YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
Advertisements

BAFRA OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ PROGRAMI
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
KAZAN EFES TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Alanı
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Hizmet sektörü içerisinde en önde gelen ve ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdisinde en büyük paya sahip olan Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yabancı.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM VE YÖNELTME SEMİNERİNE
İLKÖĞRETİM 9. SINIF (ORTAK) 10. SINIF 12. SINIF 11. SINIF DİPLOMA YÜKSEK ÖĞRENİM 9. SINIF (ORTAK) 10. SINIF 12. SINIF 11. SINIF Genel Ortaöğretim İŞ HAYATI.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK –İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
ALAN SEÇİMİ HAZIRLAYAN ŞERİFE HUŞ
FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN/DAL SEÇİMİ.
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI HİZMETİ ALANI
VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
ATÇA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 19/06/2003 tarih ve 1998 sayılı Makam Olur’ ları ile Hızırbey Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak.
OKUL MÜDÜRÜ 31 ÖĞRETMEN1 MEMUR 4 YARDIMCI PERSONEL BULUNMAKTADIR. 3 MÜDÜR YARDIMCISI.
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI ALANI
Sandıklı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
HALİM FOÇALI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
HAZIRLAYAN GÜNEŞ KARTEPER
HAZIRLAYAN MEHMET UĞUR BAHADIN KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
Perşembe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı
PERŞEMBE MESLEKİ TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Bilişim Teknolojileri Alanı Bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanlarına, gerekli olan mesleki yeterlikleri bilimsel ve teknolojik.
MODÜLER SİSTEMDE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİN KULLANIMI
GÜLNAZ İBRAHİM GÜNGÖR TARA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı.
Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
T.C. BARTIN VALİLİĞİ BARTIN HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
OKULUMUZU NE KADAR TANıYORSUNUZ ? Hangi öğrencilerimi yönlendirebilirim? Yönlendireceğim öğrencilerin özellikleri nasıl olmalı? Yönlendireceğim öğrencilerimin/velilerimin.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
PRONET GÜVENLİK SİSTEMLERİ A. Ş
. DENİZYILDIZLARI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MUHASEBE VE FİNANS ÜMİT KÖSE Ö NSÖZ bu slaytta anlatılmak istenen bu alan üzerinde neler yapılabilir faydaları nelerdir Hayatımıza.
OKULUN GENEL GÖRÜNÜM RESMİ VE OKULUN AMBLEMİ KONULACAK.
HAZIRLAYAN ŞERİFE HUŞ AYŞE AKPINAR KIZ TEKNİK ANADOLU MESLEK VE MESLEK LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
DÜZİÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
HÜDAVEND HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Mobİlya ve İç Mekan TasarImI AlanI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
KARTAL FATMA ALİYE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YENİŞEHİR EVLİYA ÇELEBİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
SEÇMELİ DERS SEÇİMİ Ne Zaman ? Nasıl ?.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN TANITILMASI, YÖNLENDİRMESİ VE ALAN TANITIMI
Sunum transkripti:

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

ALANIN TANIMI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI Mutfak Dalı Servis Dalı Pastacılık Dalı Bar Dalı Host-Hosteslik Dalı

1. MUTFAK: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. PASTACILIK: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. SERVİS: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. BAR: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

5.HOST- HOSTESLİK: Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Hosteslik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI 1. Öğrencilerin sağlık durumu, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. 2. Okulda, ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak, mülakat yapılır ve başvuran öğrencilerin; fiziki görünümü, mesleğe ilgi ve yatkınlığı, anlama-kavrama, ifade ve ikna becerisi,özel yetenekleri, kişisel özellikleri, vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır.

İSTİHDAM ALANLARI Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, 2. Pastanelerde, 3. Kurum mutfaklarında,

4. Kafeterya, bar ve restoranlarda, 5. Yemek fabrikalarında, 6 4. Kafeterya, bar ve restoranlarda, 5. Yemek fabrikalarında, 6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde 7. Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır. 1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir. 2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME 1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir. 3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. 4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ 1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okulda, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı; haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR Öğrenciler programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri istihdam olanakları, uygulama ve planlama konularında 1. Üniversitelerin ilgili fakülte ve yüksek okulları, 2. Meslek odaları ve kuruluşları 3. Meslek elemanları 4. Sektördeki yiyecek içecek işletmeleri ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

Okulumuzda yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim gören 10 Okulumuzda yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim gören 10. sınıf öğrenci sayısı 26, 11. sınıf öğrenci sayısı 20, 12. öğrenci sayısı 20 dir. Ayrıca okulumuzda sadece mutfak dalında eğitim verilmektedir. Bu kapsamda 1 adet mutfak dersi uygulama atölyesi, 1 adet servis atölyesi bulunmaktadır. Bu alanda eğitim veren öğretmen sayımız 1 atölye şefi, 1 alan öğretmeni olmak üzere 2dir.

Alanımızdan 2013 yılında mezun olan öğrencilerden %15’i 4 yıllık fakültelere yerleşmiştir. %38’i 2 yıllık meslek yüksek okullarına yerleşmiştir. %23’ü tekrar üniversite giriş sınavlarına hazırlanmaktadır. %24’ü ise alanlarıyla ilgili ya da farklı alanlarda çalışma hayatına başlamışlardır.