleri
1/14 ÜNİTE-1 Psikoloji Bilimini Tanıyalım. 2/14 Psikoloji Nedir? (Etimolojik tanım) Psikoloji kavramı, “psyche” (ruh, nefes, zihin) ve “logos” (bilgi)
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
BUDDİZM. Konfüçyanizm Çinliler için Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizm’den herhangi birine ya da hepsine birden ait olmak mümkündür. Bir Çinli’nin hayatında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın.
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.
Sunum transkripti:

BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM - Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM BUDİZM

Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım - Budizm * Budizm M.Ö. 6. yüzyılda Hindistan’da Buda tarafından kurulmuş ve daha sonra yaygınlaşmış olan bir dindir. Hindistan’da ortaya çıkmasına rağmen mensupları, daha çok bu ülke dışında bulunmaktadır. * Budizm’in kurucusu olan Buda, M.Ö. 563- 483 yılları arasında yaşamış bilge bir kişidir. Asıl adı Sidharta olan Buda, aydınlanmış anlamına gelir.

- Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım * Buda, yaşadığı süre içinde insanlara ahlaklı olmayı öğütlemiş, putlara tapmayı yasaklamıştır. Kendisinden sonraki dönemlerde düşünceleri sistemleştirilerek heykelleri yapılmış ve bir put hâline getirilip tapınılmaya başlanmıştır.

- Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım * Budizm’de inancın temelini, “Buda’ya sığınırım, Dhamma’ya sığınırım ve Sangha’ya sığınırım.” ifadesi oluşturur. Bu ifadeyi söylemeyen kişi Budist sayılmaz. * Budizm’de tanrının varlığı veya yokluğu ile ilgili bir ifade kullanılmaz. Ancak bazı Budistler Buda’yı tanrı konumunda görürler.

- Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım * Buda, öğretilerini insanlara vaazlarıyla sözlü bir şekilde iletmiştir. Kendinden sonra kutsal bir kitap bırakmamıştır. Ancak Buda’nın sözleri daha sonra yazılmıştır. Bu şekilde oluşan Budizm’in kutsal metinlerine, “üç sepet” anlamına gelen “Tripitaka” adı verilmiştir.

- Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım * Budizm’de belirli bir ibadet ve dua şekli yoktur. Budistler tapınakları Pagoda’ya giderek Buda’nın heykeline saygı gösterirler. Bunun yanında evlerinde bir köşede bulundurdukları Buda heykeline de saygıda bulunarak ibadet ederler. Ayrıca kutsal metinlerin okunması, meditasyon ve belli zamanlarda oruç tutmak da ibadet kabul edilir. * Budizm’de, Hinduizm’de olduğu gibi ruhun bir başka bedende yeniden dünyaya gelmesi anlayışı vardır. Ölüler reenkarnasyon inancı gereği genelde yakılmaktadır.

* Buda, mutlu olabilmek için nirvanaya ulaşmak gerektiğini belirtir. - Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım * Budizm’de en önemli inanışlardan biri “Nirvana” anlayışıdır. Nirvana, insanın bütün istek ve hırslarının yok olduğu, ıstırapların bittiği, saf, temiz bir duruma kavuşmaktır. * Buda, mutlu olabilmek için nirvanaya ulaşmak gerektiğini belirtir.